FİNANS

Piyasalar tatilden temkinli döndü

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi güne 97 puanlık düşüşle 42401 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.23 oranında değer yitirirken 11.024,661 YTL'lik işlem gerçekleşti.

Piyasalarda üç günlük tatilin ardından, yoğun veri akışı ile başlayan bir hafta söz konusu.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)
Bugün İMKB’de dar bantta daldalı seyir bekleniyor. Gün içinde yurt dışındaki gelişmelere bağlı olarak endeksin seyri netleşecek.

Genel anlamda haftayı olumlu geçiren dış piyasalara uyum sağlamakta zorlanan İMKB'de haftalık bazda sıkışık seyrin devam etmesi bekleniyor.

41700 - 43400 arasında sıkışan endeks, 42600 tampon seviyesinde kapanışlar yapıyor. Yukarı seyirini devam ettirmek için 43400 direnci para girişi ve işlem hacmi ile geçilebilirse 44900 hedeflenebileceği belirtiliyor. Geri çekilmelerde 41700 ve 41000 destekleri bulunuyor.

HAFTANIN GÜNDEMİ

Yurtiçinde bugün Nisan Merkezi Hükümet Borç İstatistikleri, Cuma günü ise Giriş-Çıkış yapan Ziyaretçi sayısındaki değişim açıklanacak. ABD’de bugün Nisan ayı Çekirdek ÜFE (Beklenti: yüzde 0,2), ÜFE (Beklenti: yüzde 0,4), Çarşamba günü Ham Petrol Stokları (Önceki 176 bin) ve FED Toplantı Tutanakları açıklanacak. Perşembe günü, İşsizlik Başvuruları ve Cuma günü ise Nisan ayı 2. El Ev Satışları verileri açıklanacak.

AB’de bugün ZEW Endeksi, Perşembe ise Mart ayı Yeni Sanayi Malı Siparişlerine ait veriler açıklanacak.

İngiltere’de Çarşamba günü Merkez Bankası Toplantı Tutanakları, Perşembe günü Nisan ayı Perakende Satışlar ve Cuma günü 1. çeyrek ikinci veri GSMH (Önceki: yüzde 0,4) açıklanacak.

Japonya’da ise bugün Merkez Bankası’nın faiz kararı (Beklenti:yüzde 0,50 - Önceki: yüzde 0,50) ve Perşembe günü Mart ayı Tüm Endüstri Aktivite Endeksi açıklanacak.

DÖVİZ

Yurtiçinde faizlerin yüksek seviyelerde seyretmesi ve kısa vadede bu kanatta önemli bir gevşeme beklenmemesi, yurtdışında da ABD Hisse Senedi Endekslleri önderliğindeki toparlanma ile piyasalara güven gelmesi gibi etkenlerle, bankalararası dolar/YTL kotasyonları Cuma günkü işlemlerde 1.2300-1.2350’e doğru geri çekilmesini sürdürdü.

Bu hafta yatay veya en azından sınırlı da olsa tepki ağırlığında işlemler beklenen kotasyonlarda, bugünkü işlemlerin de 1.2225-1.2400 bandında oluşması bekleniyor.

Yurtiçinde Mayıs ayı sonuna kadarki süreçte Anayasa Mahkemesi’nin türban düzenlemesinin iptalinde ne yönde karar vereceği takip edilecek. Analistler, bu süre zarfında spekülatif haberler ve beklentilerin ön plana çıkacakken, piyasaların bu davanın sonucuyla AKP’nin kapatılması istemindeki davayı şekillendirmeye çalışacağını kaydediyor.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

PARİTE

ABD’de Cuma günü açıklanan tüketici güveni endeksinin zayıf gelerek hem önceki ay datasının hem de beklentilerin altında kalmasıyla 1.5500 seviyesinin üzerine doğru bir atak yaşayan parite, haftanın ilk işlem gününde de bu pozisyonunu koruyarak bu sabahki ilk işlemlerle beraber 1.5510-1.5515 civarında kaldı.

Bu hafta ABD kanadındaki data akışının geçen haftaya göre daha az yoğun olması, paritede 1.5500 üzerinde kalıcılık sağlayarak kuvvetlenmeye ağırlık verilmesi ihtimalini artırıyor. Dolayısıyla ana hareket marjı olarak 1.5200-1.5750 yine geçerliliğini korumakla beraber, bu bant içerisindeki işlemlerde 1.5400’ün üzerinde seyredilmesi 1.5750’nin aşılarak 1.6000-1.6100’e doğru hareketlilik yaşanması ihtimalinin sürmesini sağlayacak.

TAHVİL - BONO PİYASASI

TCMB’nin 50 baz puanlık faiz artırımı sonrasında beklentinin gerçekleşmesiyle kar realizasyonu yaşayan gösterge kağıt faizi, bu bağlamda Cuma günü spot piyasa işlemlerinde yüzde 19.50 bileşikten yüzde 19.33’e doğru gevşedi. Aynı kağıtta valörlü işlemlerde ise dengelenme yüzde 19.38’de sağlandı.

Açıklamalarında temkinli bir mod kullanan TCMB’nin önümüzdeki ay da faiz artırımı yapacağı beklentisi önümüzeki günlerde de gerilemelerin sınırlı kalmasına neden olacak. Dolayısıyla faiz kanadındaki zayıflığın devam edeceğini belirten analistler, kısa vadede yüzde 19.00-20.20 bandının geçerliliğini korumasını bekliyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler