FİNANS

Piyasalar haftaya iyimser başladı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi güne 274.25 (yüzde 0.8) puanlık yükselişle 34574.62 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.8 oranında değer kazanırken, işlem hacmi 12,601,819 YTL oldu.

Endeksin, orta ve uzun vadeli düşüş kanalı içerisinde hareket ettiği ifade ediliyor. Kısa vadeli güçlü bir düşen trendi sonrasında İMKB’de güçlenme ve kısa vadeli tepki hareketi yaşanıyor. Yeni dip 33000’nin altında oluşmuş durumda. Geri çekilmelerin tepki hareketinden faydalanmak amacıyla alım fırsatı olacağı ifade ediliyor.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Geçtiğimiz hafta mali sektör kağıtlarında tepki alımları ile görülen para girişinin devam edip etmemesi bugün İMKB’de yönü belirleyecek olsa da, geçtiğimiz haftanın ikinci yarısı gördüğümüz nisbeten olumlu seyrin, gerek Ergenekon soruşturması kapsamında daha önce gözaltına alınan eski generalller Sener Eruygur ve Hurşit Tolon ile ATO Başkanı Sinan Aygün’ün de aralarında bulunduğu on kişinin tutuklanarak cezaevine gönderilmeleri, gerekse AKP’nin kapatılma davasında sürecin devamı nedeniyle uzun soluklu olması beklenmiyor.

Bugün yine petrol fiyatları ile Avrupa borsalarındaki seyir yakından izlenirken, G8 zirvesinden çıkabilecek haberler özellikle kurları etkileyebilecek, ABD’de yarın açıklanacak olan bekleyen ev satışları ve toptan mal stokları Perşembe günü gelecek olan zincir mağaza satışları ve haftalık işsizlik başvuruları, Cuma günü gelecek olan dış ticaret verisi ve Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi, haftanın geri kalan kısmında global bazda piyasalarda yönü etkileyecek.

Ayrıca San Francisco Fed Başkanı Janet Yellen’in bugün Türkiye saatiyle 18:45’deki konuşması ile Fed Başkanı Ben Bernanke’nin yarın ve Perşembe günü yapacağı konuşmalar, Alcoa’nın yarın ABD’de piyasa kapanışı sonrasında gelecek olan ikinci çeyrek karı ile General Electric’in Cuma açıklanacak olan ikinci çeyrek karı ve İngiltere Merkez Bankası’nın Perşembe günü vereceği faiz kararı bu hafta önem taşıyacak gelişmeler arasında bulunuyor.

Yurtiçine dönersek, türban davasının gündemde tuttuğu politik ve ekonomik riskler ile Eregenkon soruşturmasının artırdığı tansiyon, zaten Temmuz ve Ağustos aylarındaki yüklü itfanın tedirginlikle beklendiği bir dönemde Türk hisse senetlerini baskı altında tutmayı sürdürüyor.

Merkez Bankası, SPK ve BDDK’nın Ankara’dan İstanbul’a taşınmasına yönelik hükümetin Meclis’e sunduğu yasa, daha önce Merkez Bankası Başkanı’nın bu durumda istifasını verebileceğinin konuşulması ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığının sorgulanmasına neden olması nedeniyle kırılganlığı daha da artırabilecek gelişmeler arasında bulunuyor. Veri olarak ise Çarşamba günü piyasa kapanışı sonrasında gelecek olan cari açık verisi piyasalar açısından önem taşıyacak.

DÖVİZ

Hafta içerisinde 1.2525 seviyesini görmesine rağmen bu seviyede kalıcılık sağlayamayarak Cuma günkü işlemlerde 1.2325-1.2350’ye doğru geri çekilme yaşan bankalararası dolar/YTL kotasyonları, böylece yukarı yönlü alım potansiyelinde olası kuvvetlenmesini bir ileri safhaya taşıyamadı. Eksi yönde gerçekleşen TÜFE’ye rağmen mevsimsel etkiler dışında enflasyonun yüksek çıkması ve TCMB’nin bu pozisyonun bir süre daha devam edeceğini belirtmesi faiz artırım beklentilerinin sürmesini sağlarken, kotasyonlar da buna bağlı olarak zayıf alıcı potansiyelini devam ettiriyor.

Yeni haftaya başlangıç 1.2300- 1.2350 seviyesinden olurken, bugün için beklenti 1.2225-1.2400 bandında bulunuyor.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

PARİTE

ECB’nin 25 baz puanlık faiz artırımının kalıcı bir hal almayacağının görülmesi sonrasında 1.5910’dan 1.5650’ye doğru hızlı bir geri çekilme yaşayan parite, Cuma gününü ise ABD Piyasaları’nın "Bağımsızlık Günü" olması dolayısıyla tatil olarak geçirmesiyle sakin bir şekilde geçirdi. Gün içerisindeki hareket marjı 1.5655-1.5727 aralığından gerçekleşirken, yeni haftanın ilk işlemlerinde ise dengelenme 1.5642’den oluştu. Bu hafta genelinde aşırı hareketlerden uzak kalması beklenen paritede, ECB’nin faiz artırımı sonrasında yaşanan hareket 1.5300-1.5900 bandının etkili olmayı sürdüreceğini ortaya koyuyor. Dolayısıyla bu iki seviyeden biri kesin olarak aşılana kadar yatay bant hareketinin sürmesi daha muhtemel görünüyor.

TAHVİL - BONO PİYASASI

Haziran ayı enflasyonunun mevsimsel etkiler dolayısıyla da olsa eksi yönde gelmesi gösterge kağıt faizinin Cuma günkü işlemlerde yüzde 22.31 bileşiğe doğru geri çekilmesini sağladı. Gün içerisinde bir ara yüzde 22.15’ten de işlemler gerçekleşirken, eksi yönde gelen enflasyona rağmen TCMB’den Temmuz ayında faiz artırım beklentisi ise ortadan kalkmadı. Nitekim TCMB de yaptığı enflasyon değerlendirmesi açıklamasında mevsimsel etkiler dışında enflasyonun yüksek seyretmeye devam edeceğini belirtirken, Temmuz ayında faiz artırımı beklentisi hala 25 baz puan olarak korunmakta.

Bu hafta da faizlerde aşırı gerilemeden uzak da olsa pozitif yönlü bir seyir bekleniyor. 2-3 günlük seyirler bağlamında beklenti yüzde 21.80 üzerinde kalınarak yüzde 21.80-22.80 bandının etkili olması yönünde.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler