Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye'de "faiz lobisi"nin hırslarının aklın önüne geçtiğini ve oluşan bu ihtirasın sonucunda Türk sermayesinin sıcak parayla "satıldığı"nı söyledi. Merkez Bankası'nın da "faiz lobisi"nin etkisinde olduğunu, üretim sisteminin tıkandığını söyleyen Satıcı, ekonominin "sıcak para" üzerine kurulu bir sistemden hemen çıkarılarak Türkiye'nin önünün açılması gerektiğini söyledi. TİM yarın Eylül ayı ihracat rakamlarını Ulus'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk binasında açıklayacak.
-İHRACAT ANDI EDECEKLER-
Bir yıllık ihracatın 100 milyar doları aşması nedeniyle yapılacak açıklamanın yanısıra, ihracatçılar Türk ekonomisindeki görevlerini sürdüreceklerini ve gelecek dönem hedeflerini içeren "ihracat andı" içecekler.
ANKA'nın sorularını yanıtlayan Satıcı, hazırlanan andın Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu ilk Meclis binasında olmasının bir anlamı olduğunu belirtti. Satıcı, "Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm ilkeleri bu Meclis'te belirlendi ve hedefler çizildi. Biz de ihracatçılar olarak küresel dünyada Türkiye'nin en etkin temsilcileri olarak gelecek hedeflerimizi ve ihracat andımızı burada açıklayacağız" dedi.
-"FAİZ LOBİSİNİN HIRSI KONTROL EDİLEMEZ DURUMDA"-
Türkiye'nin ekonomisindeki son dönemdeki gelişmeleri değerlendiren Satıcı, kurlardaki düşüşün "faiz lobisi"nin kontrolündeki sıcak para gelişine dayalı ekonomik modellemenin sonucu olduğunu söyledi.
"Faiz lobisi"nin artık kontrol edilemeyen hırslarının büyük bir ihtirasa dönüştüğünü ve ekonomik sistemin "faiz ve rant" kazancı üzerine kurulmaya başladığını söyleyen Satıcı, "Merkez Bankası da bu 'faiz lobisi'nin etkisi altındadır. Önce Merkez Bankası'nın bu lobiden kurtulması gerekiyor. Hem hükümetin, hem de ekonominin önünün açılması için artık kontrol edilemeyen bir ihtiras mekanizması halene gelen bu lobinin önünün kesimlmesi gerekiyor" dedi.
Yüksek faiz nedeniyle Türkiye'deki üretim mekanizmalarının tıkandığını, yeni yatırımlar yapılmadığını vurgulayan Satıcı, şöyle konuştu:
-"MERKEZ POLİTİKASINI DEĞİŞTİRSİN"-
"İhracat ve büyüme rakamlarını göstererek ekonomi için olumlu görüş bildirenlerin, bu büyümeye rağmen neden istihdamın artmadığını, ithalattaki artışın büyüklüğünü de düşünmesi gerekiyor. Bankacılık sektöründe büyüyen rakamların ve uluslararası finans piyasasından Türkiye'ye girerek yüksek faiz alanlar, Türk insanının emeğini, tarımdaki, üretimdeki, hizmetlerdeki gelirlerini kullanıyorlar. Birilerinin artık buna bir 'Dur' demesi gerekiyor. Merkez Bankası bu 'faiz lobisi'nin baskısından kurtulabilirse Türkiye'nin de önü açılır. Artık Türkiye'nin faiz politikasını yeniden belirlemesi gerekiyor. Yurtdışından para girişini kesmeyecek, ancak bu "faiz lobisi"nin hırsını törpüleyecek, üretimin önünü açacak bir faiz politikası şart."
-"PARA POLİTİKASI KURULU DEĞİŞMELİ"-
Merkez Bankası'nın yalnış yönlendirildiğini savunan Satıcı, "faiz lobisi"nin etkisinin en büyük kanıtının "Para Politikası Kurulu" olduğunu önesürdü. Kurulda, ne reel sektörün, ne işçi kesiminin temsil edilmediğini, bürokratların finans kesimi ve faiz lobisi için karar aldığını öne süren Satıcı, "Merkez Bankası'nın bağımsızlığı yalnış kullanılıyor. Bu sıcak paraya dayalı politikadan vazgeçilerek, hem hükümetin hem ekonominin hem de Türkiye'nin önünün açılması gerekiyor" diye konuştu. (ANKA)
ANKA