FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tavuk sektöründe sıkıntı yok

Kuş gribi nedeniyle geçen yıl kış sezonunda büyük zarar gören tavuk sektörünün, alınan önlemler nedeniyle bu kez sıkıntı yaşamayacağının beklendiği belirtildi.

Garip Tavukçuluk Genel Müdürü Uğur Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün geçen yıl yaşanan salgına karşı tüm önlemleri aldığını, entegre tesislerin bu yıl herhangi bir sorun yaşamayacağını söyledi.

Uzun, Batman'ın Gercüş ilçesinde kanatlı hayvanlarda rastlanan kuş gribinin, ev tavukçuluğu yapılmasından kaynaklandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Kuş gribi bu yıl çıksa da çıkmasa da gerekli tüm önlemler alındı. Kümeslere giriş çıkışlar tamamıyla kontrol altında, üçüncü şahıslar giremiyor. Dezenfekte kurallarına uyuluyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın önlemleri de en üst düzeyde. Satışlarda bir sıkıntı olup olmayacağını gelecek haftaitibarıyla tüketim belirleyecek. Ama vatandaşlarımız artık daha bilinçli,entegre tesislerde yapılan üretimlerde, hastalık olmayacağını iyi biliyorlar. Batman'daki olay tamamen ev tavukçuluğu yapılmasından kaynaklanıyor ve ne yazık ki bu virüs soğuğu çok seviyor."

Uzun, şu an üretim ve satış konusunda bir düşüş yaşamadıklarını da belirterek, aylık bin ton civarında üretim yaptıklarını kaydetti.

SEKTÖRÜN SORUNU PAHALI HAMMADDE

Beyza Piliç Genel Müdürü Recep Çalışkan ise sektörün her yıl kuş gribi korkusuyla yaşamamak için önlemlerini aldığını belirterek, "Bizim asıl sıkıntımız, kuş gribi değil, pahalı hammadde" dedi.

Soya fasulyesi ve mısırda yaşanan fiyat artışları nedeniyle zor günler yaşadıklarını belirten Çalışkan, mısırın kilosunun 30 YKr'den 40 YKr'ye, soya fasulyesinin tonunun ise 290'dan, 380 ABD dolarına çıktığını ifade etti.

Sektörün kuş gribi nedeniyle yaklaşık bir yıldan bu yana zarar ettiğini hatırlatan Çalışkan, şöyle konuştu:

"Kuş gribiyle ilgili önlemler alınmıştı, ciddi yatırımlar yapıldı, kapalı sistem devam ediyor, Türkiye'de bu kaçınılmaz bir olay. Her yıl kuş gribigelecek korkusuyla yaşayamayız. Entegre tesislerde endişe olmaz, çünkükontroller üst düzeyde. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla tavuk yiyebilirlerama mutlaka markalı olmasına özen göstersinler."

Beyza piliç olarak günlük 40-50 bin civarında tavuk kesimi yaptıklarını anlatan Çalışkan, hammaddede yaşanan sıkıntının devam etmesiyle önümüzdeki haftalarda tavuk fiyatlarına zam yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler