FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kritik karar piyasaları nasıl etkileyecek?

Ekonomistler, Standart&Poor's'un (S&P) Türkiye'nin "BB+" olan kredi notunu koruyarak, not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesinin çok sınırlı etki yapabileceğini belirtti.

Kritik karar piyasaları nasıl etkileyecek?

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, S&P'nin zaten Türkiye'ye diğer iki büyük kredi derecelendirme kuruluşuna göre daha negatif yaklaştığını ve yüzden de yatırım yapılabilir kategorisine yükseltmediğini söyledi.

S&P'nin şimdi de görünümü negatife alarak Türkiye'nin notunun mevcut kademenin de altına indirebileceği mesajını verdiğini ifade eden Bürümcekçi, "Yine de piyasa üzerindeki etkisinin diğer iki kredi derecelendirme kuruluşunun benzer bir kararı almasına göre çok sınırlı kalacağını düşünüyorum" dedi.

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P), Türkiye'nin not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekmesinin piyasa üzerinde çok fazla etkisi olmayacağını söyledi.

Uskuay, S&P'nin Türkiye'nin not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekmesine ilişkin yaptığı açıklamada, S&P'nin, Merkez Bankası'nın faiz artırımından sonraki süreçte Türkiye büyümesinde sert bir şekilde iniş gerçekleşebileceği ihtimaliyle görünümü negatife düşürdüğünü belirttiğini ifade etti.

S&P'nin Merkez Bankası'nın rezervleri azaldığı için Türkiye'nin dış dengesizliklerinin ön plana çıktığını söylediğini aktaran Uskuay, "Fakat Merkez Bankası zaten rezervlerdeki yaşanan kaybı tolere etmek amacıyla faizleri artırdı. Yani böyle bir endişe olmasına gerek yok" dedi.

S&P bu kararının çok fazla önemsenecek bir karar olmadığını belirten Uskuay, "S&P'nin büyümeye yönelik endişeleri var, fakat bu çok acil verilmiş bir karar olarak nitelendirilebilir. Zaten yatırım yapılabilir seviyede değildi; Moody's ve Fitch yapsa 'hadi neyse' derdim ama S&P olduğu için piyasayı çok fazla etkileyeceğini düşünmüyoruz" yorumunu yaptı.

"KARARIN CUMA AKŞAMI GELMESİ OLUMLU"

Economics Consulting (EEC) Kurucusu ve Ekonomist Şevin Ekinci, S&P'nin kararının şok etkisi yaratmış olabileceğini belirterek, kararın cuma akşamı gelmesinin piyasalar için bir nebze olumlu olduğunu ifade etti.

S&P'nin raporunda Merkez Bankası'nın aldığı para politikası kararlarına atıf yapıldığını söyleyen Ekinci, şunları kaydetti:

"Ancak unutmamak gerekir ki şu anda Merkez Bankası'nın aldığı faiz artırım kararının büyümeye etkisini sorgulayan aynı insanlar; Merkez Bankası faizi artırmadan önce faizleri artırsın diye baskı yapan insanlardı. Burada bir seçim yapılması gerekiyordu ve Merkez Bankası spekülatif hareketlere karşı bir önlem aldı; alması gereken bir önlem aldı. Tam bu hareketten bir hafta sonra bunun büyüme üzerine risk teşkil ettiği yönünde karar alıp görünümü negatife çekmenin acemice bir davranış olduğunu düşünüyorum."

Türkiye'nin S&P ile anlaşması olmadığını anımsatan Ekinci, bu açıdan Moody's veya Fitch kararı kadar etki alanı yaratmayacağına dikkati çekti.

Ekinci, kararın negatif tarafının sermaye hareketlerine etkisi nedeniyle olabileceğini ifade ederek, "Ama bu kararın not değil sadece not görünümüne ait olduğu anlaşıldığında sermaye hareketlerine majör bir darbe vurmaz. Bizi asıl ilgilendiren diğer derecelendirme kuruluşlarının bu hareketi izleyip izlemeyeceği olmalı; çünkü öyle bir koşulda sermaye hareketleri ciddi anlamda olumsuz yönde etkilenir" dedi.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu ise S&P'den gelen görünüm revizyonunun piyasalar tarafındaki etkisinin sınırlı kalabileceğini belirterek, "Bununla birlikte Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke notunu aldığı Fitch ve Moody's'ten gelebilecek buna benzer aksiyonların Türk varlık fiyatları açısından çok daha belirgin etki yapabileceğini düşünüyoruz" dedi.AA

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler