FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MB faizleri değiştirmedi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi.

Yapılan yazılı açıklamaya göre, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13,25, borç verme faiz oranı yüzde 16,25, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 9,25, borç verme faiz oranı yüzde 19,25, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 15,25 olarak sabit tutuldu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yakın zamanda mali piyasalarda yaşanan dalgalanmalar bir tarafa bırakıldığında, son dönemde üretim, talep ve enflasyona ilişkin açıklanan verilerin Enflasyon Raporunda öngörülen orta vadeli eğilimle büyük ölçüde uyumlu bir şekilde gerçekleştiği değerlendirmesini yaptı.

Yılın ilk dört ayında enflasyonda gözlenen yükselişe rağmen, alkollü içecekler-tütün, enerji, altın ve işlenmemiş gıda fiyatları gibi para politikasının kontrolü dışındaki kalemler ayrıştırılarak hesaplanan endeksteki artış, Nisan ayı da dahil olmak üzere, düşük ve istikrarlı seyretmeye devam ettiğini vurgulayan Kurul, bununla beraber, yakın zamanda mali piyasalarda yaşanan dalgalanmaların ardından, enflasyonun 2006 yılı sonunda hedefin üzerinde gerçekleşme olasılığının arttığını ifade etti.

Merkez Bankası'nın enflasyonun orta vadede hedeflerden belirgin olarak sapacağını öngörmesi halinde, gerekli tepkiyi vermekten kaçınmayacağını kaydeden Kurul yaptığı açıklamada, "Bugünkü bilgiler ışığında, orta vadeli görünümü değiştirmek için henüz erken olmakla birlikte, kısa vadede politika faizlerinin aşağı inme olasılığının azaldığı belirtilmelidir. Önümüzdeki dönemde politika faizleri, uluslararası likidite koşulları, risk primindeki gelişmeler ve diğer veriler gözönüne alınarak belirlenecektir. Politika tepkisinin yönü ve büyüklüğü, dalgalanmaların etkilerinin geçici ya da kalıcılığına bağlı olarak farklılaşabilecektir" denildi.

Para Politikası Kurulu, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulu'nun geleceğe yönelik duruşunu tekrar gözden geçirmesine neden olacağı özenle vurgulanması gerektiğini bildirdi.

Para Politikası Kurulu değerlendirmelerinin geniş bir özeti 26 Mayıs Cuma günü yayımlanacak.
Foreks Haber

Express


En Çok Aranan Haberler