FİNANS

Kaldıraçlı token nedir? Kaldıraçlı token avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Finansal dünyada önemli bir yatırım olarak görülen kripto paralar günden güne çeşitlenmekte ve gelişmektedir. Kripto para yatırımı da bu gelişmeleri takip etmektedir. Kaldıraçlı tokenler, kripto para yatırımındaki önemli gelişmelerden biridir. Yatırım dünyasının yeni türevi kaldıraçlı token nedir?

Kaldıraçlı token nedir? Kaldıraçlı token avantajları ve dezavantajları nelerdir?

İçindekiler

  • Kaldıraçlı token nedir?
  • Kaldıraçlı token avantajları nelerdir?
  • Kaldıraçlı token dezavantajları nelerdir?
  • Kaldıraçlı token nasıl çalışır?
  • Kaldıraçlı token riskleri nelerdir?
  • Kaldıraçlı token nasıl alınır?

Kaldıraçlı tokenler, daha fazla kar elde edilebilen bir yatırım varlığıdır. Kaldıraçlı işlemlere bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Bu işlemlerle long'lamak veya short'lamak mümkündür. Daha fazla kar elde etmeyi sağlayan kaldıraçlı token nasıl çalışır?

Kaldıraçlı token nedir?

Kaldıraçlı işlemler, var olan yatırımdan daha fazla kar elde edilmesini sağlar. Kaldıraç, özetlemek gerekirse yatırım varlıklarının elde ettiği değişim oranlarının katlanmasıdır. Mesela Bitcoin'e kaldıraçlı işlem açıp long'ladınız, yani Bitcoin’in değer kazanacağını düşünerek bu pozisyonu açtınız. Eğer kaldıracı 3X seçtiyseniz Bitcoin’in %10’luk yükselişinden siz sanki %30’muş gibi kar elde edersiniz.ü

Kaldıraçlı işlemler çok hızlı bir şekilde kazanç getirebilmektedir. Ancak kaldıraçlı işlemler belirli oranda teminat ister ve fonlama ücretlendirmesi yapar. Kaldıraçlı tokenler işte bunları ortadan kaldırarak bir alternatif olarak çıkarılmıştır.

Kaldıraçlı tokenler, Ethereum ağına bağlı olan tokenlerdir. ERC-20 standardıyla geliştirilmiştir. Bu tokenler ilk olarak FTX borsasında işleme girmiştir. Daha sonrasında diğer kripto para borsaları da kaldıraçlı tokenleri işleme sunmuştur.

Bu tokenler normal kripto paralar gibi satın alınabilir. Kaldıraçlı tokenler kendi içerisinde türlere sahiptir. Kripto para borsaları sabit kaldıraç çeşitleri sunabileceği gibi yatırımcının kaldıraç çeşidini belirlemesi iznini de verebilir.

Her kripto para borsası bu kaldıraçları farklı isimlerle piyasaya sunmaktadır. Örneğin FTX piyasasında 3X kaldıraçlı BTC token BTCBULL veya BTCBEAR’dır. Binance borsasında ise bu isimler DOWN ve UP ile adlandırılır. 3X kaldıraçların ikiye ayrılmasının sebebi ise long veya short işlemlerdir. Kaldıracın yukarı yönlü olması long, ve aşağı yönlü olması short pozisyondur.

Kaldıraçlı token avantajları nelerdir?

Kaldıraçlı tokenlerin tercih edilmesinin sebebi bazı avantajlarının olmasıdır. Kaldıraçlı tokenler marj ticaretinin ayrıntıları ve gerekliliklerine sahip olmadığı için yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

  • Marj yönetimi gerektirmez.
  • Fonlama ücreti ödemek gerekmez.
  • Teminat vermeye gerek yoktur.
  • Kaldıraçlı tokenler spot alım satım işlemleri gibi kolayca alınabilir.
  • Kaldıraçlı tokenler ERC-20 standardına sahip oldukları için Ethereum uyumlu cüzdanlarda toplanabilir ve şeffaf olarak izlenebilir.
  • Kaldıraçlı işlemlerde dengeleme yapıldığı için likiditasyon riski daha düşüktür.

Kaldıraçlı token dezavantajları nelerdir?

Kaldıraçlı tokenler çeşitli avantajlara sahip olsalar da çalışma biçimlerinden dolayı dezavantajlara da sahiplerdir. Bu tokenlerin dezavantajları:

  • Kaldıraçlı tokenler uzun süreli yatırım için bir yöntem değildir. Daha uzun süreli işlemler için spot alım satım veya marj ticareti yapılabilir.
  • Kaldıraçlı tokenlerin avantajları ve dezavantajları borsadan borsaya değişmektedir.
  • Kaldıraçlı tokenler çok yeni ortaya çıkmış yatırım varlıklarıdır. Bazen teknik problemler yaşanabilmektedir.
  • Kaldıraçlı tokenler her ne kadar fonlama ücretine sahip olmasa da farklı ücretlendirmeleri vardır. Bu tokenlerin satın alımında komisyon alınır ve günlük yönetim ücreti vardır.

Kaldıraçlı token nasıl çalışır?

Kaldıraçlı token, tıpkı kaldıraçlı işlemler gibi, yatırım varlığının değişim oranını katlamaya yarar. Örneğin Bitcoin için kaldıraçlı token aldıysanız Bitcoin’in değişim yüzdelerini kaldıracınız kadar katlarsınız. Eğer Bitcoin’in yükseleceğini düşünerek pozisyon açtıysanız ve Bitcoin değer kaybettiyse bu kayıp yüzdesi kadar zarar edersiniz.

Kaldıraçlı tokenler günlük olarak vadeli işlemler başlatırlar. Bu nedenle günlük dengeleme yapılır. Günlük kazanca veya zarara göre bu tokenler tekrar alım satım yaparlar. Ayrıca çok hızlı ve yüksek orandaki değişimlerde gün içinde tekrar dengeleme yapılır. Bu durum likiditasyonu önemli ölçüde düşürür. Ancak bu durum kaldıraçlı tokenlerin kaldıraçlı kaldıraçlı işlemlerden daha farklı hareket edebilmektedir.

Kaldıraçlı token riskleri nelerdir?

Kaldıraçlı tokenler aşağı veya yukarı yönlü alınır. Ancak yatırım varlığı istenilen yönde hareket etmediği zaman zarar edilir. Kaldıraç kullanıldığı için de bu zarar katlanacaktır. Ayrıca bu yatırım türevleri nispeten yeni ortaya çıkmıştır. Henüz gelişme aşamasında olan bu tokenler ile çok büyük yatırımlar yapmak risk barındırmaktadır.

Kaldıraçlı tokenlerde likiditasyon riski daha düşük olsa da yine de bu risk vardır. Marketin bir anda %50 düşmesi durumunda yeniden dengeleme yapılamayabilir ve likiditasyon gerçekleşebilir. Kaldıraçlı tokenler ile yatırım yaparken bu risklere dikkat etmek gereklidir.

Kaldıraçlı token tutma süresi çok uzun değildir. Bu tokenler günlük olarak dengelendiği için uzun süreli yatırıma uygun değildir. Bu nedenle bu tokenler uzun süre elde tutulmamalıdır.

Kaldıraçlı token nasıl alınır?

Kaldıraçlı token, diğer kripto paralar gibi alınabilir. Yani bir borsada spot markette kaldıraçlı tokenleri aratırsanız bu tokenler karşınıza çıkacaktır. Bu marketten alım satım yapabilirsiniz.

Kaldıraçlı tokenler ayrıca dönüştürülerek de elde edilebilir. Kaldıraçlı tokenleri alıp satarken komisyon ücreti kesilir. Ayrıca günlük yönetme ücreti de her gün alınmaktadır.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler