FİNANS

SPK'nın 2007 yılı kararları

Yatırımcıları Koruma Fonundan hak sahiplerine, tasfiye sonucu beklenmeksizin yapılacak ödeme tutarı, 2007 yılı için, yeniden değerleme oranı olan 7,8 oranında artırılarak, 48 bin 203 YTL'ye yükseltildi.

Özel Fondan hak sahibi aracı kurum alacaklılarına yapılabilecek azami ödeme tutarı ise 11,9 bin YTL'den 12 bin 854 YTL'ye çıkarıldı.

SPK, sermaye piyasası ile ilgili ve mevzuatta yer alan parasal limitleri, büyük bölümü yeniden değerleme oranı olan yüzde 7,8 oranında artırarak, 2007
yılı için, yeniden belirledi.

SPK'nın haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, finans piyasasında faaliyet gösteren şirketlerin halka açılma ve kayıtlı sermaye sistemine geçme başvurularına (halka açılmak üzere daha önce kayıtlı sermaye sistemine geçişveya kayıtlı sermaye sistemine geçmek üzere başvuruda bulunmuş olan şirketler veyatırım ortaklıkları hariç) izin verilebilmesi için gerekli olan ve 2006 yılında 24 milyon 419 bin 520 YTL olarak belirlenen asgari ödenmiş sermaye tutarı, 1Ocak 2007'den geçerli olmak üzere, yeniden değerleme oranı dikkate alınarak 26,5 milyon YTL olarak uygulanacak.

Aracı Kurumların Sermayelerine ve Sermaye Yeterliliğine İlişkin Esaslar Tebliği'ndeki, aracılık yetki belgesi alabilmek için gerekli asgari öz sermaye tutarları da 30 Haziran 2007'den geçerli olmak üzere yeniden belirlendi.

Buna göre, alım satım aracılığı yetki belgesi için aranan asgari öz sermaye miktarı 723 bin YTL'den 752 bin YTL'ye, halka arz aracılığı ve repo-ters repo yetki belgeleri için ayrı ayrı 363 bin YTL'den 378 bin YTL'ye, porfföy yöneticiliği yetki belgesi için 290 bin YTL'den 302 bin YTL'ye, yatırım danışmanlığı yetki belgesi için de 76 bin YTL'den 79 bin YTL'ye yükseltildi.

Böylece, söz konusu 5 sermaye piyasası faaliyeti için yetki belgesi alabilmek amacıyla aranan asgari öz sermaye tutarı, toplamda, yüzde 4 artışla 1 milyon 815 bin YTL'den, 30 Haziran 2007'de 1 milyon 889 bin YTL'ye çıkarılacak.

Sermaye Piyasası Araçlarının Kredili Alım, Açığa Satış ve Ödünç Alma ve Verme İşlemleri Tebliği uyarınca, aracı kurumlar tarafından İMKB'ye bildirilmesine gerek olmayan müşteri temerrüt tutarı, 1 Ocak 2007'den geçerli olmak üzere 12 bin YTL olarak uygulanacak.

Türkiye'de kurulacak derecelendirme kuruluşlarına ilişkin asgari ödenmiş sermaye tutarı, 2007 yılı için 200 bin YTL olarak belirlendi.

ASGARİ FON BAŞLANGIÇ TUTARI

SKP, 1 Ocak 2007'den itibaren yapılacak başvurular için geçerli olmak üzere, asgari fon başlangıç tutarını 3 bin YTL'den 3 milyon 250 bin YTL'ye, menkul kıymetler yatırım ortaklıklarının asgari başlangıç sermayesini de 3 bin YTL'den3 milyon 250 bin YTL'ye, yabancı yatırım fonu paylarının tahsisli olaraksatılabileceği gerçek ve tüzel kişilerin sahip olmaları gereken asgari sermaye piyasası aracı tutarını 1,9 milyon YTL'ye, gayrimenkul yatırım ortaklığı kuruluşve dönüşümünde aranan asgari ödenmiş/çıkarılmış sermayeyi 7,8 milyon YTL'ye yükseltti.

Portföy yönetim şirketlerinde, gelecek yıl 270 bin YTL asgari ödenmiş sermaye tutarı aranacak. Kurul listesine alınmak üzere başvuracak gayrimenkul değerleme şirketlerinde aranacak asgari ödenmiş sermaye tutarı, 330 bin YTL'den 360 bin YTL'ye çıkarıldı.

Gayrimenkul değerleme şirketlerinde, ödenmiş sermayesinin asgari yüzde 90'ının Kurul'dan Değerleme Uzmanlığı Lisanslama Belgesi almış en az iki sorumludeğerleme uzmanına ait olması halinde, asgari 90 bin YTL ödenmiş sermaye aranacak. Bu tutar, 2006'da 82,5 bin YTL idi.

Girişim sermayesi yatırım ortaklıklarında, kuruluşunda başlangıç, dönüşümde ise başlangıç veya ödenmiş sermayesinin asgari tutarı, bu yıl olduğu gibigelecek yıl da 5 milyon YTL olarak uygulanacak. Halka arzının sadece nitelikli yatırımcılara yapılmak üzere sınırlandırılması halinde, kuruluş ve dönüşüm için asgari başlangıç veya ödenmiş sermaye 1 milyon YTL olarak aranacak. Nitelikli yatırımcı olarak kabul edilecek gerçek veya tüzel kişilerin halka arz tarihi itibariyle sahip olmaları gereken Türk ve/veya yabancı para ve sermaye piyasası aracının asgari tutarı da 1 milyon YTL olarak belirlendi.

CEZALAR DA ARTIRILDI

Sermaye piyasası mevzuatında yer alan idari para cezalarının asgari ve azami tutarları da yeniden değerleme oranı olan yüzde 7,8 oranında artırıldı.SPK'nın duyurusuna göre, bu yıl 10 bin 980-54,9 bin YTL olarak uygulanan idari para cezaları, gelecek yıl 11 bin 836-59 bin 182 YTL olarak uygulanacak.

Kurul, sermaye piyasası mevzuatında yer alan ağır para cezalarının tutarlarını ise değiştirmedi. Ağır para cezası tutarları, 25 bin-125 bin YTL arasında bulunuyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler