FİNANS

Piyasalar nakite dönüyor

Turkish Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan "Piyasalarda Sıkışma Sürüyor" başlıklı günlük bültende ABD’den ve iç piyasadan gelen veri akışının İMKB’de yaşanan sıkışma sürecini değiştirmediği belirtildi.

Son iki haftalık süreçte 42500 - 44000 arasında bir sıkışma süreci yaşanırken, son dört haftalık süreçte 41000 - 44000 arasında bir sıkışma süreci yaşandığına dikkat çekilen bültende sıkılaşma yanında yatırımcılarda nakite dönme eğiliminin arttığı ifade ediliyor.

Son bir aylık süreçte önemli ekonomik veri akışlarının İMKB’yi 3000 puanlık bandın dışına itemediği kaydedilen bültende şu konulara temas edildi; "Bu yüzden veri akışlarından çok bu sıkışma sürecine dikkat etmekte fayda var. Çünkü veri akışı ve gelişmeler bu sıkışma sonucuna göre fiyatlanacak. İMKB ortalamaların üzerinde ve kısa vadeli yükseliş potansiyelini korumasına karşın zorlanıyor.

Geçen hafta yurtdışında oluşan olumlu bu sıkışma bandınında yukarıya kırılmasına yetmedi. Bu sıkışma bandının temel nedeni, piyasalarda yaşanan yükselişi destekleyecek temel bir nedenin olmaması ve özellikle iç piyasada belirsizliklerin verdiği nakde dönüş.

Dün TCMB 1 milyar YTL’lik açtığı haftalık repo ihalesinde 2.77 milyar YTL teklif geldi. Bu teklif, piyasanın nakde döndüğünü ve gelişmeleri nakitte izlediğini gösteriyor.

Piyasanın kısa vadeye dönmesi, yeni pozisyon alma iştahının olmadığını gösteriyor. Bu sıkışmanın yukarı yönde kırılması durumunda, para girişi sağlanabilir. Fakat bu sıkışma aşağı yönde kırılırsa, TCMB’nin ihalelerine gelen nakit talep miktarı daha fazla artış gösterebilir.

Geçen hafta yaşanan veri fırtınasında sıkışma bandından çıkamayan piyasa beklentisiz olan haftaya yine yatay seyir içerisinde başladı ve işlem hacmi 1 milyar YTL’nin altında kaldı. 43.000 aşağı yönde kırılmadığı sürece düşüş başlamayacak, 44.000 yukarı yönde kırılmadığı sürece yükseliş yaşanmayacak. İki haftalık gündemde Türk Telekom’un halka arzına piyasalar odaklanabilir ve hisse bazlı hareketler artabilir."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler