FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'den hisse alın

**Yatırım gurusu olarak tanınan milyarder yatırımcı Mark Mobius, Financial Times gazetesi için Türkiye’deki fırsatları değerlendiren bir yazı kaleme aldı. Mobius, Türkiye’de bankacılık ve otomotiv hisselerinin ön plana çıktığı görüşünde.

**

Templeton Fonları'nın kurucusu olan Mobius’un, Financial Times'ta yayımlanan makalesi:

"Türkiye neden şu anda yatırım için cazip adreslerden birini oluşturuyor? Bugün makro ekonomik temelleri açısından oldukça güçlü durumda bulunan Türkiye, borç sorunu ve bankacılık sektöründe problemler yaşayan Batı Avrupa'daki rakiplerinden ayrışmış durumda.

Türkiye 2001 yılında yapılan kapsamlı yapısal reformlar sonrasında, bugün yüksek iç talep, güçlük mali görünüm, sağlam bankacılık sistemi, uzun vadede düşen enflasyon ve elverişli nüfus yapısının yarattığı avantajı kullanıyor.

1990'lı yıllarda bu noktada olmayan Türk ekonomisi için dönüm noktası 2001 yılında ekonomik istikrarı, verimliliği ve etkinliği artıran reformların yapılması oldu. Bunun sonrasında uygulanan sıkı mali politikalar sonrasında bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 10'dan fazla düşerek, 2002 yılında yüzde 5'e geriledi. Kamu borcunun, GSYİH'ye oranı da aynı yıl yüzde 73'ten, yüzde 45'e kadar geriledi. Bu dönemde lira da daha istikrarlı hale gelirken, faizler üç haneli rakamlardan tek haneye düştü.
YATIRIM İÇİN CAZİP SEKTÖRLER
Peki bu kadar gelişim gösteren bu ekonomide hangi sektörler yatırım için cazip fırsatlar sunuyor.
Ülkenin 'V' şeklinde hızlı bir toparlanma yaşamasının arkasındaki bir numaralı sektör olan bankacılıkta oldukça cazip fırsatlar bulunuyor.

Türkiye küresel standartlarla kıyaslandığında bu sektörde hala yüksek oranda büyüme potansiyeli taşıyor. Sektörün büyüklüğü GSYİH'nin yüzde 89'una denk gelirken, Avrupa Birliği üyelerinde bu oran ortalama yüzde 320'yi buluyor.
Bununla birlikte otomotiv dikkat çeken diğer bir sektör olarak öne çıkıyor. Türk otomobil üreticileri kendi tasarladıkları otomobilleri üretiyor ve üretim kalitesini artırıyor. Avrupa'ya yakınlığı da Türk otomotiv sektörünün bu kıtadaki rakipleriyle rekabet etmesinde avantaj sağlıyor.

DİKKAT EDİLECEK RİSKLER
Avantajlarının yanı sıra Türkiye'de yatırımcıların dikkat etmesi gereken riskler de bulunuyor.
Örneğin, iç talepteki toparlanma hızı etkileyici olsa da dış talep zayıf kalıyor. Avrupa ekonomilerinde görülecek daha fazla yavaşlama, Türkiye'nin ihracatındaki toparlanmayı geciktirebilir.

Bununla birlikte Türkiye, enerji, teknolojik gelişim gibi konularda geri kalıyor. Bu iki yapısal sorunun üstesinden hızlı ve uygun biçimde gelmek için çaba gösterilmesi gerekiyor.
Ayrıca büyümesini destekleyecek kadar doğal kaynağa sahip olmayan Türkiye'nin, artan emtia fiyatlarından olumsuz etkilenme riski bulunuyor...

Son olarak ise olası bir hükümet değişikliğinde siyasi risklerin ortaya çıkma ihtimali bulunuyor. Önümüzdeki seçimlerde, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 2002 yılından beri tek başına iktidar olduğu tarihten bu yana ilk defa, geniş kapsamlı reformlar yapma kapasitesine sahip olan tek parti iktidarının bitmesi olasılığı bulunuyor. Türkiye'de karar almakta zorlanan

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler