FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

S&P, Türkiye'nin notunu geri verdi

AKP hakkında kapatmama kararının ardından Standart&Poor’s, Türkiye’nin görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çevirdi, ‘kredi notu daha da iyileşebilir’ açıklamasını yaptı.

Anayasa Mahkemesi’nin AKP hakkında açılan davada ‘kapatmama’ kararı alması uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye’ye bakışlarını değiştirdi. Standart & Poor’s (S&P), Türkiye’nin görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çevirdi. S&P yaptığı açıklamada, “Hükümet, dış finansal şoklara karşı kırılganlığı azaltmayı sürdürürse, kredi notu daha iyileşebilir” dedi.

Moody’s ise bir rapor yayınlayarak AKP hakkındaki kapatma davası açılmadan önce var olan zorlukların değişmediğini ve bu yüzden Ba3 olan notun görünümünün durağan olarak devam ettiğini belirtti.

S&P: NOT İYİLEŞEBİLİR
Türkiye’nin kredi derecelendirme notunu “BB-” olarak teyit eden S&P’nin yaptığı açıklamada, “Mahkeme kararından sonra ortaya çıkan politikalarda süreklilik ve siyasi istikrar beklentileri, muhtemelen yatırımcı güvenini güçlendirecek ve Türkiye’nin büyük cari açığının finansmanına bulunacak kaynakları çoğaltacaktır” denildi.

S&P, “Türkiye’nin istikrarlı görünümü, ülkenin dış finansman beklentileri ve temellerindeki düzelmeyle, finansman şokları karşısındaki kırılganlığı dengelemektedir. Hükümet reformlarda sürekliliği ve mali konsolidasyon yoluyla dış finansal şoklara karşı kırılganlığı azaltmayı sürdürürse, Türkiye’nin kredi derecelendirme notu daha iyileşebilir” dedi.

MOODY’S: ZORLUKLAR DEĞİŞMEDİ

AKP’nin kapatılmasına ilişkin dava açılmadan önce var olan zorlukların değişmediğini belirten Moody’s, bu yüzden Ba3 olan notun ve durağan görünümün devam ettiğini belirtti. Raporda, kapatmama kararının ardından yanıt aranacak temel sorunun, politika yapıcıların reformlar konusunda hızla yeniden işe koyulup koyulmayacakları olduğu belirtildi.

Moody’s Kıdemli Başkan Yardımcısı Kristin Lindow, AKP kararının, “Kısa vadede kaotik bir siyasal ortam” riskini ortadan kaldırdığını belirterek şöyle dedi: “Hem küresel ortam hem de iç siyasi görünümden anlaşılacağı gibi, Anayasa Mahkemesi’nde küçük çoğunlukla kazandığı zafere rağmen, hükümetin yolu fazla kolaylaşmayacaktır. Siyasal belirsizlik ve hatta volatilite henüz ortadan kalkmış değildir.”

CİTİGROUP: İMKB’DE TOPARLANMA BEKLİYORUZ

Citigroup stratejisti Andrew Howell, Anayasa Mahkemesi’nin kararının Türkiye’deki borsa üzerindeki en büyük belirsizliklerden birini ortadan kaldırdığını belirterek ‘güçlü bir toparlama’nın beklendiğini söyledi. “Notu yeniden yükseltiyoruz” diyen Howell, buna karşın Türk ekonomisinde ‘ciddi meydan okumalar’ın sürdüğü uyarısını da yaptı.

İMKB’de son haftalarda AKP konusunda kapatmadan ‘daha az olumsuz’ bir sonuç beklemeye başlandığına dikkat çeken Howell, hisselerin değerinin temmuz başından beri yüzde 30 arttığına işaret etti. Buna karşın Howell, Türkiye’nin yükselen piyasaların arasında bu yıl eksik performans gösteren ülkelerden biri olmayı sürdürdüğünü da belirti.

Howell, “Kapatma tehdidi ortadan kalktığına göre bazı faktörlerin, kısa vadede Türk hisselerine yönelik daha iyi bir hissiyatı desteklemesi beklenebilir” dedi.

Howell şunları söyledi: “Enflasyonist dinamikler yavaşça iyileşiyor. Düşük petrol fiyatları, enflasyon ve ödemeler dengesi dinamiklerine yardımcı oluyor. Türk şirketleri göreli olarak iyi gidiyor ve yatırımcılar piyasadan alım yapma zorunluluğu hissedebilir.”

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler