FİNANS

Merkez Bankası'na ağır eleştiri

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankasının faiz belirlerken, Türkiye'deki dinamik ekonomik gelişmeyi dikkate alması gerektiğini belirterek, "Faiz belirleyenler Türkiye gerçeğini masa başında değil organize sanayi bölgelerinde bire bir yaşasınlar" dedi.

Bakan Çağlayan, İzmir programı kapsamında Aliağa'da Çakmaktepe Enerji Santrali ilave yatırımı, arıtma tesisi yatırımı ve bazı tesislerin temel atma ve açılışları töreninde yaptığı konuşmada, dünyada enerji ve gıda fiyatlarının yükselmesinden kaynaklanan enflasyon artışlarının görüldüğünü belirtti. ABD, Avrupa ve Çin dahil hemen tüm ekonomilerin enflasyon hedeflerini revize ettiğini, Türkiye'nin de dünyadan enflasyon ithal etmeye başladığını dile getiren Çağlayan, ABD Merkez Bankasının geçmiş dönemde yaptığı faiz indirimiyle olası bir durgunluğa karşı piyasayı döndürecek bir düzenleme yaptığını söyledi.

Türkiye'nin ise bu dönemde faiz indirimini ıskaladığını savunan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Maalesef bizim ülkemizde faiz belirleme yetkisine ve görevine sahip olanlar faiz indirimini geçmiş dönemde ıskaladılar. Dünya Ekonomistler Birliği Başkanının aynen ifade ettiği gibi faizi yükseltirseniz fiyat istikrarını belki sağlayabilirsiniz. Likidite kriziyle karşı karşıya kalmayabilirsiniz ama faizleri yükseltmenin ülkeye getirmiş olduğu ciddi bir bedel olarak karşımıza çıkacak olan en önemli şey; üretimi, yatırımı, istihdamı durdurabilirsiniz. Faiz politikası belirleyenlerin Türkiye'nin her yıl ortalama yüzde 7 büyümek zorunda olduğunu, her yıl iş gücüne katılan 700 bin insana böylesi organize sanayi bölgelerinde iş ve aş bulmak zorunda olduğunu dikkate alarak bunu yapması lazım."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler