FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Haziran ayı zor geçebilir

Piyasa beklentilerinin üzerinde gelen enflasyon dataları, etkisini önümüzdeki hafta gösterecek. Cuma günü yüksek enflasyon beklentisi piyasalarda bulunuyordu ve buna rağmen endekste olumlu bir seyir sözkonusuydu. Ancak açıklanan datalar, piyasaların kabul edilebilir sınırları dışında olabilir ve bunu önümüzdeki hafta göreceğiz.

Diğer yandan yurtdışı piyasalarda faizler üzerindeki endişelerin azalması piyasalarda toparlanma başlatmış görünüyor. Geçen hafta son iki gün yaşanan olumlu yükselişin tamamen yurtdışı piyasalardaki toparlanmaya bağlı olduğunu düşünmekteyiz. Bu hafta, yurtdışı piyasalar mı yoksa yurt içi makro ekonomik beklentiler mi ön plana çıkacak bunu daha iyi göreceğiz.

Merkez Bankası’nın gerektiğinde müdahale edebileceği yönündeki açıklamalar piyasalar açısından üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Dövize satış yönlü müdahalenin doğru bir karar olacağı belirsizlik içeriyor. Diğer yandan Merkez Bankası’nın faiz silahını kullanarak faizleri yükseltme girişimi de olabilir. Bu durumda, geçen ay faiz indiren Merkez Bankası’nın, geleceği doğru okuyamadığı yönünde güvensizlikler oluşabilir. Merkez Bankası açısından zor bir sürece giriyoruz. Piyasalar Merkez Bankası'ndan attığı her adımdan ciddi ölçüde etkilenecektir.

Bu hafta Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası’nın yapacağı faiz toplantısı ve vereceği kararlar önemli olacak. Özellikle yapılacak açıklamalar, Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde de yol gösterici olabilir.

Sonuç olarak, önümüzdeki hafta global faiz oranlarının konuşulacağı bir hafta olacağa benziyor. Dalgalanma beklenebilir. Yurtdışı piyasalar olumlu havasını sürdürürse, Endeksinde bundan olumlu etkilenmesi beklenebilir. Ancak yurtiçi dengelerin zayıflaması, bulduğu ilk fırsatta yabancı sermayenin diğer ülkelere kıyasla çok daha hızlı Türkiye piyasalarından dışarı çıkmasına neden olacaktır. Tıpkı geçen ay yaşadığımız gibi. Hatırlarsak Dünya üzerinde en fazla düşen borsa Türkiye borsası olmuştu. Bunda, refomlardaki yavaşlama, IMF ile yürütülen gözden geçirmelerin sonlandırılamaması, yükselen enflasyon oranları ve siyasi tansiyonun yükselmesi gibi konular etkili olmuştu.

Bu konuların eskisine oranla çok daha etkili olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Buna Haziran ayında Avrupa Birliği konusunda yaşanması beklenen gerilimleri ekleyebiliriz.

Haziran ayı istatisklere göre bakıldığında olumlu bir ay olarak gözüküyor. Son 20 yılda 4 kez düşüş 16 kez yükseliş yaşanmış. Son 20 yılın ortalama getirisi %7 seviyesinde yer alıyor. Oldukça yüksek bir rakam. Istatistikler Haziran ayını olumlu gösteriyor ancak gündem maddeleri Haziran ayının bu sefer zor bir ay olabileceğini işaret ediyor.

05/06/2006 09.00

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler