FİNANS

Piyasalar sert satışlarla güne başladı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi güne 208 puanlık düşüşle 34881 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.59 oranında değer yitirirken, 4.280,205 YTL'lik işlem gerçekleşti.

Global piyasalar petrol fiyatları, mali sektörden gelen haberler ve ekonomik verilerin etkisi altında dalgalanmaya devam ediyor. Petrol fiyatları yüksek seyilerini bu sabah korumaya devam ederken, euro/dolar paritesi dünkü seviyelerinde. Asya borsaları bu sabah dalgalı seyir izliyor, ABD future endeksleri ise hafif artıda.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Endekste yine dalgalı bir seyir bekleniyor.Bugün piyasaları etkileyebilecek gelişme Türkiye Saati ile 17.00’de ABD’de gelecek olan ISM İmalat datası olup bu data ne kadar yüksek gelirse piyasalar tarafından o kadar olumlu algılanacak.

35500 ve 36200 seviyeleri gelebilecek tepkilerde ilk dirençler olarak izleniyor. Bugün için gerilemelerde 34800 - 34300 destek aralığını koruması beklenen endeksin, 35500 ve 36200 direnç seviyelerine doğru bir tepki hareketi gerçekleştirebileceği düşünülüyor. Hareketin tepki ötesine geçebilmesi için, dolar bazında 3 cent seviyesine denk gelen 36700 seviyelerinin aşılması gerekiyor.

Yurtiçinde politik belirsizliklerin piyasalar üzerindeki baskısını iyice hissettirdiği bir hafta yaşanıyor. Bugün Yargıtay Başsavcısı Anayasa Mahkemesi'nde sözlü savunmasını vermekle birlikte Başsavcının sözlü savunmada Ak Parti’nin kapatılmasına ilişkin yeni deliler sunup sunmayacağı önemli olacak.

Bunun yanında 3 Temmuz tarihi yurtdışındaki gelişmelerin yanında yurtiçindeki gelişmeler nedeniyle de önem arz ediyor. Çünkü bu tarihte Ak Parti’nin sözlü savunması ve TÜIK Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanacak olması nedeniyle yurtiçi piyasalarda dalgalı seyir izlenmesi bekleniyor.

TAHVİL - BONO PİYASASI

Geçen haftanın ikinci yarısında başladığı yükseliş hareketini yeni haftanın ilk işlem gününe de taşıyan gösterge kağıt faizi, spot piyasada yüzde 22.35 ve valörlü işlemlerde de günü yüzde 22.44 bileşikten tamamladı. Bugüne başlangıcın ve seyrin yüzde 22.35-22.55 aralığında daha sakin bir şekilde gelişebileceği düşünülen faizlerde, Hazine’nin 5 yıl vadeli tahvil ihalesi sonrasında ise sınırlı bir kar satışı gelmesi muhtemel. Faizlerde TCMB’nin faiz politikası bağlamında gözler Perşembe günkü Haziran ayı TÜFE’sinde olacak. TÜFE’de yüzde 1.20’yi aşmayan gerçekleşmelerde TCMB’nin 25 baz puanlık bir artırımı tercih edebileceği belirtiliyor. Faizlerde haftalık bazlı hareket marjı beklentisi ise yüzde 22.00- 23.00 aralığında bulunuyor.

DÖVİZ

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalardaki gelişmelere çok fazla bir tepki vermediği sakin görünümünü yeni haftaya başlangıç itibariyle de koruyan bankalararası dolar/YTL kotasyonları, dün gün boyunca 1.2250 civarında kalmasının ardından bugüne ise sınırlı bir gerilemeyle 1.2215- 1.2245’ten başladı.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

Yüksek faiz ve zayıf ABD Doları dolayısıyla yatırımcıların tercih listesinin üst sıralarında pek yer alamayan kotasyonlarda, hafta genelinde dünküne benzer bir seyrin etkili olmayı sürdüreceği düşünülüyor. Bugün için 1.2125-1.2325 bandında hareketin sürmesi bekleniyor.

PARİTE

Euro Bölgesi’nde TÜFE’nin rekor seviyede gelmesiyle güne başlangıçta hareketli bir görünüm ortaya koyarak 1.5836’ya kadar yükselen parite, daha sonra ise 1.5750-1.5775 aralığında durgun bir şekilde kaldı. ABD’de açıklanan datalarda Chicago PMI Endeksi beklentilerin hemen üzerinde gelirken, Dallas FED İmalat Sanayi Endeksi ise değişim göstermeyerek zayıf bir şekilde gerçekleşti.

Bu sabahki ilk işlemlerin ise 1.5740’tan oluştuğu paritede, yatırımcılar Perşembe günkü ECB toplantısını bekliyor. Genel beklenti 25 baz paunlık bir faiz artırımı iken, daha önemli olan ise ECB’nin açıklamaları olacak. Bir sonraki toplantıya faiz artırımı konusunda açık kapı bırakılması durumunda 1.5800’in üzerine kalıcı bir şekilde çıkılması bekleniyor. Bugün için beklenti ise 1.5685-1.5840 bandında bulunuyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler