FİNANS

TCMB faiz kararı

ING BANK Tarafından Hazırlanan TCMB Faiz Kararı Analiz Raporu.

Merkez Bankası (MB) politika faizini beklentilerin üzerinde 50 baz puan indirerek yüzde 8.75’e çekti.

Aynı zamanda gerektikçe üç aya kadar vadeli repo işlemlerinin de kullanılabileceği açıklanırken, bu para politikasının piyasa faizlerine etkisini artırabilir. Daha da önemlisi tüm risklere karşın, büyüme görünümünde belirgin bir değişiklik olmadıkça MB faiz indirimlerine devam edeceğini belirtiyor.

Piyasanın ve bizim 25 baz puanlık son defa bir indirim beklediğimiz Para Politikası Kurulu toplantısında MB gecelik borçlanma ve borç verme faiz oranlarını 50 baz puan aşağıya çekerek sürpriz yaptı. Faiz kararı sonrasında gecelik borçlanma oranı yüzde 8.75’e ve yüzde 11.25’e geriledi. Yapılan bir sayfalık açıklamanın esas sürprizi ise enflasyonda beklenen düşük ancak dalgalı seyre, petrol fiyatlarındaki yükselişe, maliye politikalarındaki belirsizliklere ve enflasyon beklentilerindeki katılığa karşın MB’nin “… para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre korumasının gerekebileceğini” her zamanki gibi vurgulamasının ardından açık bir şekilde ancak “…iktisadi faaliyete dair toparlanma işaretlerinin belirginleşmesi halinde” “faiz indirimlerinde bir yavaşlamanın veya indirimlere ara vermenin gündeme alınabileceğini” vurgulaması idi. Diğer bir deyişle MB, ekonomik büyümeye dair görünümde belirgin bir iyileşme olmadıkça 50 baz puanlık indirimlerine devam edeceğinin açıkça sinyalini verdi. Bu da bugün itibarıyla en azından bir 50 baz puan daha faiz indirimi görme olasılığımızın ciddi anlamda güçlü olduğunu gösteriyor.

Yukarıda sıraladığımız ve bizim MB’nin artık daha temkinli davranması gerektirdiğini düşündüğümüz konulara dair ise açık olarak değinmeyen Banka, enerji fiyatlarının enflasyondaki düşüşe yakın dönemde verdiği desteğe ve gelişmelerin genel olarak Nisan ayındaki senaryosu ile uyumlu olduğuna dair yorumlarını bu ayki açıklamasından çıkarmakla yetinmiş görünüyor. Mayıs ayındaki 50 baz puanlık indirimin gerekçeleri arasında Nisan ayı senaryosuna referans yapan Banka, bu ayki faiz indirimi ve güçlü sinyallerinin arkasında ise kısmi toparlanma işaretlerine karşın büyüme konusundaki kaygılarını merkeze almış gibi görünüyor.

Sonuç olarak MB'nin büyüme beklentilerinin hala oldukça olumsuz olduğunu ve dış belirsizliklerle birlikte bir süre daha, en azından toparlanma konusunda ciddi veriler gelmedikçe, faiz indirimlerine devam edeceği düşünülebilir. Kanımızca riskli görünen bu politika beraberinde para politikasına güven kaybı da getirebilir.

Ancak enflasyonun yüzde 5 ile yüzde 6 arasında dalgalı seyrini koruyacağı önümüzdeki dönemde MB'nin temel amacı beklentileri kontrol altına almak olabilir. Maliye politikalarına dair belirsizliklerin kısa dönemde azalması ise piyasa faizlerinin politika faizine yaklaşmasını destekleyerek güven kaybı riskini şu anda göründüğüne oranla azaltabilecektir."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler