FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

OSB ve KSS için faiz indirimi müjdesi

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Organize Sanayi Bölgeleri'ne müjde verdi.

Nihat Ergün, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Bakanlık olarak, sanayinin rekabet gücünü artırmak için sanayileşmeye büyük önem verdiklerini belirtti, Bu nedenle sanayileşmenin en önemli platformları olarak görülen ve Türkiye’nin bir başarı hikayesi olan OSB ve KKS’lerinin hem nicelik hem de nitelik olarak geliştirmeye çalıştıklarını kaydeden Ergün, şöyle devam etti:

"Çevre sorunlarını minimize etmek ve iş güvenliğini sağlamak açısından da büyük önem taşıyan bu bölgelerle ilgili oldukça sevindirici gelişmeler yaşıyoruz. Özellikle son teşvik sisteminde OSB’lere yapılan yatırımlara ayrıcalık sağlanması sonrasında, bu bölgelere olan yatırım taleplerinde çok ciddi artışlar yaşanıyor. Bakanlık olarak, organize sanayi bölgeleri ve bu bölgelerdeki bölge müdürlüğü hizmet binasının ve sanayi sitelerinin altyapılarının tamamı ile sanayi sitelerinin üst yapılarının yüzde 70’ine kadar olan kısmı için kredi kullandırıyoruz. 2002’de çok yüksek olan faiz oranlarını 2004, 2007 ve 2009 yıllarında güncelledik. Bu bölgeler için hem faiz oranlarını düşürdük, hem de geri ödeme sürelerini uzattık. Şimdi ise ülkemizin istikrarlı ekonomisinin bir sonucu olarak, bu bölgelere kullandırdığımız kredilerin faiz oranlarında yeni bir indirime daha gidiyoruz. Böylece normal illerde yüzde 3 olan kredi faiz oranlarını 1 puan aşağı çekerek yüzde 2’ye indiriyoruz. Yine gelişmiş illerde yüzde 6 olan faiz oranını da 3 puan birden aşağı çekerek yüzde 3’e indiriyoruz. Kalkınmada öncelikli yörelerde ise yüzde 1 faiz oranıyla kredi uygulamasına devam ediyoruz.”

BORCU OLANLAR DA VAR
Ergün, yeni faiz oranlarından yararlanabilecek olan 60 OSB’den 45, yine 60 KSS’den 49 tanesinin Bakanlıklarına kredi borcu bulunduğuna işaret etti. Yaptıkları düzenleme ile OSB ve KSS’lerin faiz borçlarında da indirime gidileceğine işaret eden Ergün, "Yeni faiz oranlarıyla birlikte, OSB ve KSS’ler, toplamda 4 milyon 600 bin TL faiz avantajına sahip olacaklardır. Buradaki amacımız, düşük faizli ve uzun vadeli Bakanlığımız kredi desteği ile hizmete sunulan sanayi siteleri ve organize sanayi bölgeleri aracılığıyla sanayicilerimize uluslararası pazarlarda rekabet gücü kazandırabilecek ve her ölçekte sanayicinin yer alabileceği mal ve hizmet üretim alanlarının oluşmasını artırmak ve teşvik etmektir.” ifadelerini kullandı.

YENİ FAİZ İNDİRİM ORANLARI ŞÖYLE
Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) faiz oranları 2002 yılına göre; kalkınmada öncelikli yörelerde yüzde 10’dan yüzde 1’e, normal illerde yüzde 15’den yüzde 2’ye, gelişmiş illerde yüzde 20’den yüzde 3’e düşürüldü. Geri ödeme süreleri de iki yıl daha uzatılarak normal illerde 13 yıla, gelişmiş illerde 11 yıla çıkarıldı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler