FİNANS

Kulüpler halka açık şirketlerine rekor borç taktı

**Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un, halka açık şirketlerine borcu 491.9 milyon liraya ulaştı.

**

Galatasaray Sportif'in bilançosunun yüzde 61'ini birleşmeye çalıştığı Futbol A.Ş.'den alacağı oluşturdu. Futbol takımının giderlerini içinde bulundurmayan, kulübün gelirlerinin bir bölümüne sahip olan şirket modelleriyle halka açılan Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un halka açık şirketlerine borçları katlanarak büyüyor.

Tüm gelir ve giderleriyle halka açık olan Beşiktaş'tan farklı şirket modeliyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören üç kulübün, halka açık şirketlerine toplam borcu 31 Mayıs 2009 tarihli yıl sonu bilançoları itibariyle 491.9 milyon 257 bin liraya ulaştı. Borsadaki üç şirketin, söz konusu üç kulüpten alacağı, bu şirketlerin bilanço büyüklüğünün yüzde 82'sine ulaştı.*****

Referans'ın haberine göre, ana ortağı Futbol A.Ş. ile birleşmeyi gerçekleştirebilmek için gerekli olan finansman arayışlarını sürdüren Galatasaray'da halka açık şirketin kulüpten alacağı 90 milyon 650 bin liraya ulaştı. Fakat, Galatarasay Sportif A.Ş.'nin, ana ortağı olan Futbol A.Ş.'den de 198 milyon 754 bin liralık alacağı bulunuyor. Bu alacağın da eklenmesi durumunda Sportif A.Ş.'nin, Galatasaray'dan toplam alacağı 289.4 milyon TL ile bilançosunun yüzde 90'ına ulaşıyor.

Galatasaray'da tüm transferleri gerçekleştiren Futbol A.Ş., halka açık olan Sportif A.Ş.'nin sermayesinin yüzde 62,93'üne sahip bulunuyor. Futbol A.Ş. ile Sportif A.Ş.'nin birleşmesi halinde, Galatasaray da Beşiktaş modeliyle halka açık hale gelmiş olacak. Fakat bu birleşmenin yapılabilmesi için borsadaki ortaklara yapılacak olan ve maliyeti yaklaşık 80 milyon dolara ulaşacak olan çağrı için finansman bulunması gerekiyor.*****

Sportif A.Ş., yıl sonu bilançosunda kulüpten ve Futbol A.Ş.'den olan alacağı için 40.6 milyon TL tutarında faiz geliri tahakkuk ettirdi. Sportif A.Ş.'nin, son bir yılda kulüpten alacağı yüzde 102, Futbol A.Ş.'den alacağı ise yüzde 43 arttı. Galatasaray Sportif A.Ş., Futbol A.Ş.'nin toplam 198.7 milyon liraya, Galatasaray Spor Kulübü Derneği'nin de 90.6 milyon liraya ulaşan borçlarının kapatılmasıyla ilgili olarak Kulüp ve Futbol A.Ş. ile iki geçen hafta ayrı protokol imzaladı.

İmzalanan protokollere göre, Futbol A.Ş. ve Kulüp, söz konusu borçların ödenmesi için 28 Mart 2010 tarihine kadar her türlü girişimde bulunacak. Öte yandan Galatasaray Sportif A.Ş., 2008 yılında net kârını, 2007'ye göre yüzde 25 artırarak 88.2 milyon liraya çıkardı. Şirketin yüzde 8,5'lik artışla 60.3 milyona ulaşan gelirlerinin 37.8 milyon lirasını naklen yayın, 13.9 milyon lirasını sponsor, 8.4 milyon lirasını isim hakkı gelirleri oluşturdu.*****

Fenerbahçe Spor Kulübü'nün, halka açık şirketi Fenerbahçe Sportif Hizmetler'e borcu 88.3 milyon TL seviyesinde bulunuyor. Bu borç halka açık şirketin bilançosunun yüzde 66'sını oluşturuyor. Halka açık şirketin Fenerbahçe Spor Ürünleri'nden de 2 milyon TL civarında alacağı bulunuyor. Halka açık şirket ayrıca, Fenerbahçe Spor Kulübü'ne lisans hakkı için 25.2 milyon TL avans verdi. 2008 yılında net kârını yüzde 11 artırarak 63 milyon 837 bin liraya çıkaran Sportif Hizmetler'in gelirleri ise 57.1 milyon liradan 56.3 milyon liraya düştü.

Şirketin naklen yayıng geliri 24 milyon 89 bin liradan 22.1 milyon liraya inerken, stad hasılatı yüzde 24 artarak 12.8 milyon TL oldu. Sportif Hizmetler ayrıca stad içi reklam ve sponsorlardan 10.6 milyon TL, isim hakkından 4.3 milyon TL, Şampiyonlar Ligi'nden 4.3 milyon TL gelir sağladı. 2008'de kârını yüzde 41 artırarak 38.1 milyon liraya çıkaran Trabzonspor Sportif A.Ş.'nin, Futbol İşletmeciliği'nden 112.2 milyon TL alacağı bulunuyor. Bir yılda yüzde 158 büyüyen bu borç halka açık şirketin bilançosunun yüzde 79'unu oluşturuyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler