FİNANS

Merkez'in faiz indireceği kesin, uzmanlar endişeli

Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından 19 Mart Perşembe günü yapılacak toplantıda faiz indirim kararı alınmasına kesin gözle bakıyor.

Foreks'in 18 aracı kurum/banka ile düzenlediği ankete göre, analistlerin yüzde 70.6'sı 100 baz puanlık indirim yapılacağı tahmininde bulunurken, yüzde 17.65'i 50 baz puanlık, yüzde 11.76'sı 75 baz puanlık indirime gidileceği görüşünü savunurken, yüzde 5.9'u ise 150 baz puanlık indirim kararı alınacağını öngördü.

Şubat ayında gecelik borçlanma faiz oranına yönelik tahminlerin ortalaması yüzde 10.58 olurken, maksimum yüzde yüzde 11.00, minimum ise yüzde 10.00 seviyeleri öngörüldü.

Analistler yıl sonunda borç alma faiz oranının ortalama yüzde 9.95 seviyesinde olacağı görüşünde. 2009 yılı sonuna ilişkin en yüksek ve en düşük tahminler ise sırasıyla yüzde 11.50 ve yüzde 9.00 oldu.

Gecelik borçlanma faizi yüzde 11.50, borç verme faiz oranı ise yüzde 14.00 seviyesinde bulunuyor.

EKONOMİSTLER ENDİŞELİ

MB’nin son dönemde gerçekleştirdiği hızlı faiz indirimleri konusundaki uzmanların endişeleri devam ediyor. Öncelikle maliye politikalarının desteklemediği para politikası manevralarının başarısının sınırlı olacağı belirtiliyor. Bir diğer endişe ise, bankaların riski fiyatlamaya devam etmesinin, MB’nin hedeflediği finansal gevşemeyi yaratmaya engel olması.

Ancak son dönemde IMF ile ilgili haber akışının olumlu bir hava yaratması, MB’nin elinin kuvvetlendiren bir gelişme. MB, son açıklanan 3 aylık vergi indirim paketinin etkisini desteklemek amacıyla kredi kanallarının üzerinde bir kez daha baskı uygulamayı ve bu nedenle 100 puanlık indirimi tercih edebilir. Ancak tüketici cephesinde artan geri dönmeyen kredi oranının daha da yükselecek olması, artan işsizliğin hane halkı bütçe kısıtı üzerinden tüketim talebini sınırlaması, bankaların kredi kanallarını açmak konusunda isteksiz olmaya devam edeceğini gösteriyor.

MB’nin Mart’taki 100 baz puanlık indirimin ardından Nisan ayında 50 baz puanlık bir indirimle yoluna devam edeceği, politika faizlerini yüzde 10 seviyesine getirdikten sonra ise gelişmelere bakarak faiz indirimine devam edip etmeme kararını alacağı düşünülüyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler