FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yerli otodan önce yerli tren

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yüzde 100 yerli otomobil hayalinden önce, tamamen yerli Yüksek Hızlı Tren(YHT) üretimi için çalışmalar başladı.

Yerli otodan önce yerli tren

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, 2023 yılına kadar önümüzdeki 10 yıllık süreç içinde bütün parçaları yerli tren seti oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı.

TÜRKİYE Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yüzde 100 yerli otomobil hayalinden önce, tamamen yerli Yüksek Hızlı Tren(YHT) üretmek için koları sıvadı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, 2023 yılına kadar önümüzdeki 10 yıllık süreç içinde bütün parçaları yerli tren seti oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı. 2009 yılında Yüksek Hızlı Tren’de dünyada ilk 8’e giren TCDD’nin, demiryolu endüstrisinde de ilk 10’a girmeyi planladığını belirten Karaman, 10 yılda 25 milyar dolarlık yerli üretim ihtiyacını karşılamak için çaba sarfettiklerini bildirdi.

5 ayaklı bir hamle

Karaman, Hürriyet’e şöyle konuştu: “Hükümetin demiryolu yapımını devlet politikası olarak ele alması sonucunda, beş ayaktan oluşan bir demiryolu hamlesi stratejisi geliştirildi. Mevcut yolların yenilenmesi, yüksek hızlı tren çekirdek ağı oluşturulması, İpek Demiryolu’nun hayata geçirilmesi, Lojistik Merkezler kurulması ve eş zamanlı üretim merkezlerinin demiryoluna bağlanması hedefleri yanında yerli demiryolu endüstrisi oluşturulması da stratejik hedef olarak kabul ediliyor. Yerli demiryolu endüstrisi, dışa bağımlığı sona erdirmesi ve ülke kalkınmasına katkısı yanında stratejik önem de taşıyor. Doğası gereği süreklilik arz eden bu alanda gelişmiş olan ülkeler, dünya pazarından pay almak için kıyasıya yarışıyor.Türkiye, Uzak Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika merkezli demiryolu endüstrisi deneyimlerini araştırarak kendi yerli demiryolu endüstrisi için pek çok adımı atmış bulunuyor.

Süper ligde oynuyor

2007 yılında üretime başlayan Adapazarı Hızlı Tren ve Metro Araçları Fabrikası’nın Türkiye’ye yüz milyonlarca dolarlık tasarruf sağladığını belirten Karaman, “Türkiye bu fabrika ile ileri teknoloji gerektiren tren setleri üretiminde Japonya, Kore, Çin, İspanya, Almaya, Fransa ve İtalya’nın bulunduğu süper ligde oynuyor. Ayrıca TCDD’yi eski Sovyetler Birliği ülkelerine döviz ödemekten kurtardık. Behiç Erkin’lerin, Nuri Demirağ’ların binbir zahmetle yaptığı, o günden bu yana yenilenmeyen demiryolunu yerli rayla yenilemek bize nasip oldu” dedi.

Tren tekerleği üretimi başlıyor

KIRIKKALE MKE Kurumu ile stratejik işbirliği yoluna gidilerek tren tekerleği ve tekerlek bloklarının da Türkiye’de üretimi için çalışmalara başladıklarını hatırlatan Karaman, “Almanya, Çek Cumhuriyeti, Çin, Ukrayna, İtalya ve İspanya’nın tekel oluşturduğu tren tekerleği de artık ülkemizde üretilecek” dedi. 2023’e kadar, yapımı devam eden ve planlanan yeni yollarla birlikte, TCDD’nin yaklaşık 25 milyar dolarlık demiryolu endüstrisi ürününe ihtiyacı olduğunu kaydeden Karaman şöyle konuştu: “Bütün çabalarımız bu ihtiyacı yerli üretimle karşılamak. Bunun için Ulusal Sinyal Projesini TCDD-TÜBİTAK-İTÜ işbirliğiyle geliştirerek, pilot uygulama aşamasına geçtik. Rayı, traversi, treni, sinyali yerli bir demiryolunu mutlaka kurmak zorundayız. 2023’e kadar bu hedefimizi gerçekleştireceğiz.”(HÜRRİYET)

Express


Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler