FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kur savaşlarında son durum

**Kur savaşları hız kesmeden devam ederken, piyasalarda bundan 25 sene önce imzalanan Plaza Anlaşması benzeri bir uzlaşmanın çağrıları baskın hale geliyor. Ancak bu süreç o kadar da kolay görünmüyor.

**

Döviz piyasasında işlem yapanlar gecen hafta yeni bir Plaza Anlaşması’nın yakında olduğuna kendilerini inandırdı.

1985 yılında New York'taki lüks Plaza Hotel'de düzenlenen bu anlaşmanın ardından, doların başta yen olmak üzere diğer para birimleri karsında değer kaybetmesinin önünü açan, işbirliği içinde yürüyen bir dizi müdahale gerçekleşti.

Bu seferki amaç ise Çin'in para birimi yuanın değerini düşürmek. Hedeflenen yeni anlaşmayla, Washington'un gideceği daha az parasal genişleme karşılığında Pekin yönetiminin, yuanın daha hızlı değer kazanmasına izin vermesi sağlanmak isteniyor.

Ortada, yapılacak akla yatkın bir düzenlemenin işleyeceğinin kanıtları da bulunuyor. Çin'in uzun bir süre sonra 7 Eylül’de para biriminin yeniden değer kazanmasına izin vermesi ve yuanın o tarihten itibaren dolar karsısında yüzde 2.4 yükselmesi, Pekin yönetiminin ABD'nin söylemine cevap olumlu cevap verdiğini gösteriyor.

Her ne kadar ABD Merkez Bankası (Fed) bu süreçte para politikasında sıkılaştırmaya giderek karşılık vermese de; dolar üzerindeki etkisini gösteren adımlar attı.

Dolar, Fed'in 21 Eylül’deki son toplantısından sonra daha fazla parasal genişlemeye gideceğine yönelik mesajlarıyla, döviz sepeti karsısında yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti.

ÖNÜNDE ENGELLER VAR
Ancak Fed sıkılaştırma yönünde adımlar atmış olsaydı dahi bu yeni bir Plaza Anlaşması’nın imzalanmasına çok katkı yapmazdı.

Bunun birinci nedeni, böyle bir 'anlaşma' tarafların birbirine işaret verdiği Soğuk Savaş tipi bir yakınlaşmanın ötesine fazla geçemeyecek.

İkinci neden ise; Çin'in dolara olan bağı önceliğini korumaya devam ettiği sürece, dolar düştüğünde yuan da değer kaybetmeye devam edecek.

İkili bir anlaşma bu konuda yaşanan küresel gerginliği azaltmayacak sadece biraz değiştirecek. ABD ve Çin gibi para birimlerinin değerini tek taraflı olarak düşüremeyen ülkeler üzerindeki baskı artacak.

Önümüzdeki G20 toplantılarında, bundan 25 yıl önce G5 ülkeleri tarafından imzalanan anlaşmanın bir benzeri için uzlaşma işareti görünmüyor.

Bu noktada bir tavsiye gerekirse, gücün simdi nerede olduğu ile uyumlu olarak artik Plaza Otel olası bir anlaşma için uygun mekan değil.

Bunun için artik Şangay'daki dünyanın en yüksek oteli olan Park Hyatt'ın 93'uncu kati daha uygun bir mekan olarak görünüyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler