Buldan Ticaret Odası Başkanı Baştürkmen; "Şile'ye yolluyoruz Şile bezi oluyor, Rize'ye gönderiyoruz, Rize bezi oluyor. Dokuma yeri Buldan, bundan rahatsızız. Çünkü emek bizim" diye konuştu. Denizli'nin Buldan ilçesindeki tekstilciler, tezgahlarında dokudukları kumaşın satıldığı yerlerin ismiyle pazarlanmasına tepki gösteriyor. Buldan Ticaret Odası Başkanı Halil Baştürkmen, yaptığı açıklamada, Vücuda yapışmayan, ter emme özelliği bulunan ve hava sirkülasyonu sağlayan Buldan bezinin, geçmişte iç çamaşırı olarak kullanıldığını, günümüzde ise özellikle plaj giyiminin vazgeçilmezleri arasında yer aldığını belirtti.
İlçede dokumacılığın kökeninin M.Ö. 2'nci yüzyıla kadar gittiğini, Osmanlı padişahlarına kumaş dokuyarak ününü artıran ilçenin bugün de dünyanın dört bir yanına kumaş ve giysi ihracatı yaptığını kaydeden Baştürkmen, "İlçemizde dokunan kumaşlar yıllardır ülkemizin her yerinde satışa sunuluyor. Ancak özellikle plajda kullanılan bir kumaş olmasından dolayı Buldan bezi İstanbul'da Şile bezi olarak pazarlanıyor ve biz de bundan çok rahatsız oluyoruz. Son 50 yıldır 'Şile bezi' olarak satılan ürünler Buldan'da dokunuyor. Şile'ye yolluyoz, Şile bezi oluyor, Rize'ye gönderiyoruz, Rize bezi oluyor. Dokuma yeri Buldan, emek bizim" diye konuştu.
BULDAN BEZİ NEDİR?
Buldan bezi, bükülü pamuk ipliğinden dokunan, bürümcük diye de bilinen pamuklu bir bezdir. Pamuk ipliğinden meydana gelen bez genellikle krem ve beyaz olarak dokunur. Ancak istenildiği takdirde kaynatma sırasında istenilen renge boyanabilmekte ve bu renklerle desen ve renkli dokuma yapılabilmektedir.
Osmanlı Sarayı’nda Osman Bey döneminden itibaren kullanılmaya başlanan Buldan bezi, asırlar boyunca şehzadelere elbise, hanım sultanlara çeyizlik olarak itibar görmüştür.Öyle ki bugün bile Osmanlı Sarayı’na ait giysi koleksiyonlarında Buldan bezinden yapılan iç gömlekler, şalvarlar dikkat çeker. Tahsin Öz’ün ‘Türk Kumaş ve Kadifeleri’ adlı çalışmasında Topkapı Sarayı kumaş deposunda 14. yüzyıla ait Denizli kumaşı olarak kaydedilen ve ilk Osmanlı padişahlarının kaftanı olarak saklanan iki kaftan bulunduğu yazmaktadır.
HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ
Halil Baştürkmen, herkesin kendi ürettiği ürüne sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, Buldanlı dokumacıların da artık kendi ürünlerine sahip çıkacağını söyledi.
Buldan Ticaret Odası'nın, Buldan bezinin coğrafi işaret patenti ile ilgili başvurularının olduğunu belirten Baştürkmen, "Başvurumuz önümüzdeki 1 yıl içerisinde sonuçlanacak. Bundan sonra hiç kimse Buldan bezini bizim iznimiz olmadan satamayacak. Özellikle bu konuda gereken işlemleri ve hukuki süreci başlatacağız. Buldan bezinin gerçekten Buldan'da üretildiğini bütün dünyaya kanıtlayacağız" diye konuştu.
Buldan bezinin dokumasını ve satışını yapan firma sahiplerinden İsmet Efeoğlu ise şunları kaydetti: "1973 yılından bu yana Şile'nin bütün kumaşları Buldan'dan gönderiliyor. Bunların dokunduğu yer burası. Halen Şile'den gelip bizden bez alıyorlar. Reklamını iyi yaptıkları için bizden öndeler ama bu unvanı geri almalıyız. Yıllardır yaz ve kış hiç ara vermeden üretimini yaptığımız bezlerimizin, 'Şile bezi' değil 'Buldan bezi' olarak anımasını istiyoruz." (Hürriyet)