FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte nükleer takvim

Ankara'da ortak şirket kurulacak, başlangıç tutarını Rusya karşılayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ile görüştü. İkili görüşme sonrasında bir basın toplantısı düzenledi.

Seçin şunları söyledi: "Nükleer santral yapmak için Ankara'da ortak şirket kurulacak. Akkuyu Projesi dünya çapında talepleri karşılayacak güçte. Aynı yapı bizde de var. Çin'de bu yapıyı kullanacağız. Toplam maliyet 20 milyar dolar olacak."

GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE OLACAK
"Akkuyu nükleer santrali 1200 MW'lık iki ayrı üniteden oluşacak. Güvenliği ise üst düzeyde tutacağız, patlamaya karşı korunaklı bir proje olacak. Santralin üstüne 400 tonluk bir uçak bile düşse reaktör içindeki sistem onu kouyacaktır.

Bu santral yan sanayinin gelişmesi sanayi kollarının gelişmesine yardımcı olur. Santraldeki bir kişilik istihdam diğer sanayilerde 10 kişilik istihdam yaratır.

Tüm dünya artık nükleere yöneliyor. Biz Türkiye'yi artık Nükleer Derneği'ne üye olarak da selamlıyoruz."

Seçin sözlerine şöyle devam etti "Ziyaretim boyunca Soçi'deki Olimpiyat Oyunları ile ilgili inşaat işleri, Bakü-Ceyhan boru hattı ve Tükiye-Rusya arasındaki lojistik konularında görüşmelerimiz devam edecek."

ORTAK BANKA KURULMASI
Ülkelerin birbiniden banka alması konusunda ne düşündüğü sorulduğunda İgor Seçin şöyle cevap verdi: "Biz bütün Türk yatırımcıları Rusya'daki banka sektörüne davet ediyoruz. Bu işbirliğimizin önemli bir bölümü de tüm projelerin finansmanını sağlayan banka sektörüdür. Başbakanınız Sayın Erdoğan iki ülke arasında milli döviz kullanılmasını önermişti. Ortak bankaların kurulması, ortak çalışmaları ve işbirliğini daha da kolaylaştıracaktır."

PUTİN SÖZÜNÜ TUTTU
Rusya Başbakanı Putin'in "Tükiye'ye sağlanan fiyat avantajı diğer ülkeleri kıskandıracak, zor durumda bırakacak" sözü ile ilgili soru sorulduğunda Seçin " Türkiye ve rusya arasındaki müzakerelerin en başından beri Türkler ne istediklerini en açık haliyle ortaya koydular ve talpelerinden vaz geçmediler onları tebrik ediyorum. İki ülke arasında çok sert müzakereler yapıldı.
En sonunda çok öenmli ve çok hassas olan nikleer konusunda mutabakata varabildik. Dikkatinizi çekerim diğer ülekerlin aksine burada tüm finansmanı biz sağlıyoruz, bu da 10 milyar dolar olup başka herhangi bir tarafın kabul edebileceği bir rakam değildir.
Ayrıca üretilecek elektiriğin yeterince yüksek bir fiyattan satılmasında anlaşmaya vardırk ama bu Rusya''nın istediği kadar yüksek bir rakam değil. Bu da diğer ülkelerdekinden farklıdır. Bu durum yapılan yatırımın geri dönmesini uzatacaktır.

Tüm bunlara rağmen anlaşmaya vardık çünkü bu benzersiz bir projedir. Bu bir pilot projedir.Proje şirketi santralin güvenliği, işletilmesi ve personelin eğitiminden sorumlu olacak ve 60 yıl bu sorumluluğu taşıyacak. Her iki taraf da bu süreç sonunda kazançlı çıkacaktır" dedi.

BOĞAZ GÜVENLİĞİ VE BORU HATTI
Bir gazetecinin Türkiye'nin boğazların güvenliği ile ilgili hassasiyeti ve bu nedenle ham petrolün boru hattı üzerinden taşınmasını istemesini nasıl karşıladıkları konusuna İgor Seçin şöyle açıklama getirdi: "Samsun -Ceyhan projesinde Rusya üzerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getirecektir. Şu anda projeye Türkiye'den ve İtalya'dan 2 şirket katılıyor. Bunlara iki Rus şirketi daha katılacak. Şirketler arasında müzakereler devam ediyor. Katılım payı yüzde 25 olacak.
Bugün akşama doğru İtalyan şirketinin başkanı da toplantımıza katılacak ve projenin son durumunu konuşacağız.
Rusya tarafı boru hattının dolumu ile ilgili kendi yükümlülüklerini yerine getirecektir. Her seferinde hesapladığımızda projenin maliyeti artıyor.
Şirketler nezdinde masraflarla ilgili ciddi görüşmeler devam ediyor.
Bizim için önemli olan çevre güvenliğidir ve çevreye duyarlılığımızı projenin gerçekleştirilmesinde göstereceğiz."

İŞBİRLİĞİ DEVAM EDECEK
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile işbirliğimizin 5- 10 yıl sonraki dumunu öngörmesi istendiğinde şöyle cevap verdi: " Ekonomik derinlik oldukça ve sağlandıkça; enerjideki gibi; bu diğer bütün sektörlere sirayet edecektir.
Rusya ile strratejik işbirliğimizin artan dozlarda devam edeceği kanaatindeyim. Değerli arkadaşımız Seçin'in buna ciddi katkıları vardır."


Express


En Çok Aranan Haberler