FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası faizleri sabit tuttu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarında değişiklik yapmadı.

Merkez Bankası PPK toplantısı sonrası yapılan açıklamada, Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının (politika faizleri) değiştirilmemesine karar verildiği ifade edildi.

Buna göre Gecelik Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13,50, borç verme faiz oranı yüzde 16,50, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 9,50, borç verme faiz oranı yüzde 19,50, Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 15,50 olarak kaldı.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Para Politikası Kurulu, son dönemdeki gelişmelerin, kısa vadeli enflasyon tahminlerini olumlu etkilemekle birlikte, Enflasyon Raporu'nda ortaya konulan orta vadeli görünümü belirgin olarak değiştirmediği değerlendirmesini yapmıştır. Tekstil, hazır giyim ve deri sektörlerindeki Katma Değer Vergisi indirimi, imalat sanayiinde verimlilik artışlarının sürmesi ve petrol fiyatlarının ikincil etkilerinin sınırlı kalmaya devam etmesi gibi gelişmelerin enflasyonu kısa vadede olumlu etkileyeceği öngörülmektedir.

Bu gelişmeler ışığında, yıllık enflasyondaki düşüşün Mart ayından itibaren tekrar başlayacağı ve enflasyonun yıl sonunda nokta hedef olan yüzde 5'e yakın gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, para politikasına ilişkin belirsizlik algılamasının artma olasılığı, hizmet sektöründeki fiyat artışlarının halen yüksek olması, talep koşullarının enflasyona verdiği desteğin azalması ve hammadde maliyetlerinin yüksek seviyelerde dalgalanmaya devam etmesi, para politikasında temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir. Uluslararası likidite koşullarındaki gelişmeler ise yakından izlenmektedir.

Bugünkü bilgiler ışığında, orta dönemde politika faizlerinin yükselme olasılığı, aşağı inme ya da sabit kalma olasılığına kıyasla daha düşüktür kısa dönemde ise sabit kalma olasılığının geçen toplantıya göre azaldığı ifade edilebilir. Bu politika perspektifinin, enflasyonun 2007 yılı ortalarında hedef patika ile uyumlu olmasını sağlayacağı öngörülmektedir. Diğer yandan, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulu'nun geleceğe yönelik duruşunu tekrar gözden geçirmesine neden olacağı özenle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu değerlendirmelerinin daha geniş bir özeti 5 iş günü içinde yayımlanacaktır."

Express


En Çok Aranan Haberler