İş Yatırım tarafından hazırlanan Haftalık Bülten'de piyasalarla ilgili önemli tespitlere yer verildi.
Yatırımcılara hassas değerlendirmeler sonucu tavsiyelerde bulunulan bültende şu konulara temas edildi;
"Türk Lirası tavsiye etmeye devam ediyoruz.
Geçtiğimiz hafta dolar dünya genelinde olduğu gibi YTL karşısında da yüzde 1,8 değer kazandı. Sepet bazında ise Türk Lirası mevcut düzeyini korudu. Yerleşik yatırımcılar döviz kurundaki gerilemelerde alış, yükselişlerde satış yönünde işlem yapmaya devam ediyorlar. Önümüzdeki dönemde, küresel konjonktürdeki değişikliklere paralel kurdaki dalgalanmalar sürebilir. Buna karşı orta vade için Türk Lirası yatırım araçlarını tavsiye etmeye devam ediyoruz.
Bono piyasasında 14.04.2010 vadeli gösterge kıymet için AL önerimizi TUT olarak değiştiriyoruz. 14.01.2009, 15.07.2009 ve 05.08.2009 vadeli kıymetler için TUT önerisi veriyoruz. Risk almak istemeyen ve kısa vadeli pozisyonda kalmak isteyen yatırımcılar için mevduat ve repoyu öneriyoruz. Nakit akımı sağlaması açısından avantajlı olan uzun vadeli 03.04.2013 ve 26.02.2014 vadeli değişken faizli (FRN) tahvillerde TUT önerisi vermeye devam ediyoruz. Öte yandan 3 ayda bir ödemesiyle talep gören 26.06.2013 vadeli FRN'i önermeye devam ediyoruz.
Euro tahvil piyasasında yatırımcılarımıza orta vadeli kıymetlerde2012, 2013 ve 2014, 2015 ve 2018 dolar cinsi Euro tahviller için AL önerisi veriyoruz. Uzun vadeli 2025 dolar cinsi Euro tahvil için AL diğer uzun vadeli Euro tahviller için TUT öneriyoruz. Kısa vadeli kıymetler için ise TUT önerisi veriyoruz.
Hisse senedi piyasası için endeks genelinde AL önerisi veriyoruz.Uzun vadeli düşünen ve kısa vadeli dalgalanmalara karşı duyarlı olmayan yatırımcılar için İş Yatırım Öneri Listesi yüzde 62 artış potansiyeli ile cazip fırsatlar sunuyor. Ancak kısa vadede piyasalardaki dalgalanmanın süreceği unutulmamalı.
Siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasının ardından, önümüzdeki günlerde küresel piyasalardaki gelişmelerin, piyasaların seyrinde belirleyici olmasını bekliyoruz.
Bu hafta gerçekleştirilecek olan Para Politikası Kurulu (PPK)toplantısında, piyasalar Merkez Bankası'nın faizleri 25 baz puan artırmasını bekliyor. İş Yatırım olarak, MB’nin 14 Ağustos’taki Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri sabit tutmasını bekliyoruz.AKP davasının piyasaların beklentisi doğrultusunda sonuçlanması YTL dolar karşısında değer kazandı. AKP'nin kapatılmaması yönünde alınan kararın ardından kademeli olarak düşüşe geçen dolar 1,15 YTL seviyesinin altını gördü. Bankalar arası piyasada dolar 1,1495 YTL seviyesinden işlem görerek, 15 Ocak'tan bu yana ki en düşük seviyeye düşmüş oldu.
Dolar, temmuz ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesi ve dünyada değer kazanması 1,18 YTL seviyesi üzerine yükseldi. Tahvil ve bono piyasasında, 14 Nisan 2010 vadeli kıymetin bileşik faizi yüzde 18,80seviyesinde işlem gördü. Endeks geçtiğimiz haftayı 678 puan düşüşle40,950 seviyesinden tamamladı.
Yurtdışı gelişmelerin yakından izlendiği piyasada, özellikle petrol fiyatlarındaki gelişmeler ve ABD piyasasından gelen haberler piyasaların yönünü belirlemede etkili olacak. Yurtiçinde MB PPK toplantısından çıkacak faiz kararı, mayıs ayı istihdam verileri ve temmuz ayı tüketici güven endeksi takip edilecek.
YURTDIŞINDAN MAKROEKONOMİK GELİŞMELER
FED faiz oranlarını beklendiği gibi yüzde 2 seviyesinde bıraktı ve faizi artırmakta acele etmeyeceğinin sinyali verdi. ABD Merkez Bankası (FED), hem ekonomik büyüme hem de enflasyonla ilgili endişelerini ifade ederek faiz oranlarını değiştirmezken, borçlanma maliyetlerini yükseltmekte acele etmeyeceğinin işaretini verdi.
ABD’nin gösterge faiz oranı Nisan seviyesi olan yüzde 2 seviyesinde tutulmuş oldu. Yapılan açıklamada, ekonomide küçülme riskinin devam etmesine rağmen, enflasyonu artırabilecek risklerin de önemli bir endişe kaynağı olduğu vurgulandı ve önceden alınmış olan tedbirlerin ekonomide büyümeyi desteklemesinin beklendiği belirtildi.
ABD'de haziran ayında kişisel gelirler yüzde 0,1, kişisel harcamalar yüzde 0,6arttı. Piyasalarda kişisel gelirlerin yüzde 0,3 azalması, harcamaların yüzde 0,5artması bekleniyordu. Bir önceki ayda kişisel gelirler yüzde 1,9 artıştan yüzde 1,8artışa revize edildi, harcamalar yüzde 0,8 artışta kaldı.
Gıda ve enerji dışındaki fiyat artışını gösteren çekirdek PCE yüzde 0,3arttı. Geçtiğimiz ay yüzde 0,1 artan çekirdek PCE'nin yüzde 0,3 artması bekleniyordu. Endeksin yıllık artışı yüzde 2,3 oldu. Geçen ay yıllık artış yüzde 2,1olurken, piyasa beklentisi yüzde 2,2 artış olacağı yönündeydi. Haziran ayında PCE yüzde 0,8, yıllık yüzde 4,1 artış gösterdi. Piyasalarda PCE'nin yıllık yüzde 3,7artacağı beklentisi vardı.
ABD'de haziran ayında fabrika siparişleri beklentilerin üzerinde arttı. ABD Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre, geçen ay fabrika siparişleri, dayanıklı olmayan mal siparişlerindeki keskin yükselişin de etkisiyle beklentilerin üzerinde yüzde 1,7 artış gösterdi. Dayanıklı olmayan mal siparişleri, haziran ayında yüzde 2,5 arttı.
ABD’de işsizlik başvuruları 2002 yılı Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye geldi. ABD'de işsizlik maaşı almak için 2 Ağustos ile sona eren bir haftalık süre içerisinde yapılan başvuruların sayısı bir önceki haftaya göre 7 bin kişi artarak 455 bin kişi oldu.
ABD doları, Euro ve diğer para birimleri karşısında son beş ayın en yüksek düzeyine ulaştı. Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmemesi ve ekonomik büyümenin yavaşlayacağını açıklaması nedeniyle, Euro, 1,5195 dolar düzeyine geriledi.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz oranlarını değiştirmedi. AMB faiz oranlarını yüzde 4,25 seviyesinde tuttu. Piyasalar, AMB'nin faiz oranlarını değiştirmeyeceğini öngörüyordu. Banka en son geçen ay faiz oranlarını25 baz puan artırmıştı. Avrupa Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantısı4 Eylül’de yapılacak.
İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 5 seviyesinde bıraktı.Piyasalarda da bankanın faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyeceği beklentisi bulunuyordu. İngiltere Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantısı3-4 Eylül tarihlerinde yapılacak.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, Euro Bölgesi’ndeki enflasyonun uzun bir süre hedeflerin üstünde seyredeceğini söyledi. Trichet, yaptığı açıklamada, halen yüzde 4,1oranında seyreden enflasyonun, yüzde 2'lik hedefin üstünde olduğuna dikkati çekti. Trichet, emtia fiyatlarının mevcut seyrini sürdürmesi halinde enflasyonda bir gerileme beklenmediğini kaydetti. Trichet, enflasyonun,gelecek yıl ılımlı bir hale gelebileceğini belirtirken, ekonomik büyümede de yavaşlama beklendiğini vurguladı.
YURTİÇİNDEN MAKROEKONOMİK GELİŞMELER
Sanayi üretimi, bu yılın Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,8 artış gösterdi. Aylık sanayi üretiminin bileşenlerine baktığımızda, imalat sanayinin yüzde 0,4 küçüldüğünü görüyoruz. Ay içerisinde madencilik sektörü üretimi ile elektrik-gaz sektöründeki üretimde sırasıyla yüzde 20,3 ve yüzde 4,5 büyüme kaydetti. Yılın ilk altı ayı itibariyle,sanayi üretimi bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 4,9 büyüme kaydetti.
Temmuz ayı itibariyle yıllık TÜFE ve ÜFE sırasıyla yüzde 12,1 ve yüzde 18,4seviyesinde gerçekleşti. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre, Temmuz’da tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,58 arttı.Aynı dönemde üretici fiyatları ise yüzde 1,25 ile oldukça kuvvetli bir artış sergiledi. Böylece Temmuz ayı itibariyle yıllık TÜFE ve ÜFE sırasıyla yüzde 12,1 ve yüzde 18,4 seviyesinde gerçekleşti.
Üretici cephesinde fiyat artışları devam ederken, yıllık ÜFE yüzde 18,4 ile Ekim 2004’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. İç talebin zayıflığına karşın, tüketicilerin üreticiler üzerindeki bu maliyet baskısından etkilenmemesi mümkün değil. MB’nin 14 Ağustos’taki Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri sabit tutacağına inanıyoruz. Piyasada 25 baz puan için bir beklenti söz konusu.
Merkez Bankası (MB) Temmuz Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayınladı. Her zamanki gibi arz yönlü şokların etkisi ön plana çıkartılıyor ve yıllık yüzde 12,06 olan TÜFE’nin 8,17 yüzde puanının (yp) enerji ve gıda gruplarındaki fiyat artışlarından kaynaklandığı belirtiliyor. MB’nin, enflasyon göstergelerinde son iki ayda sınırlı da olsa bir yavaşlama gördüğünü belirtmesi yeni bir gelişme ve dikkate değer. Temkini elden bırakmayan MB, petrol fiyatlarının öngörülenden iyi olması koşuluyla,enflasyonda sene sonuna doğru kademeli bir düşüş eğiliminin başlayacağını da not ediyor.
Temmuz ayında elektrik fiyatlarının yarattığı baskının bir benzerini Ağustos’ta doğalgaz fiyatları üzerinden izleyeceğiz.IMF’nin karar makamı olan İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’ye ilişkin program sonrası değerlendirme çalışmalarını tamamladı. Yapılan açıklamada, Türkiye’nin ekonomisini istikrara kavuşturma çabalarında IMF’nin etkili bir rol oynamaya devam edebileceği vurgulandı. IMF açıklamasında, hükümetin sağlıklı bir programa ve reformlara bağlı olmasının, başarıda kilit rol oynayacağı vurgulandı. IMF değerlendirmesinde, Türkiye’nin elde ettiği önemli ekonomik başarılara karşın, yüksek cari açığın risk oluşturduğuna işaret edildi. Özelleştirme takvimi. Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Şeker Fabrikaları’na ait 25 fabrikanın, 6 ayrı grup olarak özelleştirileceğini söyledi. Kilci, 6 ay içinde bütün şeker fabrikalarının ihalelerinin başlatılacağını söyledi.
Kilci, Milli Piyango'nun özelleştirilmesiyle ilgili kanunun Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatarak, birkaç hafta içinde ihale sürecine başlayacaklarını söyledi. Milli Piyango'da süre ve yöntem konusunun henüz kesinleşmediğini belirten Kilci, ancak, devrin imtiyaz sözleşmesi niteliğinde olacağını ve peşin ödeme öngörüldüğünü, sürenin de henüz kesinleşmemekle birlikte 10 yıl civarında olacağını söyledi.
Kilci, köprü ve otoyol özelleştirmesiyle ilgili tasarının Meclis'in yoğun gündemi nedeniyle kanunlaşamadığını hatırlatarak, Meclis'in yeniden toplanmasından sonra tasarının yasalaşmasını beklediklerini ifade etti. Yasa çıktığında, ihale sürecinin bu yıl başlayacağını ancak ihale ve devir işlemlerinin 2009 yılına sarkabileceğini söyledi.
Elektrik sektöründe özelleştirmelere dağıtım ihaleleriyle başladıklarını kaydeden Kilci, burada öncelikli hedefin ihalesi yapılmış olan dağıtım şirketlerinin devrini gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Kilci, 2009 yılında büyük ölçüde dağıtım özelleştirmelerinin tamamlanacağını kaydetti.
GÖSTERGE BONO İÇİN AL ÖNERİMİZİ TUT OLARAK DEĞİŞTİRİYORUZ
Hafta başında düşen faizler, hafta ortasından itibaren kademeli olarak yükseliş kaydetti. 14.04.10 vadeli gösterge kıymet cuma günü içinde yüzde 18,76-yüzde 18,92 bandında seyretti. Geçtiğimiz haftanın son işlem günü alıcılı açılan bono piyasası, dolar kurundaki yukarı yönlü hareketin etkisiyle satıcılı seyre döndü.
Bugün Hazine 15.07.2009 itfalı iskontolu bononun ihalesini gerçekleştirecek. Bu hafta gösterge kıymetin yeniden ihracı geçekleştirilecek. İhale öncesi, likit kalmak isteyen yatırımcıların gösterge kıymette satışlarına devam etmesi bekleniyor. Ayrıca bu hafta Para Politikası Kurulu’nun faiz kararının piyasalar üzerinde etkili olması bekleniyor.
Bono piyasasında 14.04.2010 vadeli gösterge kıymet için AL önerimizi TUT olarak değiştiriyoruz. 14.01.2009, 15.07.2009 ve05.08.2009 vadeli kıymetler için TUT önerisi veriyoruz. Risk almak istemeyen ve kısa vadeli pozisyonda kalmak isteyen yatırımcılar için mevduat ve repoyu öneriyoruz. Nakit akımı sağlaması açısından avantajlı olan uzun vadeli 03.04.2013 ve 26.02.2014 vadeli değişken faizli (FRN) tahvillerde TUT önerisi vermeye devam ediyoruz. Öte yandan 3 ayda bir ödemesiyle talep gören 26.06.2013 vadeli FRN'i önermeye devam ediyoruz.
ORTA VADELİ EURO TAHVİLLER İÇİN AL ÖNERİSİ VERİYORUZ
Gelişmekte olan ülke Euro tahvil piyasaları sert satışların ardından haftanın son işlem gününe olumsuz bir seyirle başladı. Rusya-Gürcistan arasındaki gerginliğin tırmanmasıyla Euro tahvil piyasalarında satışların arttığı gözlendi. ABD 10 yıllık hazine tahvil getirileri 3,95yüzde seviyelerinden 3,89 yüzde seviyesine kadar geriledi.
Yurtiçinde yükselen USD/TRY kurunun yanı sıra açıklanan Merkez Bankası Beklenti anketine göre yılsonu enflasyon beklentisinin yukarı çekilmesi ve yurtdışı piyasalardaki olumsuz görünümün etkisinde Türk Euro tahvillerinde de değer kayıpları gözlendi. Türkiye 2030 vadeli gösterge Euro tahvil bir önceki güne göre gerileyerek 148,75 dolar seviyesinden, 5 yıllık Türkiye CDS’leri 263/265 seviyesinden işlem gördü.
Euro tahvil piyasasında yatırımcılarımıza orta vadeli kıymetlerde 2012, 2013 ve 2014, 2015 ve 2018 dolar cinsi Euro tahviller için AL önerisi veriyoruz. Uzun vadeli 2025 dolar cinsi Euro tahvil için AL diğer uzun vadeli Euro tahviller için TUT öneriyoruz. Kısa vadeli kıymetler için ise TUT önerisi veriyoruz.
HİSSE SENEDİ PİYASASI İÇİN AL TAVSİYEMİZİ KORUYORUZ
İMKB-100 endeksi satış baskısıyla düştü. Endeks cuma gününü 678puan düşüşle 40,950 puan seviyesinden tamamladı. Güne 41,479 puan seviyesinden başlayan endeks, ilk yarıyı yüzde 0,31 değer kaybı ve 128puan düşüşle 41,500 puandan tamamladı. İkinci yarıda 41,500seviyesinde yatay seyreden endeksi Rusya ile Gürcistan arasında tırmanan gerginliğin etkisiyle satış baskısı altına girdi ve 40,770 puana kadar geriledi. Gün sonunda gerçekleşen işlem hacmi 1,7 milyar YTL oldu.
Yurtdışı gelişmelerin yakından izlendiği piyasada, özellikle petrol fiyatlarındaki dalgalı seyir ve ABD ekonomisine yönelik veriler takip ediliyor. Yurtiçinde Merkez Bankası PPK toplantısından çıkacak faiz kararı, mayıs ayı istihdam verileri, temmuz ayı kapasite kullanım oranı,temmuz ayı tüketici güven endeksi takip edilecek. İş Yatırım olarak MB’nin 14 Ağustos’taki Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri sabit tutmasını bekliyoruz. Piyasalar MB’nın faizlerin 25 baz puan artırmasını bekliyor.
Hisse senedi piyasası için endeks genelinde AL önerisi veriyoruz.Uzun vadeli düşünen ve kısa vadeli dalgalanmalara karşı duyarlı olmayan yatırımcılar için İş Yatırım Öneri Listesi yüzde 62 artış potansiyeli ile cazip fırsatlar sunuyor. Ancak kısa vadede piyasalardaki dalgalanmanın süreceği unutulmamalı."