Favorilerime ekle () ikonuna tıklayarak dilediğin özelliği favorilerine ekleyebilirsin.
FİNANS
Yıl sonuna aylar kala asgari ücretlinin gözü kulağı 2025 Ocak ayı zammında. Dev Alman Bankası'nın asgari ücret tahmini gündemi sarsmış olsa da asgari ücret tahminleri yapılmaya devam ediliyor. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, asgari ücret için tahminlerini paylaştı ve 2025 yılında yapılan zammın son kez en yüksek zam olacağını dile getirdi.
Milyonlarca memur ve emekli 2025 maaş zamları için geri sayıma geçerken, "Ocak'ta memur maaşı ne kadar olacak? 2025 emekli maaşı kaç TL zamlanacak?" sorularına yanıt aramaya başladı. Gözler bir yandan maaş zamlarını belirleyecek olan enflasyon rakamlarına çevrilirken, tartışmaların odağındaki TÜİK'le ilgili açılan davada, mahkeme '30 gün süre' verdi. Enflasyon hesabında kullanılan tüm belge ve bilgiler mahkemeye sunulacak.
Pek çok sektörde eleman açığı almış başını gitmiş durumda. Sektördeki herkes eleman, çırak ve usta bulamamaktan şikayet ederken bunun teslimat sürelerine de olumsuz etki ettiğini söyledi. En büyük eleman açığının imalat sektöründe olduğu vurgulanırken özellikle tesisatçı, döşemeci, marangoz ya da kaynakçı yetişse kazançlarının çok iyi olduğu belirtildi. Öyle ki bir demir ustasının maaşının mühendisi geçtiği de aktarıldı. Ancak o maaşı da kabul edip çalışan yok.
Yüksek enflasyon nedeniyle maaşı eriyen vatandaş ihtiyaçlarını giderebilmek için çözümü kredi kartı kullanımında buldu. 4 yılda yaklaşık olarak 10 trilyondan fazla artış gösteren kart kullanımı özellikle marketlerde çok sık kullanılıyor.
Trafik kazasına karıştı, aracını servise verdi, verdiğine pişman oldu. İddiaya göre; 1 ayda teslim edilmesi gereken araç 3 ayda teslim edildi. O sürede oto servisi faturayı kabartmak için yapmadığını bırakmadı. Aracını ekspertize götüren Ercan Dede, kendisine söylenen hiçbir tamiratın yapılmadığını öğrenince de şoke oldu. Aracının değeri kaybolan Dede, şimdi de hukuk savaşı başlattı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda sahtekarlarını ifşalamaya devam ediyor. Vatandaşlara domuz eti yediren firmalar tek tek açıklanırken, bu defa da bazı şirketlerin gramaj oyunu yaptığı ortaya çıktı. Şirketlerin başvurduğu bu yöntemle tüketici hem kandırılıyor ve hem de tuzağa düşürülüyor. Fiyatları yükseltmiyor gibi görünen şirketler 'özel gramaj' ibaresiyle vatandaşları kandırıyorlar.
Sonbahar mevsiminin içindeyken bazı şehirlerde hava hissedilir oranda soğumuş durumda. İstanbul'da da durum benzer şekilde. Kışa hazırlık başlarken uzmanlar özellikle kombi bakımına dikkat çekti. Çünkü bakımı yapılmamış kombi, kabarık fatura olarak kendini gösterebiliyor.
Artan enflasyon vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Her geçen gün artmaya devam eden fiyatlara karşı vatandaşlar ihtiyaçlarını borçlanarak karşılamaya çalışıyor. Bu da Türkiye'deki borçlu sayısının son dönemde tavan yapmasına yol açtı. Borçları yüzünden yasal takibe girenlerin sayısı 1 milyon kişiyi aştı. Peki yasal takibe düşüldüğünde neler oluyor?
Gıda, hizmet ve daha pek çok kalemde her yeni gün gelen zamların yanı sıra yeniden değerleme oranına bağlı olarak vergi, ceza ve harçlara gelecek zamlar şimdiden merak edilmeye başlandı. Pasaport, ehliyet ve MTV gibi tutarları belirleyen bu oranın ne kadar olacağı araştırılırken vergi uzmanı Zeki Gündüz yüzde 44 tahminine işaret etti. Gündüz, "Netleşme bu ay sonu itibarıyla Kasım başında olacak" dedi.
Birikimini hangi yatırım aracıyla değerlendirmenin daha kârlı olacağını araştıranlar, özellikle son yıllardaki getirilerini inceliyor. BETAM tarafından yapılan araştırma sonucunda en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu. Analize göre son yedi yılda altından sonra en kârlı yatırım konut oldu. İşte 2017 yılında 100 metrekarelik bir konut için ödenen 236 bin 328 TL’nin konut alımı ve kiranın yanı sıra döviz ya da altınla uğradığı dönüşüm...
Dünyanın bilime, bilimin kadınlara ihtiyacı var yaklaşımıyla L’Oréal Türkiye’nin UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle yürüttüğü, Türkiye’nin en uzun soluklu kurumsal sosyal sorumluluk projelerinden olan ‘Bilim Kadınları İçin’ Programı 22’nci yılında.
Almanya’da yaşayan 24 yaşındaki Batıkan Bozkurt, Aydın’ın Efeler ilçesindeki babasının tarlada çalışacak işçi bulamaması üzerine her yıl 3 bin 500 kilometre yol kat ederek babasına yardıma geliyor. Almanya’da hem okuyup hem çalışan Batıkan Bozkurt, insanların nereden geldiklerini unutmamaları gerektiğini vurgulayarak “Elbet bir gün biz de toprakla uğraşacağız” dedi.
Adana'da Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye'nin en stratejik 5 ürünü olan buğday, mısır, soya, pamuk ve ayçiçeği üreticilerinin yetersiz desteklemeler nedeniyle diğer yaygın sebze ve meyvelere yönelmesiyle ürün bolluğu yaşandığını ve fiyatların çiftçilere para kazandırmayacak derecede düştüğünü söyledi. Doğan, bu stratejik ürünlere verilen desteklemelerin artırılmasını istedi.
Gıda fiyatları her geçen gün artarken vatandaşlar gelen zamlarla ilgili endişe yaşamaya devam ediyor. Ancak herkesin her gün sofrasına gelen ve en temel gıda ürünlerinden olan ekmek fiyatı da konuşulmaya başlandı. Peki, ekmeğe zam gelecek mi? Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, un fiyatındaki artışla beraber diğer girdilere gelen farklara da dikkat çekerek "Bu artışlar ekmek fiyatında yükselmeyi kaçınılmaz kılmaktadır" dedi.
Asgari ücret ne kadar olacak? Yeni asgari ücret tahminleri neler? Asgari ücret görüşmelerinin başlamadan tahminler ve değerlendirmeler konuşulmaya başladı. Özellikle Alman devi Deutsche Bank'ın tahmini gündem yaratırken Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal o tahmine yönelik değerlendirmelerini aktardı. Bal, "Geçmiş dönemde de yurt dışındaki gerek kredilendirme kuruluşları gerekse bu şekilde çok uluslu şirketler ve bankalar bu tür tahminler yaptılar" diyerek kendi beklentisini aktardı.