FİNANS

Yerli otomobilde yabancı oyuncu transfer

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, otomotivde yerli marka üretimine “global” bir açılım yaptı. Bakan Ergün, “Golü kimin attığı önemsiz, önemli olan maçı kazanmak” diyerek transfere yeşil ışık yaktı!

Yerli otomobilde yabancı oyuncu transfer

OYDER’in düzenlediği konferansa katılan Ergün, “Otomotivde Türkiye’ye ait bir marka yabancı oyuncularıyla da kazansa, elde edilen başarı yine Türkiye’nin hanesine yazılır” diye konuştu.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen kongrede Türk otomotivinin tüm paydaşları bir araya geldi. Kongre, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından 14 Nisan’da açıklanan Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi’nin sektörün tüm tarafları tarafından ilk kez tüm yönleriyle tartışılması için uygun bir platform oldu. Kongrenin açılışında konuşan Ergün otomotiv sektöründe güçlü ülkelerin, dünya ekonomisinde söz sahibi olduğuna dikkat çekerek, “Bir ülkede üretilen modellerin yeniliği ile bu ülkenin gelişmişliği arasında bir ilinti kurulabilir” dedi. Ergün, satış trendinin böyle devam etmesi halinde iç pazarda 5 yıl içinde sadece binek otomobil satışlarının yılda 1 milyon adede ulaşacağını, ancak bunun Türkiye’nin ihracatçı ülke özelliğini yitirmesine de neden olabilecek bir tehlikeyi de barındırdığını söyledi. Ergün “Bu yüzden mevcut üreticilerin kaliteli binek modellerini Türkiye’de üretmeleri ve yerli bir markamızın oluşması zaruri hale geldi. Gerçek zenginlik satın almaktan ziyade, onu üretebilmekte” dedi.

MESUT’U ÖRNEK GÖSTERDİ
Ergün, yerli marka üretiminin aynı zamanda “global” olabileceğini ise futboldan seçtiği bir örnekle anlattı: “Futbol takımlarımız Türkiye’de şampiyon olduğunda sadece kendi taraftarları seviniyor. Büyük takımlarımızdan biri ülke dışında başarı elde ettiğinde tüm Türkiye olarak seviniyoruz. Üstelik bu galibiyetlerde golü bir yabancının atması da önemli olmuyor. Çünkü galibiyeti elde eden takım bize ait bir markayı taşıyor. Yerli markayı da tıpkı bunun gibi düşünmeliyiz. Ama Almanya’yla oynadığımız maçta golü bir Türk çocuğundan yediğimizi de unutmayalım.”

"KALİTE ŞART"
Ergün, tüketicilerin artık sadece ayağını yerden kesmek değil, bunu kaliteli bir otomobille yapmak istediğini söyledi.

"İLK ELEKTRİKLİ ARAÇ SİPARİŞİMİZİ VERDİK"
Sektörün yerlileştirmeyi artırmasının ve bir yerli marka yaratmak için çalışmasının aynı zamanda “milli ve manevi bir görev” olduğunu ifade eden Ergün, bu konudaki tüm iyi niyetli çabaları desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini dile getirdi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesine 5 adet elektrikli araç aldıklarını anlatan Ergün, bakanlığa bir şarj istasyonunun da kurulacağını ve bunun bir kamu kuruluşu bünyesindeki ilk şarj istasyonu olacağını söyledi. Bakan Ergün, Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi’ndeki eylem planları çerçevesinde 120 milyon dolarlık yatırımla, sadece Türkiye’deki üreticilerin değil, dünyadaki başka üreticilerin de kullanabileceği bir test pistinin yapımına başlanacağını anlattı.

"YATIRIMLAR 1 MİLYONLUK PAZARA GÖRE YAPILDI"
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Şükrü Ilısal, yetkili satıcıların eskiden olduğu gibi “bir kasa bir masa” iş yerleri olmadığını, tüm üyelerinin milyon dolarlık yatırımlarla büyük plazalarda, iyi eğitimli elemanlarla iş yaptığını belirterek “Kârlı işler yapmak istiyoruz” dedi. Ilısal, satıcıların tüm yatırımlarını 800 bin ile 1 milyon adetlik pazara göre yaptığını, pazarın o büyüklüklere varması halinde kârlı olabileceklerini dile getirerek, tıpkı diğer dernek başkanları gibi vergi sisteminin acilen yenilenmesini istedi.

"MTV ÇEVREYİ KİRLETME VERGİSİ OLARAK DÜZENLENSİN"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasında otomotivi yediveren gülüne benzetti. Otomotivin kamunun ve özellikle de Maliye’nin en sevdiği sektör olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Otomobil satılırken Maliye kazanıyor. Sonra o otomobile yakıt konunca yine Maliye kazanıyor. Otomobil, boğaz köprülerinden ve otoyoldan geçiyor Maliye yine kazanıyor. Aracın sigortasından, servisinden, motorlu taşıtlar vergisinden Maliye kazanıyor. Maşallah Anadolu’nun yediveren gülü gibiyiz. Biz bir büyüdükçe, kamuya yedi defa kazandırıyoruz” dedi. ‘

"GİRDİ MALİYETLERİ AB SEVİYESİNE ÇEKİLSİN"
Siyasetçilere ve bürokratlara sektöre sahip çıkmaları için çağrı yapan Hisarcıklıoğlu otomotiv sektöründe vergi ve girdi maliyetlerinin Avrupa Birliği ülkelerinin seviyesine çekilmesi, ikinci el motorlu taşıt araçları ticaretinin kayıt altına alınması ve Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) çevreyi kirletme vergisi olarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini bildirdi. Böylece çevreyi daha çok kirletenden daha fazla vergi alınmasının sağlanacağını belirten Hisarcıklıoğlu, Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın ticareti de içermesi gerektiğine dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, TOBB’un Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte başlattığı Beceri 10’ iş garantili meslek edindirme kursuna katılanlardan 100 kişinin Ford’da staja başladığını kaydetti.

"ENERJİ AÇIĞIMIZ KAPANIRSA OTOMOTİV SEKTÖRÜ DE BÜYÜR"
Türkiye’deki cari açığın sebebinin otomotiv sektörü olmadığını dile getiren Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, Türkiye’deki 800 bin adetlik iç pazara karşılık, 1.3 milyon adetlik bir üretim olduğunu, Kore’de ise 1.5 milyon adetlik iç pazarın 2.4 milyon adetlik bir üretimi taşıdığını söyledi. Bayraktar 50 milyar doların altına inmeyen enerji ihtiyacının cari açığın gerçek tetikleyicisi olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Pazarın koşulları Batı Avrupa seviyesine çıkarılsa satışlar da 1 milyon adede çıkar.”

"2023 HEDEFİ İÇİN 10-12 FABRİKA LAZIM"
Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, derneğin tüm üyeleri adına Başbakan’a sunmak üzere hazırladığı yerli otomobil markası raporunun 1-1.5 ay içinde hazır olacağını belirterek, Türkiye’nin geleceğini planlar hale gelmesinin mutluluk verici olduğunu söyledi. Önen, “Milli otomobil için birinci şart iç pazardır” diyerek, diğer dernek başkanlarına destek verirken, 2023 yılı için 75 milyar dolar olarak belirlenen otomotiv sektörü ihracatı rakamlarına erişebilmek içinse mevcutlarına ek olarak 10-12 fabrikanın daha açılması gerektiğinin altını çizdi.

"YERLİ MARKA İÇİN ORKESTRA ŞEFİ GEREK"
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Celal Kaya, Türk yan sanayicilerin bir otomobilin yüzde 85’ini üretebilecek seviyeye geldiğini, bugün Rusya’dan Brezilya’ya kadar pek çok ülkede yatırımlar yaptığına dikkat çekerek, “Otomobilde yerli markamız yok belki ama, otomotiv sadece otomobil değildir, kamyonda, otobüste, minibüste, traktör ve savunma sanayine yönelik araçlarda yüzde 100 yerli markalarımız var. İhtiyacımız olan orkestra şefimizi bulursak, otomobili de rahatlıkla yapabiliriz” dedi.(GAZETE HABERTURK)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler