FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fiyatlar yükseldi, altın ithalatı 7.5 tonda kaldı

**Altın fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle Türkiye'nin ithalatı Ağustos'ta yüzde 39.6 azalarak 7.57 ton oldu.

**

Altın fiyatlarında yükselişin Ağustos ayında da devam etmesi sonucu altın talebinin azalmasıyla Türkiye'nin altın ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39.6 azalarak 7.57 ton olarak gerçekleşti.

Türkiye geçen yıl Ağustos ayında 12.52 ton altın ithalat gerçekleştirirken, Temmuz ayı altın ithalat rakamları 20.2 tondan 18.2 tona revize edildi.

Ağustos ayında altın fiyatlarında yaşanan yükselişin talebin azalmasına neden olduğunu söyleyen Garanti Bankası Altın Piyasaları Sorumlusu Alper Kalyoncu, "ABD'nin sıfır faiz politikasına devam ediyor olması, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin son olarak durgunluk için ekstra önlemler alabileceklerini açıklaması ve ABD büyüme verilerinin kötü gelmesi gibi unsurlar piyasalarda yeniden endişelere neden oluyor. Bütün bunlar da altını taleplendiriyor. Aslında eski endişeler söz konusu hala, o şartlarda bir değişiklik olmadığı için fiyatlarda yükseliş trendi devam ediyor" dedi ve şöyle devam etti:
"Düğün sezonu olması nedeniyle normalde Ağustos ayında da altın talebi yüksek olur. Ancak altın fiyatları yine tarihi yüksek seviyelerine yakın seyrediyor dolayısıyla talepte düşüş var. Öte yandan mevcut talebi de hurda altın dönüşleri karşılıyor. Altın ithalatında düşüş önümüzdeki dönemde de devam edebilir. Bundan sonra altın fiyatlarında yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz, yılsonuna kadar 1,300 dolara yükselmesi muhtemel" dedi.

Global ekonominin görünümüne yönelik endişelerle riskten kaçan yatırımcıların altına yönelmesiyle onsa altın fiyatı bugün, son iki ayın en yüksek seviyesi olan 1,251.45 dolara kadar yükseldi. Altın fiyatları 21 Haziran'da tarihi rekor seviye olan 1,264.90 dolar olmuştu.

İstanbul Altın Borsası (İAB) verilerine göre dünyanın en büyük üç altın tüketicisinden biri olan Türkiye'nin Ocak- Ağustos dönemindeki altın ithalatı ise 21.67 ton oldu. Geçen yılın aynı döneminde ithalat 31.24 ton olmuştu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler