FİNANS

Gecikmeli net mutabakat nedir?

Mutabakat kelimesi, anlam olarak iki taraf arasında uzlaşma demektir. Bu ifade özellikle iş dünyasında kullanılan ve işbirliği yapan şirketlerin muhasebe departmanları arasında oluşan alacak ve borç kontrolünü sağlamak için kullanılan bir yöntemdir. Peki, gecikmeli net mutabakat nedir?

Gecikmeli net mutabakat nedir?

Mutabakat uygulaması şirketlerin muhasebe kayıtlarındaki takip işlemini, iş ilişkisini ve diğer şirketler ile aralarındaki alacak borç takibini yapan bir uygulama sistemidir. Bu uygulama ayrıca firmalardaki alacak ve borç hesaplarının takibinin yapılmasında, mali raporlar hazırlanmasında ve tahsilat işlemlerinde büyük önem taşır.

Gecikmeli net mutabakat nedir?

Gecikmeli net mutabakat genel olarak mutabakatın daha önce tanımlanmış olan mutabakat döngüsünün sonunda netleştirme ilkesine göre gerçekleştirildiği bir yöntemdir. Mutabakatlar firmalar arasında belli zaman aralıklarında karşılıklı olarak belirlenen şartlar dâhilinde ve yine karşılıklı olarak paylaşılan formlar yardımıyla yapılır. Bu formlara mutabakat mektubu adı verilir ve burada yazılı olan tüm bilgiler her iki tarafça doğruluğu teyit edilerek karşılıklı olarak ya da dijital bir şekilde imzalanarak kayıt altına alınır.

Mutabakatın belli bir zaman önceden tanımlanmış olan mutabakat döngüsü sonunda netleştirme kuralına göre gerçekleştirildiği net mutabakat yöntemine gecikmeli net mutabakat adı verilir. Bu mutabakatlar ile firmalar arasındaki alacak verecek işlemeleri kontrol altında tutulduğu için kayıtlarda oluşabilecek hatalar düzeltilebilir. Ayrıca alacak verecek dengesi de mali raporlar hazırlamada büyük önem taşıdığı için vergi takiplerinin yapımını da kolaylaştırabilir. Günümüzde dijital yollarla mutabakat işlemleri hızlı ve güvenilir bir şekilde kolayca yapılabiliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler