FİNANS

Piyasalar yeni haftaya da kötü başladı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi haftaya 251 puanlık kayıpla 39709 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.63 oranında değer kaybederken, 3.658,552 YTL'lik işlem gerçekleşti.

ABD ve İngiltere’de piyasaların kapalı olduğu bugün gözler işleme açık Avrupa borsaları ve petrol fiyatlarında olacak.

Bugün endekste yurtdışı piyasa etkisiyle negatif bir seyir bekleniyor.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

AKP’nin kapatılma davasının beraberinde gündeme getirdiği riskler, Anayasa Mahkemesi’nin üniversitelerde türban yasağını kaldıran anayasa değişikliğine karşı açılan davada Haziran ayının ilk haftası vermesi muhtemel karar öncesinde Türk varlıklarına karşı temkinli yaklaşımın devamını destekleyecek gibi görünüyor.

Haftalık bazda Başbakan Erdoğan’ın yarın Diyarbakır’da açıklayacağı GAP Projesi en önemli gündem maddesi olarak duruyor. Çarşamba günü Hazine’nin piyasaya olan 6 milyar YTL tutarındaki iç borç geri ödemesi ise, piyasalara ucuzlayan hisse senetleri ile yüksek faizler arasında nasıl bir dağılım olacağı açısından etkili olacak.

Yurtdışında ise yoğun data akışı oynaklığın üst seviyede seyretmesine yol açacak gibi görünüyor.

Yurtdışı piyasalardaki seyir ve özellikle ABD’den gelen açıklamalar küresel bazda piyasalar açısından önemini korurken, ABD’de yarın açıklanacak olan tüketici güven endeksi (bir önceki ay 62.3’den Mayıs’ta 61.0’e gerilemesi bekleniyor...) ile yeni ev satışları verisi (Nisan’da bir önceki ay 526,000’den 520,000’e düşmesi öngörülüyor...), Çarşamba günü gelecek olan dayanıklı tüketim malları siparişleri (Nisan’da aylık bazda yüzde 0.7 gerilemesi bekleniyor...), Perşembe günü çıkacak olan 1Ç GSYIH revizyonu (yüzde 1.0’den yüzde 0.6’ya revize edilmesi bekleniyor...) ve haftalık işsizlik başvuruları (24 Mayıs ile biten hafta 370,000 bekleniyor...) ile Cuma günü açıklanacak olan çekirdek PCE (Nisan’da aylık bazda yüzde 0.1’lik artış bekleniyor...) izlenecek. Ayrıca Fed Başkanı Ben Bernanke’nin Perşembe günü yapacağı konuşma ile haftanın son günü Euro Bölgesi için açıklanacak olan tüketici enflasyonu da (Mayıs ayı sonu itibariyle yüzde 3.5’lik artış bekleniyor...) bu hafta gündemi işgal edecek.

Analistler, haftanın ilk yarısında ağırlıklı olarak 39000 - 41000 bandında kalınabilecekken, 41800 stop-loss’unda satılan poziyonların kademeli bir şekilde 39000 - 38500 aralığından yerine konulabileceğini düşünüyor.

TAHVİL - BONO PİYASASI

Cuma günü yaşanan işlemlerde spot piyasayı yüzde 19.70 bileşikten tamamlayan gösterge kağıt faizi, valörlü işlemlerde ise ABD piyasalarının da satış baskısı altında kalacağı beklentilerine bağlı olarak yüzde 19.78’e doğru bir atak yaşadı.

Bu hafta Hazine’nin Çarşamba günü piyasaya 6 milyar YTL tutarında yüklü bir iç borç geri ödemesi bulunurken, bu paranın geri dönüşünde yüksek faiz seviyesinden yararlanma isteğiyle haftanın ilk yarısında yukarı yönlü seyrin korunabileceği düşünülüyor.

Dolayısıyla hafta genelinde yüzde 19.40 üzerinde kalıcılıkla beraber yüzde 20.00’nin üzerine doğru deneme etkili olabilir. Ana beklenti ise Anayasa Mahkemesi’nin Haziran ayının ilk haftasında görüşmesini beklediği türban düzenlemesinin iptali davası.

DÖVİZ

Yatay ağırlıklı işlemler eşliğinde Cuma günü 1.2450 seviyelerinde kalan bankalararası dolar/YTL kotasyonları, yeni haftaya ise ABD piyasalarındaki düşüşlerin etkisiyle 1.2475- 1.2500 civarında başladı.

Bu haftanın da geçen hafta gibi tepki alımları eşliğinde geçmesi daha olası gözüküyor. Yüksek faizler ve Euro/dolar paritesindeki yukarı hareketlilik ise bunun ölçülü kalmasını sağlayacak enstrüman olarak öne çıkıyor.

Bugüne yönelik beklenti 1.2375-1.2650 bandında hareketlilik yaşanması yönünde. Hafta geneline yönelik düşünce ise yurtdışı dataların sağlayacağı volatilite ile 1.2250-1.2750 bandının etkili olabileceği şeklinde bulunuyor.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

PARİTE

Bu haftaki yoğun data akışının yanı sıra FED ve ECB yetkililerinden gelecek açıklamalara odaklanacak olan Euro/dolar paritesi, genel itibariyle 1.5670 üzerinde kalarak geçen hafta yakalamış olduğu kuvvetlenme pozisyonunu sürdürmeye çalışacak.

ABD piyasalarının tatil olması dolayısıyla haftanın ilk işlem gününün nispeten sakin geçmesi beklenirken, haftanın ilk yarısında da beklenti 1.5670-1.5850 aralığında yatay ağırlıklı olarak hareket edilmesi yönünde.

Bugünün ilk işlemleri 1.5760 civarından gerçekleşirken, yarından itibaren ise Almanya’dan start alacak data akışıyla beraber hareketliliğin yükselmesi bekleniyor. Genelde ise 1.5400 üzerinde kalındığı sürece 1.6000’a doğru potansiyelin korunacağı düşünülüyor.

GLOBAL PİYASALAR

ABD: Petrol fiyatlarındaki artış, başta enerji bağımlı sektör hisselerine değer kaybettirerek enflasyon endişelerini artırdı. Cuma günü Dow Jones ve Nasdaq endeksleri sırasıyla yüzde 1.16 ve yüzde 0.81 ekside kapandı.

Brezilya: Brezilya'da Petrobas ve Vale şirketlerinin hisselerindeki satışlar piyasalara değer kaybettirdi. Bovespa endeksi Cuma günü yüzde 1.17 ekside kapandı.

Avrupa: Düşen maden fiyatları karşısında sektör hisselerine gelen kar satışları ve petrol fiyatlarının yükselmesi Avrupa piyasalarına Cuma günü değer kaybettirdi. Piyasalar ortalama yüzde 1.74 ekside kapandı.

Asya: Asya piyasalarında yükselen hammadde fiyatlarının ve azalan tüketici harcamalarının şirket karlarını düşüreceği endişeleri piyasalara değer kaybettirdi. Nikkei endeksi yüzde 2.30 ekside kapanırken China Composite ve Hang Seng endeksleri sırasıyla yüzde 2.04 ve yüzde 1.72 ekside işlem görüyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler