Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, dış dengesizliklerdeki gelişmenin Türkiye'nin negatif görünümünün güçlendirdiğini bildirdi.
Türkiye'nin dış finansmanı için görünümünde kötüleşmeninin Türkiye'nin kredi notunu görünümünün 2008 Nisan ayında 'durağan'dan 'negatif'e düşürmesinin temel nedeni olduğunu hatırlatan S&P, Türkiye'nin dış dengelerindeki gelişmelerin kredi notunun negatif görünümünün güçlendirdiğini vurguladı.
2007 yılı ortkasından bu yana, Türkiye'nin büyük cari işlemler açığını finanse eden yabancı yatırımcıların kapsamında sert bir düşüş yaşandığını ifade eden S&P analisti Ben Faulks, bununla beraber hisse senedi piyasalarına sermaye girişinin güçlü kalmaya devam ettiğini ve doğrudan yabancı yatırımlarında girişinde 2007 yılı başından bu yana sadece ılımlı bir yavaşlama gösterdiğini, yerel borçlanma piyasasına girişlerin ise 2007 yılı ortasından bu yana keskin bir şekilde düştüğünü ifade etti.
Yabancı yatırımcıların yerel borçlanma piyasasında çekilmesinin ana nedenleri olarak global likiditedeki sıkışma ve artan risk algılaramalarını gösteren Faulks, bunların artan enflasyon baskıları, kötüleşen enflasyon bekleyişleri ile şiddetlendiğini vurguladı. Faulks, faizlerin yükseleceği beklentisi ve politik belirsizliğin de bunda etkili olduğunu belirtti.
S&P, yerel borçlanma piyasasından yaşanan büyük çıkışa rağmen Türkiye'nin genel ödemeler dengesinin istikrarını korunduğunu ifade eden Faulks, Türk şirketlerinin dış borçlanmaya olan bağımlılıklarını arttığına, Nisan 2008'e kadarki dönemde Türk şirketlerinin dış borzlarının 28 milyar dolara ulaştığına da dikkat çekti. Faulks, budış borçlanmanın kayda değer riskler taşıdığını da ifade etti.
S&P ayrıca, şirketlerin dış borçlanmasına bağımlılığının bu şekilde borçlanmanın sürdürülebilirliği açısından büyük bir risk oluşturduğunu da vurguladı.