FİNANS

Trichet, faiz artırım sinyali verdi

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Avro Bölgesi'nde Mayıs ayında yüzde 3,7 ile rekor düzeye çıkan enflasyonun “bir süre daha yüksek kalacağı ve 2009'da kısmen dengeleneceği” uyarısında bulunarak mücadele için faiz artırımı işareti verdi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi'nde konuşan Trichet, enerji ve gıda fiyatlarındaki rekor yükselişin spekülatörlerden kaynaklandığı iddialarını reddederek, “Gözlemlediklerimizin (fiyat artışları) en büyük sorumlusunun spekülasyon olduğundan emin değilim. En önemli nedenler arz-taleple ilgilidir” dedi.

“Son aylarda fiyat istikrarını, orta vadede yukarı yükselme yönünde etkileyen riskler artmıştır” diyen Trichet, AMB'nin dış faktörleri (enerji ve gıda fiyatlarındaki yükselişi) kontrol edemeyeceğini fakat bunun içerde ücret-fiyat artışı sarmalına yol açmamasını güvence altına almaya çalışacağını anlattı.

AMB Başkanı Trichet, piyasaların merakla beklediği faiz artırımı konusundaki görüşlerine açıklık getirerek “enflasyon beklentilerinin güçlü bir şekilde dizginlenebilmesinin güvencesi için faiz oranlarını küçük bir miktar artırabileceğimizi söyledim. Artış serisi öngördüğümüzü söylemedim. Bunları derken asla (kararımız konusunda) önceden taahhütte bulunmuyorum” şeklinde konuştu.

Avro Bölgesinde enflasyonun, orta vadede yüzde 2 seviyesinin altı olarak belirlenen hedefi hayli aşması nedeniyle güvenilirliğini korumak isteyen AMB'nin, önümüzdeki hafta avro gösterge faizini çeyrek puanlık artışla yüzde 4,25'e yükseltmesi bekleniyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler