FİNANS

Pazarlarda kredi kartıyla alışveriş

Pazar esnafı, giderek çoğalan süper marketlerle rekabet edebilmek için bakın hangi yola başvuracak... Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF), pazarcı esnafının süper marketlerle rekabet edebilmesini sağlamak amacıyla pazar yerlerinde kredi kartı ile alışveriş yapılabilmesi için çalışma başlattı.

TÜSPAF Genel Başkanı Mehmet Çakman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, henüz tasarı halinde olan ve yakında TBMM'den geçeceğini tahmin ettikleri yeni "Hal Yasası"nın hem üreticiye hem de pazarcı esnafına önemli kazanımlar getireceğini söyledi.

Vergi kaydı bulunan pazarcı esnafına malı direkt üreticiden alma olanağı tanıyan yasanın yerel yönetimlere de semt pazarlarının daha modern hale getirilmesi zorunluluğu getirdiğini vurgulayan Çakman, bunların yanı sıra TÜSPAF olarak da pazarcı esnafının daha fazla satış yapabilmesi, süper marketlerle rekabet edebilir hale gelmesi için bir dizi proje ürettiklerini vurguladı.

Çakman, pazar yerlerinin az tercih edilmesindeki en önemli etkenin, "nakit alışveriş" zorunluluğu olduğunu dile getirerek, "Bankalarla görüşerek pazarcı esnafının seyyar post makinesi kullanmasını sağlayacağız. Kredi kartıyla alışverişin pazar yerlerine olan ilgiyi artıracağını düşünüyoruz" dedi.

SATIŞ ELEMANLARINA EĞİTİM
Pazar yerlerindeki fiziki koşullarda yapılacak değişikliklerin yeterli olmayacağı düşüncesinde olduklarını ifade eden Çakman, bu kapsamda satış elemanları için eğitim programı düzenleyeceklerini bildirdi.

Çakman, Türkiye'de pazardan alışveriş kültürünün bulunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Türk halkı pazardan alışveriş yapmayı sever. Ancak bunun da çağın şartlarına göre şekillenmesi lazım. Bu çerçevede pazar tezgahlarında çalışan satış elemanlarına yönelik eğitim programı düzenleyeceğiz. Bu eğitim programına katılan ve başarıyla bitirenlere sertifika vereceğiz. Amacımız uzun vadede pazar tezgahlarında çalışan tüm personelin sertifikalı olması."

"Yasa bu haliyle geçerse pazarda bağırarak satış yapanlar para cezası alacak. Bu durum pazarcı esnafını zor durumda bırakır mı?" yönündeki soruya ise Çakman, "Türkiye'deki pazar yerlerinin belli bir kültürü var. Her esnaf, kendi malı için türkü söyler. Buna kimse karışamaz. Ancak, çok yüksek sesle bağıran, müşteriyi rahatsız eden, söylediği türküde argo kelimeler kullananlara ceza verilecek" yanıtını verdi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler