FİNANS

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası gecelik borçlanma faizini beklentiler ile paralel olarak 50 baz puan indirdi. Buna göre, gecelik faiz oranları borçlanmada yüzde 8.75'e, borç vermede ise yüzde 11.25'ye çekilmiş oldu.

Dünyada yaşanan küresel kriz nedeniyle, büyümenin yavaşlamasına paralel olarak önlemler alan Merkez Bankası, bu kararı ile son 8 ayda 7.75 puanlık faiz indirimi gerçekleştirmiş oldu.

Merkez Bankası açıklamasında, son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyete dair kısmi toparlanma isaretleri içermekte olduğunu, söyleyen Merkez Bankası, bununla birlikte, küresel ekonomideki olumsuzlukların giderilmesinin uzun zaman alabilecegi anlasılmaktadır, ifadesini kullandı.

Banka açıklamasına şöyle devam etti:"Nitekim, dıs talep zayıf seyrini sürdürmekte, yurt içi yatırım talebi gerilemektedir. İktisadi faaliyetteki toparlanmanın yavas ve kademeli olacagı, istihdam kosullarındaki mevcut durumun bir müddet daha sürecegi ve bunun neticesinde enflasyonun düsük seyrini koruyacagı öngörülmektedir. Bu çerçevede, Haziran ayında baz etkisi ve vergi ayarlamaları nedeniyle yıllık enflasyonda gözlenebilecek yükselisin kalıcı olmayacagı tahmin edilmektedir.

Finansal kosullardaki ek sıkılıgın kısmen devam etmesi ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna iliskin belirsizliklerin sürmesi, asagı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadıgına isaret etmektedir."

İNDİRİMLERE ARA VERİLEBİLİR

Banka açıklamasının devamında ise iktisadi faaliyet dair toparlanma işaretlerinin belirginleşmesi durumunda faiz indirimlerinde yavaşlamanın veya ara vermenin değerlendirileceğini de söyledi.

Merkez açıklamsında şunları söyledi: " Kurul, bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabilecegi ve para politikasının asagı yönlü esnekligini uzunca bir süre korumasının gerekebilecegi, iktisadi faaliyete dair toparlanma isaretlerinin belirginlesmesi halinde ise faiz indirimlerinde bir yavaslamanın veya indirimlere ara vermenin gündeme alınabilecegi degerlendirmesinde bulunmustur.

Kurul, piyasadaki Türk lirası likidite durumunu ve gelecek döneme iliskin öngörüleri de ayrıntılı olarak incelemistir. Bankaların likidite yönetimlerini ve aktarım mekanizmasının saglıklı çalısmasını desteklemek amacıyla temel fonlama aracı olan bir haftalık repo islemlerine ilave olarak gerektikçe üç aya kadar vadeli repo islemlerinin de kullanılmasının faydalı olacagı konusunda mutabık kalınmıstır."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler