FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda Pazartesi sendromu

Yatırımcıların Anayasa Mahkemesi’nin pazartesi günü vereceği karara göre pozisyon aldığı görülüyor.

Özellikle yabancıların borsadan çıkıp dövize yönelmelerine yerli yatırımcının da katılması dolar ve Euro’daki tırmanışı beraberinde getirdi.

Yurtiçinde yaşanan siyasi gerilimin etkisiyle dolar ve Euro’daki yükseliş devam ediyor. Özellikle yabancıların alımlarıyla bankalararası piyasada 1.3020 YTL’ye çıkan dolar, borsa kapanış saatlerinde kapanışta 1.2827 YTL’ye geriledi. Ancak, valörlü işlemlerde 1.3070 seviyesine kadar çıktı. Euro da 2.04 YTL’yi aştı.

[**ANAYASA MAHKEMESİ KARARI PİYASALARI NASIL ETKİLER?

**](http://finans.mynet.com/newsDetail.asp?typec=AnaSayfaHaberler&id=O1206694585775&date=28Mart2008&type=anasayfa)

Kapanışta, Amerikan Doları’nın satış fiyatı haftalık bazda yüzde 4,25 artarak 1,2990 YTL, avronun satış fiyatı yüzde 6,49 artarak 2,0500 YTL oldu.

YERLİ YATIRIMCI DA DÖVİZE YÖNELDİ

Dolarda yaşanan yükselişlerde satıcı olan ve piyasayı dengeleyen yerli yatırımcı da doların yükseleceği beklentisiyle temkinli davranmaya başladı.

Anayasa Mahkemesi’nin pazartesi vereceği kararın riskini almak istemeyen yatırımcıların alımlarından kaynaklandığını, piyasadan 5 milyar dolarlık çıkış olabileceğini vurguluyor.

Yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 10 değer kazanan dolar, 1.30 YTL ile son 7 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Dolar yurtdışında ise Euro karşısında değer kaybını sürdürdü. Euro/dolar paritesi 1.5821’e çıktı.

Dolardaki düşüşün yarattığı tedirginlikle İstanbul Borsası da yüzde 2.79 değer kaybıyla 39 bin 501 seviyesinden kapandı.

"DÖVİZ RİSKİ, KREDİ RİSKİNE DÖNÜŞTÜ"

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye’de reel sektörün döviz açık pozisyon riskinin bankalar için dolaylı kredi riski haline dönüştüğünü ve reel sektörün bu riskleri yurtdışı piyasalarda hedge etmeye ikna edilmesinin bankaların çıkarına olacağını bildirdi.

JCR Avrasya Rating Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ökmen, Türk bankacılık sisteminin likit olması, hane halkı açısından kur riskinin söz konusu olmaması, sermaye yeterlilik rasyolarının AB ortalamasından yukarıda bulunmasının çok önemli avantajlar olduğunu belirtti.

YURTDIŞI DA KARIŞIK

Bu arada Avrupa Merkez Bankası’nın ‘Euro Bölgesi enflasyonunda rehavete kapılmayın’ uyarısı ve İngiltere’de konut fiyatlarının art arda beş ay gerilemesi Avrupa borsalarına satış getirdi.

Apple’ın beklentilerin üzerinde gelir elde edebileceği beklentisi ve Lehman Brothers’ın faaliyetini fonlamak için yeterli nakte sahip olduğunu açıklamasıyla ABD borsaları değer kazandı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler