FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ramazan'ın bereketli hisselerini kaçırmayın!

Ramazan ayı öncesinde gıda ve perakende şirketlerinin hisseleri borsada nasıl hareket ediyor?

11 Ağustos’ta Ramazan ayı başlayacak ve 19 Eylül’de son bulacak. Bu ayda artan gıda harcamaları nedeniyle İMKB’de perakende gıda ve gıda sektörü hisselerinde beklentiler önceden satın alınmaya başlanır.
Bu, geçmiş endeks hareketlerinde açıkça görülüyor.

Yaptığımız araştırma geçtiğimiz dört yıl içerisinde Ramazan ayı öncesindeki bir aylık zaman diliminde gıda ve perakende ticaret şirketlerinin performanslarını açıkça ortaya koyuyor.

27 hisseye baktık*****

Bu araştırma için 22 gıda şirketi ile beş perakende gıda şirketi olmak üzere 27 şirketi inceledik. Son üç yılda Ramazan ayı öncesinde endeksin performansına bakıldığında 2009 yılında yüzde 21 oranında prim yaparken.2008 yılında yüzde 5.6, 2007 yılında yüzde 1.2 ve 2006 yılında 1.6 oranında düşüş söz konusu. 2009 yılında 26 hisseden 10 tanesi endeksin üzerinde getiri sağlamış ve yine bu dönemde sadece
iki hisse yatırımcısına kaybettirmiş.

2008 yılında toplamda 24 hisse hem endeksten daha iyi getiri sağlamış hem de bu süreci artıda kapatmış. 2007 yılında ise 18hissenin endeksten daha fazla performans sergileyip yılı artıda kapattığını görülüyor.

2006 yılına bakıldığında endeks Ramazandan bir ay önceki periyotta yüzde 1.6 kaybettirirken 20 hisse olumlu performans sergilemiş durumda. Bu süreçte beş hisse senedi dört yılda da endeksin üzerinde getiri oranlarıyla dikkat çekiyor. Bu hisseler; Kerevitaş, Migros, Penguen Gıda, Pınar Et-Un ve Ülker Bisküvi.*****

Bu şirketlerin yanında Kent Gıda şirketi de su süreçte çok sert yukarı hareketler yaşayabilen bir şirket.

Yine bu dönemde beyaz ve kırmızı et üreticileri, BİM, içecek sektörü şirketleri de yakından izlenebilir. Ancak analistler, bu hisselerde yatırım yaparken Ramazan ayı beklentisinin yanında şirketlerin mali yapısına, son dönemdeki hisse performansı na ve işlem hacmine de dikkat dilmesini tavsiye ediyor.

23 yıllık performans
İMKB 100'ün hesaplanmaya başladığı 1988 yılından itibaren 23 Ramazan ayı geçti. Borsanın Ramazan ayında kazanç sağlama oranı yüzde 65.2 oldu. İMKB-100 Endeksi, 23 Ramazan ayının 15’ini pozitif getiri ile tamamlarken, 8’inde değer kaybetti. 1999’un sonundaki Ramazan ayında yüzde 61 getiri ile en yüksek getiriyi sağlayan İMKB, 2000 yılı sonundaki Ramazan’da yüzde 12.7 ile en yüksek düşüşü yaşadı.*****

İMKB son yıllarda ise “Nerede o eski Ramazanlar” dedirtiyor. Çünkü İMKB, son 10 Ramazan ayının 5’inde eksi performans sergilemiş durumda. Son 10 yılın ortalama getirisi ise yüzde 4.2 seviyesinde. İlk 13 yılın Ramazan ayı getirisine bakıldığında ise ortalamada yüzde 12.7’lik flaş bir getirinin ortaya çıktığı görülüyor.

13 hisse kazandırıyor
Son dört yılda Ramazan ayından önceki bir aylık periyotta endekse göre daha iyi performans sergileyen beş hisse var.

Bu hisseler; Kerevitaş, Migros,Penguen Gıda, Pınar Et Un ve Ülker Bisküvi. Bu hisselerle ilgili son gelişme ve beklentiler şöyle:*****

KEREVİTAŞ: SuperFresh markası ile dondurulmuş gıda pazarının önemli oyuncularından biri. Yeniden yapılanma çalışmaları sonucunda pazarda yüzde 67 paya sahip. şirket, 2009’da yüzde 25 artışla 158.8 milyon lira satış rakamına ulaştı. Yine maliyetlerini düzenleyerek 2008’deki 17.2 milyon liralık zararını 16.3 milyon lira net kâra çevirdi.

Yine bu yıl ilk çeyrekte 2.7 milyon lira kâr elde ederek olumlu performansını sürdürdü. Şirket Azerbaycan, KKTC, Irak, Avusturya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan gibi ülkelere ağırlıklı olarak su ürünleri ihracatı yapıyor. İhracat pazarındaki hedeflerine bağlı olarak şirket, bu yıl da büyüme trendini korumayı planlıyor.*****

MİGROS: Migros, Tansaş, Macrocenter süpermarketleri, şok ucuzluk marketleri, 5M hipermarketleri ve Sanal Market'ten oluşan çok formatlı yapısıyla Migros Türkiye'nin perakende devi konumunda. şirket 2009 sonunda bin 586 olan mağaza sayısıyla 822 bin 127 metrekare satış alanına ulaştı.

Yurtdışında Kazakistan, Azerbaycan, Makedonya ve Kırgızistan'da faaliyet gösteren Migros, 2010 yılında da büyümesini sürdürüyor. Uluslararası bir girişim sermayesi şirketinin ana hissedarı olduğu Migros’un mayıs ayında şirketin satılacağı yönünde söylentiler çıkmış, ancak şirket yönetimi tarafından bu haberler yalanlanmıştı.

Migros’un önümüzdeki dört yılda cirosunu ve kârını iki kat artırma hedefi var.*****

PENGUEN GIDA: Hazır gıda sektörünün önemli oyuncularından biri olan Penguen Gıda, 2008 ve 2009’daki zararın ardından 2010 ilk çeyrekte 575 bin lira net kâr elde etti.

2009’da faaliyet kârında ciddi toparlanma eğilimi sergileyen şirket, yatırımlarını sürdürerek, üretim ve kârlılığını artırmayı başardı.

2010 için şirketin hedef 100 milyon lira ciroya ulaşmak.*****

PINAR ET-UN: Pınar-Et-Un, Türkiye'nin en büyük gıda markalarından Pınar’ın çatısı altında faaliyet gösteriyor.

Pınar Grubu, önümüzdeki 4-5 yıllık sürece hızlı büyüme dönemi olarak belirledi. Bu süreçte Türkiye’de yeni adından söz ettirmek istiyor.

Pınar Grubu 40 milyon dolar civarında ihracat yapıyor. Bunu 40 ülkeye gerçekleştiriyor. Pınar Et, yüzde 19 pazar payıyla sektöründe lider konumunu sürdürüyor. şirket 308 milyon lira olan net satışlarını 2010’da
345 milyon liraya, 41 milyon lira olan FVAÖK’ünü ise 41 milyon liradan 43 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor.*****

ÜLKER BİSKÜVİ: Bundan 65 yıl önce İstanbul Eminönü’nde küçük bir atölyede 6-7 kazan, küçük bir fırın ve üç işçiyle faaliyete geçen Ülker Bisküvi,bugün gerek satış hacmi gerekse kârlılığıyla Yıldız Holding’in amiral gemisi konumunda.

Yılda ortalama 60 yeni ürünü pazara sunan Ülker Bisküvi, başta Orta Doğu, Rusya ve Orta Asya Cumhuriyetleri olmak üzere Avrupa, Afrika ve Amerika’da birçok ülkeye ürün ihraç ediyor. Ülker Bisküvi, sürdürülebilir kârlı büyümeye odaklı stratejisiyle yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.

Şirket yeni yatırımların yanında dönem dönem satın alma haberleriyle de gündemde yer buluyor.
(Talip Yılmaz / Ekonomist)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler