FİNANS

Piyasalar yol ayrımına geldi

Turkish Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende piyasaların yol ayrımına geldiği belirtildi.

'Oyuncularda Seyirci Olunca, Perde Açılmaz Olmuş' başlığıyla hazırlanan bültende Morgan Stanley'in dün "ayı piyasası dahilinde yaşanan yükseliş sürecinin sona erdiği ve hisse senetleri piyasasının mevcut seviyelerinden satışa geçilmesi" yönünde yayınladığı rapor hatırlatıldı.

Piyasaların bir yön ayrımına doğru geldiği şeklinde algılamaların arttığı bültende şu konulara temas edildi; "Geri çekilme ya büyük bir alım fırsatı yada realizasyondan düşüş trendine geçiş. Dün ABD piyasalarında Cuma gününde yaşanan kayıplar haftanın ilk günü itibariyle geri kazanıldı ama yükseliş sınırlı kaldı. Dünkü yükselişi tetikleyen gelişmeler şirket bazlı gelişmelerin endekslerdeki kayıpları gidermesiydi.

Dünkü yükselişi destekleyen tek gelişme Çin’de yaşanan depremdi. Çin’de yaşanan üzücü olay, petrol ve emtia fiyatlarında gerileme getirdi. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ise enflasyon korkusu barındıran piyasalarda yükselişi destekledi. Fakat bu kayıpların geri dönüşümü bugün açıklanacak olumlu veriler öncesinde sınırlıydı.

FED Başkanı Bernanke bugün ve Perşembe günü açıklamalarda bulunacak. Bugün yapacağı konuşmalarda mevcut para politikası üzerine konuşması üzerine konuşması bekleniyor. Perşembe günü ise yapacağı konuşmalara göre bugünkü konuşması daha fazla önemseniyor. Bugün aynı zamanda Perakende satış verileri açıklanacak. Bu veriler büyümeye yönelik önemli ipuçları taşırken yarın ABD’nin enflasyon korkusunun ne kadar geçerli olduğunu gösterecek TÜFE verileri açıklanacak.

Göründüğü gibi ortada iki tezden biri geçerliliğini yitirecek. Bu geri çekilmenin iyi bir alım fırsatımı olduğu yoksa realizasyonu biten bir ayı piyasası rallisi olduğunu bu veriler ve piyasaların bu verilere vereceği tepkiler ölçecek.

Piyasaların olumlu ekonomik verileri son haftalarda fiyatlandırmadığı bir ortamda bugünler piyasaların huyunu öğrenmek için sınav günleri olacak.

İMKB’de gün geçtikçe daralan işlem hacmi, dün de daraldı. Milyar YTL’ye yakın işlem hacimleri dün 900 Milyon YTL’yi ancak aşabildi. İşlem hacmindeki daralma, yurtdışında konuşulan iki tezin sonucunun beklendiğini gösteriyor. Türkiye, TCMB’nin faiz artması beklentisi ile nakde geçmişti. Nakitte kalanların büyük kısmı paralarını repoya park ederken, hisseden nakde geçenler Türk Telekom halka arzına hücum etti.

Halka arzdan dönen sınırlı kalınca, İMKB’ye dönecek parada sınırlı kaldı ve gözler tamamen TTKOM’un sırasının açılmasına çevrildi. Yurtdışı piyasalarda yaşanan İMKB’ye etkisi sınırlı olacaktır. Yeterli katılım görülmüyor. İstinye sahnesinde, oyuncular ve yabancılar seyircinin yanında yer bulmuş perdenin açılmasını bekliyorlar.

41.000 ise İMKB’nin karar noktasıdır. İMKB, 41.000’nin üzerinde kaldığı sürece düzeltme içerisindedir. 41.000’nin altı ise piyasaların kısa vadede bir daha kolay düzelmeyeceğini gösterir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler