FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gram altında işçilik farkı

**Bazı kuyumcuların gram altın satışlarında 7-8 lira civarında işçilik adı altında fazla para istemesi tüketicilerin tepkisine yol açtı.

**

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuyumculuk yapan esnafın güvenilirlikleriyle bilindiği ve altın ürünlerinin rayiç bedellerinin bütün esnafta yaklaşık fiyat olarak görüldüğünü belirtti.

Bu nedenle tüketicilerin altın alım satımında kuyumcu esnafa güvenerek alışveriş yaptığını vurgulayan Kaya, ancak son dönemlerde bazı kuyumcuların tüketicileri mağdur ettiğini bildirdi.

Kaya, Başvuru Merkezi’ne gelen şikayetlerde, tüketicilerin yanıltıldıklarını gördüklerini dile getirerek, şöyle konuştu: "Altın fiyatlarının son zamanlarda hızlı yükselişi nedeniyle tüketiciler küçük tasarruflarını altın alarak korumaya çalışırken, bununla birlikte nakit ihtiyacında bozdurma yoluna giderek satış yapmaktadır. Bu süreçte, işçiliği olan takıları alan tüketiciler, ürünün kullanılmış olduğunu fark ederek satın aldığı kuyumcuya tekrar gittiğinde talebinin kabul edilmemesi durumu ile karşılaşmaktadır. Takılarda takas yapmak isteyen tüketicilerimizden yüksek oranda işçilik bedeli düşüldüğü görülmektedir. Altının gram fiyatının düşük gösterilmesine karşılık işçiliğinin yüksek tutulmasıyla yüksek kazanç sağlama arzuları söz konusudur."

GRAM ALTIN ALIM SATIMINDA YÜKSEK FARK
Gram altın olarak bilinen tasarruf ürünlerinin alım satımı arasında yüksek fark oluşmaya başladığına dikkati çeken Kaya, şöyle devam etti: "Gerekçe olarak ’işçilik’ bedeli alındığı söyleniyor. Örneğin geçen hafta içinde altının gramı 62-63 lira arasında satılırken bazı kuyumcular gram altını 70 liraya kadar sattılar. Gram altında işçilik maliyeti olmadığı herkesçe bilinmektedir. 70 lira fiyatla satılan gram altının 61 lira ve daha altında bozulmaya çalışılması ve ’işçilik bedeli düşülüyor’ denmesi tüketicinin mağduriyetine neden olmaktadır. Çeyrek altın alım satımında bile bu kadar fark oluşmamaktadır. Çeyrek altında, 3-4 liralık bir kayıp oluyor."

Kaya, pırlanta ürünlerinde tüketicilerin fazlasıyla yanıltıldığı yönünde şikayetlerin de geldiğini belirterek, "Düşük kaliteli pırlanta ürünlerin göz yanıltması ile yüksek fiyatlarla satıldığını duyuyoruz. Serbest piyasada satıcılar ürünlerin fiyatlarını belirlemekte serbesttir. Ancak kendilerine duyulan güveni fırsat bilerek yüksek ve haksız kazanç elde etmek isteyen birkaç esnaf sektöre olan güveni zedelemektedir" diye konuştu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler