**Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), küresel kriz sırasında Türkiye ekonomisinin dayanıklılık sergilediğini ve Türkiye'nin dış finansmana daha az dayanarak daha önceki büyüme seviyelerine ulaşması halinde kredi notunun gelecek 12-24 ay içinde artırılabileceğini açıkladı.
**
Türkiye'ye kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında "BB" seviyesinde tutan S&P, notun görünümü ise "pozitif" olarak belirlemişti. Pozitif görünüm kredi notunun orta vadede artabileceğine işaret ediyor.
S&P analisti Frank Gill, Türkiye ekonomisinin mevcut trendde izlemeye devam etmesi halinde bu yıl yüzde 8'in üzerinde büyüyebileceğini, ancak ithalatta kısmen büyüme sonucu ortaya çıkan artış nedeniyle Türkiye'de cari açığın gayrı safi yurtiçi hasılaya oranının 2010 sonunda yüzde 6'nın altında, 2011'de ise yüzde 7 civarında olmasının beklendiğini açıkladı.
Cari açıktaki artışın ağırlıkla finans sektörünün dış borçlanmasıyla karşılandığını ifade eden S&P analisti Frank Gill, buna rağmen Türkiye ekonomisindeki toparlanmanın sürdürülebilir olmadığı yönünde bir kanıya varmak için erken olduğunu ifade etti.
S&P'nin yaptığı açıklamaları değerlendiren C.A. Cheuvreux ekonomisti Simon Quijano-Evans, "S&P'nin not artırımının gelecek 12-24 ay içinde gelebileceğini açıklaması, kurumun Türkiye'ye bakışının (diğer ülkelere bakışına göre) oldukça olumsuz olduğunu gösteriyor" dedi ve ekledi: "Türkiye'nin S&P ve Fitch'e göre Macaristan'dan 2 kademe düşük olması, Moody's için ise 4 kademe düşük olmasını gerektirecek bir neden yok. Piyasalar bir süredir yatırım yapılabilir seviyeyi fiyatlıyor ve kredi derecelendirme kuruluşlarının yorumlarını dikkate almıyor."
FITCH: TEK SEFERLİK OLAYLAR BAĞLAYICI DEĞİL
Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker, referandum gibi tek seferlik olayların not artırımı için bağlayıcı olmadığını söyledi.
Reuters'ın sorularını telefonda yanıtlayan Berker, "Biz zaten S&P ve Moody's'in notlarının bir kademe üzerindeyiz. Yıllık gözden geçirmelerimizi yıl sonuna doğru yapacağız" dedi.
Berker, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria'nın Türkiye'nin notunun yatırım yapılabilir seviyesine yükseltilme yolunda olduğu ve Türkiye'nin bunu hak ettiği yönündeki açıklamaları üzerine ise "Herhangi bir ratingin doğru olmadığı konusunda bir fikrimiz olursa zaten ona hemen düzelteme yapabiliriz. Ancak bu, şu an böyle bir durum var anlamına gelmiyor" değerlendirmesini yaptı.
MOODY'S: EKONOMİNİN MALİ GÜCÜ ZAYIF
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten de bir değerlendirme geldi. Moody's, Türkiye ekonomisi'nin dinamizminin inkar edilemez ve olumlu olduğunu belirtirken, halen yetersiz olan vergi toplama kapasitesi nedeniyle mali gücünün zayıf olduğunu bildirdi.
Moody's, Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede, referandum sonucunun, tek başına kredi notunu etkileyebilecek bir unsur olmadığını, Türkiye ekonomisinin ana temellerindeki gelişmelerin kredi notunu etkileyebileceğini vurguladı.
Kredi derecelendirme kuruluşu, mali güçteki zayıflamanın, borç ödeyebilme rasyosunu da olumsuz etkilediğine de dikkat çekti. Moody's, dış kırılganlığın da, mali gücün zayıflamasında etkili olduğunu kaydetti.