İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi güne 152 puanlık yükselişle 41046 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.37 oranında değer kazanırken, 6.750.593 YTL'lik işlem gerçekleşti.
İMKB’de bugün yurt dışına bağlı dalgalı seyir izleneceğini tahmin ediliyor.
Endeksin kısa vadeli düşen trend içerisine girdiği görülüyor. 41800 kısa vadeli düşen kanal direnci olarak öne çıkıyor. 41800 geçilmesi durumunda 43600'ün yeniden test edilebileceği kaydediliyor. 40800 destek olarak kaldığı sürece, kısa vadeli piyasada güçlenme yaşanması olası görünüyor.
[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)
Cuma günü, ülke ve şirket bazında gelen olumsuz haberlere karşın yükselişle kapanan global piyasalar, bugün de Asya hisselerindeki yükselişle olumlu görünümünü sürdürüyor.
ABD future endeksleri ise bu sabah hafif eskide. Petrol fiyatları Cuma günü 118 doların üzerindeki seviyelerinden 114 dolar seviyelerine geriledi. Bu gün İngiltere piyasaları kapalı. ABD’den ise Chicago FED aktiivte endeksi ve ikinci el konut satışları verileri açıklanacak.
MAKRO EKONOMİ VE PARA PİYASALARI
Yurtiçinde bugün Ağustos ayı Reel Kesim Güven Endeksi, Cuma günü ise İthalat ve İhracat rakamları açıklanacak.
ABD’de bugün Temmuz ayı Mevcut Konut satışları, yarın Haziran ayı Case Schiller Konut Fiyat Endeksi, Ağustos ayı Tüketici Güven Endeksi, Temmuz ayı Yeni Konut Satışları, Çarşamba günü Temmuz ayı Dayanıklı Tüketim Malları Siparişleri, Perşembe günü 2. Çeyrek Büyüme 1. Revizyon, Cuma günü Çekirdek TÜFE ve Ağustos ayı Michigan Tüketici Güven Endeksi açıklanacak.
Almanyada da 26 Ağustos Salı günü IFO İş Ortamı Endeksi takip edilecek.
GLOBAL PİYASALAR
ABD: Lehman Brothers hakkında olumlu spekülasyonlar ile Warren Buffet'in açıklamaları üzerine finansal sektör hisselerine gelen alımlar ile petrol fiyatlarındaki gerileme Cuma günü ABD piyasalarını destekledi. Dow Jones ve Nasdaq endeksleri sırasıyla yüzde 1.73 ve yüzde 1.44 artıda kapandı.
Brezilya: Artan emtia fiyatları ile kar öngörülerinin yükselmesi başta enerji ve hammadde üreticisi firmaların hisseleri olmak üzere Brezilya piyasalarına alım getirdi. Bovespa endeksi dün yüzde 1.01 artıda kapandı.
Avrupa: Lehman Brothers, Warren Buffet ve petrol fiyatları Avrupa piyasalarına da moral kazandırdı. Piyasalar Cuma günü ortalama yüzde 2.15 artıda kapandı.
Asya: Küresel piyasaların Cuma günü izledikleri olumlu seyir ile petrol fiyatlarındaki düşüş Asya piyasalarında da toparlanmaya sebep oldu. Nikkei, Hang Seng ve China Composite endeksleri sırasıyla yüzde 1.74, yüzde 3,39 ve yüzde 1.10 artıda işlem görüyor.
TAHVİL - BONO PİYASASI
Geçen haftanin son işlem gününü oldukça sakin bir şekilde tamamlayan gösterge kağıt faizi, gün boyunca ağırlıklı olarak yüzde 18.68-18.70 bileşik seviyelerinde kaldı. Bu hafta yurtiçinde yine spesifik bir gündem maddesi bulunmazken, buna bağlı olarak önümüzdeki hafta açıklanacak olan Ağustos ayı enflasyon rakamlari öncesinde faizlerde agresif hareketlerden uzak kalınacağı düşünülüyor.
Gün bazinda yüzde 18.60-18.80 seviyelerinde hareketin sürmesi beklenirken, çok kısa vadede ise yüzde 18.00’in dip olarak kalacağı öngörülüyor. Hükümetle memurlar arasındaki maaş zammı pazarlığı ise TCMB tarafından beklentilerin yönetilmesi bağlamında takip edilecek.
DÖVİZ
Cuma günkü işlemlerde günün ilk bölümünü 1.1885-1.1900 civarından geçiren bankalararası dolar/YTL kotasyonları, daha sonra ise yurtdışı piyasalardaki toparlanma ve ABD piyasalarının iyi kapanacağı beklentileriyle 1.1825-1.1800’e doğru kademeli bir düşüş yaşadı. Bu sabaha başlangıç ise sınırlı bir tepkiyle beraber 1.1850 civarından oluşurken, gün bazında yatay ağırlıklı olmak üzere 1.1785-1.1925 bandının etkili olabileceği tahmin ediliyor.
[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN
**](https://finans.mynet.com/doviz/)
Bugün öğlen ABD’de mevcut ev satışları verisi açıklanacakken, konut fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisiyle bu datada son 10 yılın en düşük seviyesinden yüzde 0.9’luk bir toparlanma bekleniyor.
PARİTE
Perşembe günü 1.4900’un hemen üzerine doğru yaşadığı tepkinin ardından Cuma günü yeniden ABD Doları’nın kuvvetlenme etkisi altına giren paritede, bunu sağlayan ise ABD’den gelen haber akışları oldu. Milyarder yatırımcı Warren Buffett’in zayıf ekonomik görünüme rağmen ABD Doları’na karşı pozisyon taşımadığını belirtmesi ve batacağı spekülasyonları yapılan ABD’li yatirim bankası Lehman Brothers’ta Korea Development Bank’ın alıcı olabileceği haberi ABD Doları’nın kuvvetlenmesini sağladı.
FED Başkanı Bernanke’nin ılımlı enflasyon öngörüsü ise bu pozisyona psikolojik destek sağlaıd. Bugün mevcut ev satışları verisi açıklanacakken, konut fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisiyle bu datada son 10 yılın en düşük seviyesinden yüzde 0.9’luk bir toparlanma bekleniyor. Paritede 1.4600-1.4900 bandındaki dengelenmenin devam edebileceği kaydediliyor.