FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fon piyasasında yeni ürünler

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Gür Çağdaş, Türkiye'de önümüzdeki dönemde garantili ve korumalı fonların, özellikleri itibarıyla ön plana çıkmasını ve Türk fon endüstrisinde önemli bir paya ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

TKYD ve Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü tarafından düzenlenen "Yatırım Dünyasında Yeni Ufuklar" konulu panelde konuşan Çağdaş, serbest fonlar ve yapılandırılmış ürünler olarak bilinen garantili ve korumalı fonların, Türk fon endüstrisi için çok yeni ürünler olduğunu ve yatırımcının bu ürünleri henüz tanıdığını söyledi.

Çağdaş, dünyada hızla gelişmekte olan ve yaklaşık 2 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşmış, birçok ülkede, özellikle ABD'de herhangi bir düzenlemeye tabi olmayan serbest fonların, Türkiye'de de mevzuatının hazır olmakla birlikte henüz halka arz edilmediğini kaydetti. Hedge fonların özellikle tamamen regülasyon dışında kurulduklarında içerdikleri risklerin hangi boyutlara ulaşabileceğinin, dünyadaki son gelişmelerden çok net bir şekilde ortaya çıktığını belirten Çağdaş, "Bu bakımdan kendi modelimizi oluştururken, dünyadaki bu gelişmeleri ve farklılıkları dikkate alarak yapılandırmalı ve derinlemesine her yönüyle tartışmalıyız" dedi.

Son yıllarda dünya piyasalarında artan getiri ihtiyacının, bunun yanı sıra aşırı dalgalanma ve buna bağlı risklerin artmasının garantili ve korumalı fonların hızla büyümesine yol açtığını kaydeden Çağdaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu ürünler, gelecekle ilgili olarak belirli olan tek şeyin, belirsizliğin finansal açıdan giderilmesinde son derece önemli rol oynamaktadırlar. Ülkemizde de önümüzdeki dönemde bu fonların, özellikleri itibarıyla ön plana çıkmasını ve Türk fon endüstrisinde önemli bir paya ulaşmasını beklemekteyiz. Finans piyasalarının bu çalkantılı döneminde gerçekleştirdiğimiz konferansımızın, serbest fonlar ile garantili, korumalı fonların ayrıştırılmasının yapılarak risk değerlemesi ve düzenleme özelliklerinin ortaya konması; dünyadaki konumunun tartışılması, bu ürünlerin Türkiye piyasalarına uyarlanmasına, hukuki süreç ve bilgilendirmenin doğru bir şekilde yapılmasına önemli bir zemin oluşturacağını düşünüyoruz."

Gür Çağdaş, yatırım fonlarının ülkelerin GSMH oranlarına bakıldığında, dünya ortalamasının yüzde 40'lar dolayında iken, Türkiye'de bu rakamın GSMH hesabıyla yüzde 3'ler seviyesinde bulunduğunu ifade ederek, sektörün henüz gelişme sürecinin başında ve çok ciddi bir büyüme potansiyeli olduğunu söyledi.

Çağdaş, "Gidecek çok yolumuz var. Bunun için gelişen konjonktür ve ihtiyaçlar çerçevesinde ürün çeşitlendirmesi şarttır" dedi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler