FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda haftalık gelişmeler, beklentiler

TSKB Araştırma Bölümü tarafından hazırlanan "Haftalık Bülten" yayımlandı.

Bültende piyasalara ilişkin şu tespitlere yer verildi;

"Teknik destek seviyesi olan 32.500’den dönen İMKB’de tepki haftasını geride bıraktık. Bu hafta yurtiçindeki siyasi gündemin hafiflemesi ve ABD verilerinin yoğunlaşmasıyla yurtdışı odaklı bir seyir bekliyoruz.

Yurtiçi gündeminde Hazine’nin Çarşamba günü yapacağı 13,6 milyar YTL’lik itfasına karşılık düzenleyeceği üç ihale ile Perşembe günü yapılacak olan Para Politikası Kurulu toplantısı bulunuyor. Yoğun itfalara yönelik risklerin gösterge bono faizini yüzde 17’den yüzde 23’e kadar yükseltmiş olması, bu risklerin fiyatlara yansıdığının göstergesi olarak alınabilir. Bu durumda faiz tarafında çok önemli bir değişiklik beklemiyoruz.

Haziran enflasyonunun beklentilerin altında gelmesi Merkez Bankası’nın elini rahatlattı. Önceki toplantıda 0,5 puanlık artışla faizini yüzde 16,25’e çıkaran bankanın faiz artışlarına devam edeceğini düşünüyoruz.

Bu hafta borsaların gözü ABD şirket karlarında olacak. Finans ve finans dışı büyük şirketlerin karlarında oluşabilecek sürprizler borsalarda dalgalanma yaratabilecek.

Ayrıca ABD’de konut sektörü verileri ile ekonomik büyümeye dair işaretler verecek olan perakende satışlar ile enflasyon gibi önemli veriler açıklanacak.

Bu yoğun veri akışında kritik bir haftaya başladığımızı düşünebiliriz. İMKB’de bu sabah gözlemlenen yükseliş hareketiendeksi tekrar 35.000-36.200 bandına çekti. Bu band içerisinde kalıcı olup olmayacağı ya da 36.200 direnci aşıp aşmayacağı veri akışına göre belirlenecek. Kısa vadeli destek olan 35.000’in altında kapanış yapması halinde 31.500-35.000 bandında girecek.

Bu hafta veri akışının iyi takip edilmesi ve destek-direnç seviyelerinin dikkat edilmesini öneriyoruz. Zira bu kritik hafta endeksin yeni bir yükselişe mi yoksa tekrar 31.500 dibine doğru mu gideceği konusunda belirleyici olacağını düşünüyoruz.

Bu hafta da belirsizlik yüksek olmasına rağmen İMKB’de yılbaşından beri yüksek kayıplarla dikkat çeken, geçen haftanın enhızlı tepki verek şirketlerinden Garanti Bankası’na portföyde yer vermeye devam ediyoruz. Akenerji’de de önerimizi yineliyoruz. Diğer önerimiz ise yılbaşından beri yüzde 35 değer kaybetmiş olan Aygaz ile yüzde 42 değer kaybeden Petkim.

Para Politikası Kurulu toplantısı...

Haziran enflasyonunun beklentilerin altında gelmesi Merkez Bankası’nın elini rahatlattı. Önceki toplantıda 0,5 puanlık artışla faizini yüzde 16,25’e çıkaran bankanın faiz artışlarına devam edeceğini düşünüyoruz. Artışın miktarı konusunda beklentiler 0,25 ve 0,5 arasında bölünmüş olsa da, Hazine’nin yoğun itfalarının da dikkate alarak 0,5 puanlık artışı daha muhtemel görüyoruz. Para Politikası Kurulu 17 Temmuz’da gerçekleşecek.

Fed Başkanı Bernanke Kongre’de yarı yıl sunumunu yapıyor...

Bu sunumda enflasyon riskleri, büyüme beklentileri de dahil ekonomik görünümle ilgili detaylı açıklamalar yapması bekleniyor. Fed bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 1,3-yüzde 2 aralığından yüzde 0,3-yüzde 1,2 aralığına düşürmüştü. İlk çeyrek büyümesi yüzde 1 seviyesinde gerçekleşti. Bu konuşmada verilecek mesajlar piyasalarda aşağı veya yukarı yönlü trend değiştirme özelliği taşıyabilir.

ABD’de 2. çeyrek karları izleniyor...

ABD’de karlar haftası başlıyor. ABD şirketleri kar maratonunun, Dow Jones üzerindeki etkilerinin dünya borsalarına da yansıyacağını düşünüyoruz. Bu hafta özellikle finans şirketlerinin sonuçları piyasalarda sert dalgalanmalar yaratabilir.

Model Portföy

Yılbaşından beri yaşanan kayıpların önceki hafta yüzde 40’a varması sonrasında geçen hafta hem yurtdışı piyasalarda yaşanan tepki, hem petrol fiyatlarında gerileme hem de yurtiçinde yaşanan kayıplarsonrasında yayınlanan alım önerisi içeren raporlar etkisinde İMKB’de diğer ülkelerin üstünde yükselişler izlendi. Son iki haftada görülen en düşük ve en yüksek seviyelere göre (32,700 – 36,000) yaklaşık yüzde 10 değer kazanan endeks, haftanın son iki gününde ABD konut kredisşirketleri kaynaklı endişeler ve petrol fiyatlarında yükselişlehaftayı gerileyerek ancak haftalık bazda yüzde 2 seviyesinde yükselişle tamamladı. Hisse önerilerimiz ise tepki haftası beklentilerimize uygun olarak hareket etmiş hatta özellikle Garanti Bankası ve Doğan Yayın haftalık satış noktalarımızın yüzde 3-5 üstünü de görmüştür. Hisse önerilerimizin haftalık getirisi yüzde 4.82 oldu.

Portföy dağılımında geçen hafta hisse ağırlığını yükseltirken, döviz ağırlığını düşürmüştük. Dolar kuru TL karşısında haftalık bazda yüzde 1 değer kaybederken, bono faizlerinin de yüzde 22 altına gerilemesi ile gösterge tahvil ağırlıklı ortama fiyatında haftalık bazda yüzde 1.37 değer artışı yaşandı.

Bu hafta yurtiçinde Hazine ihaleleri ve Merkez Bankası PPK toplantısı ile birlikte yurtdışı ABD finans kurumları karlılıkları takip edilecek. İMKB’de haftaya 36,000 denemesi ile başlanırken, 21 günlük hareketli ortalama da denenmekte. Bu seviyenin üstüne atılamaması halinde 34,500-35,000 seviyesi endeksin ilk destek seviyesi olacak. Bu hafta da belirsizlik yüksek olmasına rağmenİMKB’de yılbaşından beri yüksek kayıplarla dikkat çeken, geçen haftanın en hızlı tepki verek şirketlerinden Garanti Bankası’na portföyde yer vermeye devam ediyoruz. Akenerji’de de önerimizi yineliyoruz. Diğer önerimiz ise yılbaşından beri yüzde 35 değerkaybetmiş olan Aygaz ile yüzde 42 değer kaybeden Petkim."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler