FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

S&P, Japonya'nın notunu kırdı

**Standard & Poor's, Japonya'nın kredi notu görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e indirdi. Japonya'nın AA olan uzun vadeli notunu ise teyit etti. Banka ayrıca Japonya'nın A-1+ olan yerel ve yabancı para cinsinden kredi notlarını da teyit etti.

**

S&P, görünümün 'negatif' olarak değiştirilmesinin Japon hükümetinin azalan ekonomi politikası esnekliğinin, mali ve deflasyonist baskıları azaltacak tedbirlerin alınmaması halinde ülkenin kredi notunun düşürülebileceğini yansıttığını bildirdi. Japonya'nın 31 Mart 2010'da sona erecek mali yılda kamu borçstokunun GSYH'ya oranının yüzde 100 olmaının beklendiğini belirten S&P, bunun Japonya seviyesinde nota sahip ülkeler arasındaki en yüksek oran olduğunu belirtti. İktidardaki DPJ'nin politikalarının önceden beklenenden daha yavaş bir hızlı mali konsolidasyona işaret ettiğini ifade eden S&P, orta vadeli sosyal politikalar ile birleştiğinde ülkenin kamu borç stokunun gelecek birkaç yılda GSYH'nın yüzde 115'i seviyesinde tepe yapmasını beklediğini bildirdi.

Japonya'nın kredi notunun AA olarak test edilmesinin ülkenin güçlü net dış varlık pozisyonunu, Yen'in rezerv para birimi statüsünü, finansal sistemin son global resesyonda gösterdiği esnekliği ve ekonomideki çeşitliliği gösterdiğini bildirdi.

Bununla birlikte S&P, Japonya'nın daha fazla mali konsolidasyon yapmamasının kredi notunun bir derece indirilmesine yol açabilieceğini vurguladı. S&P, "Japonya'da ekonomik veriler zayıf seyretmeye devam ettiği ve orta vadeli büyümeyi destekleyecek tedbirler gelmediği takdirde, ülkenin yüksek kamu borç yükü ve zayıf demografik profiline bağlı olarak kredi notu bir derece düşebilir" ifadelerini kullandı. S&P, Japon hükümetinin yılın ilk yarısında açıklayacağı orta vadeli mali planda mali konsolidasyona yönelik vereceği sinyallerin takip edileceğini vurguladı.

S&P, Japon hükümetinin mali veya yapısal tarafta reformlarının ülkenin kabu borç yörüngesini yavaşlatması halinde notların cari seviyelerde dengelenebileceğini de ifade etti.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler