FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İMKB, kurumsal ürünlerde açık artırmaya gidecek

**İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, İMKB’de kurumsal ürünler piyasası oluşturduklarını, mevcut hisse senetleri, borsa yatırım fonları, ETF’lerin yanı sıra, varantları da piyasaya sunacaklarını ve sürekli açık artırmalar yapılacağını belirterek, “Daha az likit olan mallar için tek fiyatlı artırmalar yapacağız” dedi.

**

Türkiye’de türev pazarlarının da ticarete açıldığı zaman fon sektöründe çok büyük gelişme kaydedilebileceğine dikkat çeken Erkan, yatırım fonlarının GSMH’nın yüzde 3’ünü oluşturduğu, Avrupa’da ise yüzde 24 olduğunu belirterek, “AB ortalamasına ulaşabilirsek 160 miyar dolar seviyesine ulaşabiliriz. Bu çok büyük bir potansiyel” dedi.

Erkan, Yapı Kredi Portföy ana sponsorluğunda gerçekleştirilen “Funds World Turkey 2009” konferansının, ikinci gününde konuştu. Buradaki konuşmasında dünya piyasalarını değerlendiren Erkan, son 10 yılda gelişmekte olan ülkelerde yeni pazarlar açıldığını ve sermayeleşme hareketinin arttığını söyledi. 1998’de gelişmekte olan ülkelerde yüzde 6.3’e çıkan ticaret hacminin, 2009 Temmuz ayında yüzde 21.6’ya ulaştığını vurgulayan Erkan, “Dünyadaki sermayenin yüzde 21.6’sının gelişmekte olan ülkelerde yer aldığını görüyoruz. Sermayeleşme hareketinin son 10 yılda arttığını, gelişmekte olan ülkelerdeki şirketlerin borsaya kota olması ile burada artış kaydedildi” dedi.

LİKİDİTE GELİŞMİŞ ÜLKELERİ SEÇİYOR, TÜRKİYE’DE 28 MİLYAR DOLARLIK FON YÖNETİLİYOR
Likiditenin ise en gelişmiş ülkeleri seçtiğini ve buralarda yoğunlaştığına dikkat çeken Erkan, Londra borsasında yabancı menkul kıymetler miktarının, yerli menkul kıymetlerden fazla olduğuna dikkat çekerek, “Burada ticaret yapılan miktarın yüzde 60’ı yabancı. New York’da bu oran yüzde 50-50” dedi. Yabancı yatırımcıları, büyük pazarların cezbettiğine işaret eden Erkan, şirketlerin kendi ülkelerindeki borsaya girdikten sonra, diğer ülkelere de girdiğini, bu sayede daha çabuk fon toplayabildiklerini dile getirdi.

Türkiye’ye bakıldığında ise şu anda 28 miyar dolarlık bir fonun yönetildiğini söyleyen Erkan, bunun yüzde 69’unun yatırım fonları olduğunu söyledi. Yatırım fonlarının, hisse senedindeki yatırımının ise 1 milyar dolardan fazla olmadığına dikkat çeken Erkan, ayrıca gayrimenkule yatırımın artmaya başladığını, risk sermayesinde ise yatırımın büyümediğinin altını çizdi.

ETF’LER İLGİ GÖRMEDİ, ÖZ VARLIĞI KÜÇÜLDÜ
İMKB’de çok iyi yatırım aracı olan 10 ETF’nin işlem gördüğünü, ancak burada büyük başarıya ulaşılamadığını söyleyen Erkan, “Toplam öz kaynak miktarı hala çok küçük. Bunlar IFC 30 endeksinin içinde. İyi bir fon olarak başladı. Ama son birkaç ay içinde öz varlığı küçüldü. Çünkü yeterli ilgi görmedi” dedi.

İMKB’nin yeni çalışmaları hakkında da bilgi veren Erkan, şunları söyledi: “Şu anda İMKB’de kendi pazarımızı yeniden organize ediyoruz. Bir kurumsa ürünler piyasası oluşturuyoruz. ETF’leri, varantları sunuyoruz piyasaya. Bunu yapabilmek için hibrit bir Pazar yapısına ihtiyacımız vardı. Şimdi bunu yapıyoruz. Sürekli olarak ayrıca açık artırmalar olacak. Artırmaya göre sürekli bir artırma, eksitme çalışmaları sürecek. Daha az likid olan mallar için tek fiyatlı artırmalar yapacağız.”

Türkiye’de türev pazarlarının ticarete açıldığı zaman, fon sektöründe çok büyük gelişmeler kaydedileceğine inandığını dile getiren Erkan, ancak yatırım fonlarının GSMH’nın yüzde 3’ünü oluşturduğunu söyledi. Bu oranın Avrupa’da yüzde 24, ABD yüzde 56 ve dünya ortalamasının ise yüzde 32 olduğunun altını çizen Erkan, “Burada büyük bir büyüme potansiyeli var. Kurumsal yatırımcılar, Türkiye’de kendi katılımlarını artırmak istiyorlarsa ki gerçekten büyük potansiyel var. AB ortalamasına ulaşarak, 8 kat büyürsek, 160 milyar dolar seviyesine ulaşacağız demektir. Bu çok büyük bir potansiyel” şeklinde konuştu.

HALKA ARZ SEFERBERLİĞİ GELECEK HAFTA BAŞLIYOR
Konuşmasında halka arz seferberliğinden de söz eden Erkan, TOBB ile gelecek haftadan itibaren halka arz seferberliği başlatacaklarını hatırlattı. Bunun için çeşitli illerde, odalarda toplantıların yapılacağını anlatan Erkan, toplantılara aracı kurumların, kurumsal yatırımcıların ve yerli yabancı danışman firmaların da katılacağını söyledi. Ayrıca, KOBİ’ler için yeni bir Pazar segmenti açılacağını belirten Erkan, “Londra’daki AIM pazarını burada bir şekilde oluşturmak istiyoruz. Zor bir pazara ama ümitliyiz. SPK, KOBİ’lerin piyasaya açılması için bir takım kolaylıklar, şartlar getirdi” dedi. (ANKA)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler