FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

S&P, Türkiye'nin notunu yükseltti

S&P, Türkiye'nin yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını sırasıyla BB ve BB+ seviyesine yükseltti.

S&P, kısa vadeli notları ise B olarak teyit ederken, uzun vadeli notların görünümünü 'pozitif' olarak belirledi. S&P ayrıca Türkiye'nin trAA+/trA-1 olan ulusal ölçek kredi notlarını ise teyit etti.

S&P analisti Frank Gill, "Not artırımı Türk hükümetinin, ülkenin borç yükünün geride kalan 10 yılda istikrarlı bir şekilde azaltılmasının bir sonucu olarak, iyileşen ekonomi politikası esnekliğini yansıtıyor. Ayrıca, Türk düzenleyici kuruluşların dış zorluklara rağmen finans sektörünün sağlamlığını korumakta başarılı olduğu yönündeki görüşümüzüde yansıtıyor" diye konuştu.

Gill, Türkiye'nin bankacılık sisteminin Doğu Avrupa'daki en güçlü ve en az kaldıraçlı bankacılık sistemlerinden biri olduğuna inandıklarını da vurguladı.

Türkiye'nin kredi notlarının hükümetin güçlü ekonomik ve mali yönetimiyle desteklenmeye devam ettiğini ifade eden Gill, Türkiye'nin kredi notu için ana risk olarak ise dış finansman ihtiyacını gösterdi.

Gill, dış finansman ihtiyacı nedeniyle yatırımcı güveninde bir değişikliğini ekonomik büyüme ve kamu finansmanı üzerinde baskı yaratacağını vurguladı.

S&P, Türkiye'nin brüt dış finansman ihtiyacının 2010 ve 2012 arasında cari işlemler gelirlerinin ve kullanılabilir yüzde 130'u seviyesine yakın kalmaya devam etmesini beklediğini de belirtti.

S&P, verilen pozitif görünümün Türkiye'nin kredi notunun gelecek 12-24 ayda tekrar artırılması olasılığını yansıttığını belirtirken, not artırımı için finans ve sermaye piyasalarında daha derin bir dengelenme ve ülkenin global kargaşa öncesinde büyüme oranlarına daha az dış finansman ihtiyacı ile dönmesi gerektiğini vurguladı.

S&P analisti Gill, "Türkiye'nın eğer dış finansman ihtitiyacı artarsa, eğer konjonktürel mali patinas ekonomik görünümün dengelenmesi ile tersine dönmezse, orta vadaleli mali plan mali gevşemeye işaret ederse veya, iç politik ortam ciddi şekilde kötüleşirse, not indirimini düşünebiliriz" diye konuştu.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler