FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Peki almalı mı, satmalı mı?

**Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.4530/1.4550 seviyesinde olan en iyi dolar alış satış kotasyonları bu sabah ilk işlemlerde 1.4530/1.4585 seviyelerindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.3579 seviyesinden işlem görüyordu.

**

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yeni nicel gevşeme adımları atacağına yönelik beklentilerin tetiklediği dolardan çıkış ve gelişmekte olan ülke para birimlerine girişin etkisiyle yılın en düşük seviyelerine yakın 1.45'li seviyelerde seyreden dolar/TL'de bugün parite etkisi ve ABD GSYH verisi ile Fed Başkanı Ben Bernanke'nin açıklaması gibi global gelişmeler izlenecek.

Bankacılar, Türkiye'ye son iki günde gerçekleşen fon girişlerinin 1 milyar dolar civarında olduğunu, gelişmekte olan ülke piyasalarına küresel fon girişlerinin devam etmesi halinde TL'de kazanımların faizde sınırlı da olsa aşağı yönün devam edebileceğini belirttiler.

Küresel işlemciler yen karşısında haftanın en düşük seviyelerine yakın seyreden doların, Japonya'nın müdahalesine yol açacak seviyelere gelip gelmeyeceğini değerlendirmek için ay sonu fon akışlarını izliyorlar. Doların yen karşısında 83 seviyesinin altına inmesi halinde Japonya'nın müdahaleye geçebileceği endişeleri kuvvetlenebilir. işlemciler yenin değer kazanması önündeki asıl riskin ise euronun dolar karsısındaki kazanımlarının 1.37-1.38 dolar seviyesine ulaştıktan sonra tersine dönülmesi olacağını ifade ediyorlar.

"Bernanke'nin konuşmasında niceliksel gevşemeye ilişkin ipuçları aranacaktır. Konuşma piyasanın yönünde oldukça belirleyici olabilir" diyen üst düzey bir bankacı, piyasa beklentisi için şöyle dedi:

"Başta Londra olmak üzere dış kaynaklı fon girişi son günlerde oldukça kuvvetliydi. Bu da beraberinde TL ve faiz tarafında alımları birlikte getirdi. Fon girişlerinin bugün de devam etme ihtimali var. Ancak piyasada belirleyici ABD GSYH verileri ve Bernanke'nin konuşması olacaktır."

Aynı bankacı, öte yandan Dolar/TL'de 1.45'li seviyelerin lokal alımlar için oldukça "çekici" bir seviye oluşturduğuna da dikkat çekti.

Dış piyasalarda bugün TSİ 1530'da ABD GSYH verisi 1700'da Fed Başkanı Bernanke'nin konuşmasının yakından takip edilmesi bekleniyor.

İç piyasada bugün Hazine Müsteşarlığı yılın son 3 ayına ilişkin iç borçlanma stratejisini, yılın ikinci çeyreğine ilişkin iç ve dış borç istatistiklerini açıklayacak. Öte yandan TÜİK Ağustos ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıklayacak.

Reuters'ın 13 banka ve aracı kurum ekonomistlerinin katılımıyla hazırladığı anketteki tahminlerin medyanına göre, dış ticaret açığının Ağustos ayında 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 44.3 artarak 7.2 milyar dolar olması bekleniyor.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 8.08, valörlüde yüzde 8.06 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada yüzde 8.09/8.06 seviyelerinden açıldı.

İMKB DÜŞÜŞLE AÇILDI
İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, önceki kapanışa göre 159,98 puan düşerek 65.391,40 puan seviyesinde açıldı.

Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,24 oranında değer yitirdi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler