BMW, Cenevre Fuarı’nda sergileyeceği roadster consepti Vision ConnectedDrive ile günümüz iletişim teknolojisini kullanarak geleceğin otomobillerinin nasıl bir iletişim içinde olacaklarını anlatıyor. Kablosuz iletişimin tüm imkânlarını kullanabilen araç, sürücüsüz de hareket edebiliyor
Kimbilir kaç kez içinde “Kara Şimşek” ya da Kitt geçen, kullananın kendini Michael Knight gibi hissedeceği yazılan otomobil tanıtımları okumuşsunuzdur. Ama bu kez durum biraz farklı, çünkü BMW Vision ConnectedDrive sanki çocukluk hayallerinin gerçeğe en yakını olarak çıkıyor karşımıza.
Geçtiğimiz günlerde GM’in üretimine son verdiği Pontiac markasıyla tarihteki yerini alan Kara Şimşek ya da dünyada tanınan adıyla Kitt, kablosuz teknolojileri kullanmak üzere tasarlanan bu BMW ile adeta başka bir bedende yeniden doğuyor. BMW, 2009 yılındaki Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Vision serisinin ilk otomobili sergilemiş ve geleceğin dizelelektrikli hibrit aracının nasıl olacağını göstermişti. Hatırlamak gerekirse, 356 beygir gücündeki otomobil, ihtiyaç duyması halinde bir kamyonun gücüne erişebiliyor, ürettiği torku 800 Nm’ye kadar çıkarabiliyordu. 0’dan 100 km/s hıza 4.8 saniyede çıkıyor ve 100 km’de 3.8 litre yakıta ihtiyaç duyuyordu.
GSM VE UYDU KULLANIYOR
BMW aradan geçen 1.5 yıllık süre içinde bu kez bu otomobilin üstü açık 2 kişilik bir versiyonun üzerinde, iletişim teknolojisi vizyonunun nasıl olduğunu sergiliyor. Günlük hayatın en önemli parçası haline gelen kablosuz teknolojiyi trafiğin ve otomobilin en büyük destekçisi haline getiren teknolojisiyle BMW Vision ConnectedDrive, akıllı telefonu üzerinden tanıdığı sürücünün randevularını organize ediyor, yolculuğu planlayıp, rotayı çizip, sürücüsünü indirdikten sonra en yakındaki otoparkı Google Maps üzerinden bulduktan sonra kameraları ve sensörleri yardımıyla kendi kendine otoparka gidiyor.
Bütün bu fantezinin hemen yarın hayata geçmesi mümkün değil, ancak geçeceği günler de çok uzak sayılmaz. Otomobilleri sürücülerinden ve trafikteki diğer unsurlardan bağımsız hale getirebilen BMW’nin Vision’u üzerindeki pek çok elektronik göz ve sensör sayesinde özellikle sürücü dikkatsizliğinden meydana gelen yaya kazalarını tamamen ortadan kaldırabilmeyi hedefliyor.
HEM SEKRETERİNİZ HEM DE KÂHYANIZ OLARAK ÇALIŞIYOR
İletişim dünyasının tüm olanaklarını kullanacak olan otomobil cep telefonunuzun ajandasından o günkü toplantılarınızı saatlerine göre organize edip, yolculuğunuzu trafiğin en açık olduğu yollardan planlayacak, yolculuk sırasında gelen mesajları ön camdaki küçük ekrana yansıtacak, buluşma noktasının değişmesi ve bu bilginin telefonunuza gelmesi halinde yeni hedefi Google Maps üzerinden tespit edip, yolu kendi bulacak. Sizi araçtan indirdikten sonra da en yakın otoparka kendi kendine gidebilecek.
FÜTÜRİSTİK
Öncelikle şunu belirtelim ki fuarda sergilenecek bu otomobilin üzerinde motor olmayacak. Çünkü asıl amacı yol performansını değil, BMW’nin ulaştığı iletişim performansını sergilemek. Ancak BMW’nin gelecekte otomobilleri hangi prensiplerle tasarlayacağının anlaşılması için de önemli ipuçları taşıyor. Vision da uzun kaputu, uzun dingil mesafesi ve mümkün olduğu kadar geriye çekilmiş olan yolcu kabiniyle dururken bile “hareketli” bir görüntü veriyor. 20 inçlik devasa jantları da aracın bu dinamikliğinin adeta altını çiziyor. Ancak bunun dışındaki her şey adeta otomobilin sanal dünya ile iletişimini kurmak için tasarlanmış.