FİNANS

"ÖTV indirimi sürsün 120 bin araç daha satarız"

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Turgay Durak, ilk 5 ayda toplam toplam 148 bin 677 otomobilin satıldığı iç piyasada ÖTV indiriminin sürerse yıl sonuna kadar 50 bini yerli, 70 bini ithal olmak üzere 120 bin aracın daha satılabileceğini söyledi.

Referans Gazetesi'nin haberine göre, Otomotiv editörleriyle önceki akşam bir araya gelen Durak 15 Haziran'da sona erecek ÖTV indiriminin yerli üreticilere önemli bir ivme kazandırdığını, fabrikaların bu sayede 3 vardiya çalıştığını kaydederek indirimin sürmesi halinde pazardaki hareketliliğin devam edeceğini vurguladı. Hükümet yetkililerine, ÖTV indirimiyle devletin vergi gelirlerini artırdığını anlattıklarını belirten Durak, "İndirimin devam etmesi herkesin yararına olacak. Ekonomi canlanacak" dedi. Durak şöyle konuştu: "OSD olarak yaptığımız hesaplamalara göre, ÖTV indirimi sürdürülürse pazar 350 bin adetlerden 470 binlere çıkacak. Yaklaşık 120 bin araç satılacak. Bu ekonominin canlanması anlamına geliyor. Bir aracın ortalama 20 bin TL olduğunu düşünürsek, 2.4 milyar TL'lik bir ekonomik büyüklük yaratılmış olacak. Devlet de daha fazla vergi elde edecek."

ÖTV indiriminin otomotivde istihdamın korunmasına da yardımcı olduğunu vurgulayan Durak, 100 bin yerli araç üretiminin 25 bin kişinin istihdam edilmesi anlamına geldiğine dikkat çekti. İhracatın daraldığı bir ortamda ÖTV indiriminin devam etmesinin önemli olduğuna değinen Durak, sürenin uzamaması durumunda işlerin olumsuz etkilenebileceğini, ihracat şansının da az olduğunu ifade etti. Bu ortamda asıl düşüşün ticari araçlarda yaşandığına işaret eden Durak, "Ağır kamyon, otobüs gibi ürünlerde satışlar yüzde 50'den fazla düştü" dedi.

İhracattaki kayıplar nedeniyle fabrikaların eskisi gibi çalışmadığını ifade eden Durak, "Traktörlerdeki üretim gerilemesi yaklaşık yüzde 60. Ticari araçlara da destek gerekiyor. KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e inmesini önerdik" dedi.

Durak, Maliye Bakanlığı'nın, tüketici kredilerinde damga vergisi kalemlerinde inceleme yaptığı bilgisini edindiklerini kaydeden Durak "Bireysel kredilerde tüketici, damga vergisi ödemiyordu. Bunun gündeme alınmasının konuşulduğunu öğrendik. Bu tür bir harç gelirse, kredi maliyetleri artar. Bu da piyasayı olumsuz etkiler" dedi.

Durak, yeni teşvik paketinde yatırımcılara 2010 sonuna kadar süre tanındığını hatırlatarak, bu süre içerisinde şirketlerin fizibilite yapıp, yatırıma karar verdikten sonra Ankara'dan tescil alacağını belirtti. Yeni teşvik paketinin ne kadarlık bir yatırım potansiyelini harekete geçirebileceğiyle ilgili henüz yorum yapmanın zor olduğunu dile getiren Durak, yatırımcıların bu konuda önümüzdeki 6 ayı değerlendirerek geçireceğini ifade etti. OSD Genel Sekreteri Ercan Tezer de, teşvik paketinin doğru bir zamanda çıktığını söyledi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler