FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kriz, dış ticareti 3 koldan vuracak

Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, sürmekte olan ekonomik krizin Türkiye'nin dış ticareti üzerinde ortaya çıkaracağı etkilerin, dış talep daralması, avro/dolar paritesindeki dalgalanma ile emtia ve enerji fiyatlarındaki düşüşler olmak üzere, üç kanal üzerinden olmasının beklendiğini söyledi.

Kayalar 2009 yılında özellikle ithalatın 165 milyar dolar seviyesine kadar gerilemesinin beklendiğini bildirdi.

Küresel ekonomik krizin 2009 yılı dış ticaretine olası etkilerini değerlendiren Kayalar, daralan dünya piyasaları nedeniyle dış pazarlarda rekabetin daha da keskinleşeceğinin bir gerçek olduğunu vurgulayarak, "Dolayısıyla ortaya çıkacak olan rekabet ve büyüme hızlarının yavaşlaması da dış ticaretimizi etkileyecektir" dedi.

Dış Ticaret Müsteşarı Kayalar, daralan dünya piyasaları nedeniyle özellikle Türkiye'nin önemli ihracat pazarları arasında olan Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa ekonomilerinde ciddi daralmalar beklendiğini ifade ederek ''Dolayısıyla, ortaya çıkacak olan rekabetin ve önemli pazarlarımızdaki ekonomik daralmanın özellikle otomotiv, makineler ve konfeksiyon sektörleri ihracatını olumsuz etkilemesi bekleniyor'' diye konuştu.

Kayalar, yine son dönemlerde dış ticaret üzerinde hem ihracat hem de ithalat açısından yükseltici etkide bulunan avro/dolar paritesindeki avro lehine değerlenmenin tersine dönmesi durumunda da ithalat ve ihracat üzerinde azaltıcı etkisinin olacağını bildirdi.

Son beş yıllık süreçte dünya ticaretinin artmasında etkili olan emtia ve enerji fiyatlarındaki yükselişin 2008 yılının son çeyreğinden itibaren ivmesini tersine çevirerek hızla düşmeye başladığını hatırlatan Kayalar, özellikle enerji fiyatlarındaki yükselişin ithalat üzerinde ve cari açık üzerinde ciddi baskılarda bulunduğunu söyledi.

Kayalar, 2008 yılında yaklaşık yüzde 40 artan petrol fiyatlarının, 2009 yılında yüzde 32 oranında gerilemesinin beklendiğine işaret ederek, bu çerçevede, 2009 yılında Türkiye'nin enerji faturasının ciddi ölçüde düşeceğinin tahmin edildiğini kaydetti.

Bu bağlamda, 2009 yılında ithalatın azalacağı ve ithalattaki azalmanın ihracata göre çok daha fazla olacağının tahmin edildiğini belirten Kayalar, 2009 yılında özellikle ithalatın 165 milyar dolar seviyesine kadar gerilemesinin beklendiğini bildirdi.

İthalattaki gerilemenin daha hızlı olmasıyla ihracatın ithalatı karşılama oranının da yüzde 63,9'dan yüzde 67,9'a yükseleceğinin tahmin edildiğini belirten Kayalar, ''Böylece 2009 yılında, cari işlemler açığının bir miktar kapanması bekleniyor'' dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler