FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar güne yükselişle başladı

Merkez Bankası bugün de repo ihalesi açmadı. Bankalararası piyasada sabah 3,81'i gören dolar/TL, 3,78 civarında hareket ediyor. Euro 4 liranın üzerinde işlem görüyor.

Dolar güne yükselişle başladı

Merkez Bankası'nın bir haftalık repo ihalesi açmaması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Merkez'e yönelik gelen açıklamalar sonrası kurda düşüş görülüyor.

Merkez Bankası dün olduğu gibi bugün de bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı.

Karar öncesinde 3,81'in üzerini gören dolar, 3,79'un altına gevşedi. Çarşamba günü 3,94'ü aşarak tarihi zirveyi gören dolar/TL, dün 3,77'nin altına kadar gerilemişti.

Dün 4,17'yi aşarak rekor tazeleyen euro/TL de 4,04 liranın üzerinde hareket ediyor.

Merkez'den "sıkılaştırma"

Merkez Bankası'nın haftalık repo ihalesi açmamaya devam etmesi sıkılaştırmanın başlamış olabileceğine işaret olarak belirtiliyor. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin de kademeli olarak yükseleceği, böylece "örtülü faiz artırımı" yapılacağı kaydediliyor.

Merkez Bankası haftalık repo ihalesinde piyasayı yüzde 8 faizle fonluyor. Önceki gün yüzde 8.31 olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün yüzde 8.34'e yükseldi.

Piyasalar Merkez Bankası'nın adımlarını takip etmeye devam edecek. Merkez Bankası kritik faiz toplantısını 24 Ocak'ta yapacak. Bu toplantıda alınacak kararlar kurun seyrinde etkili olacak.

Siyasilerden Merkez'e destek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk ekonomisindeki sorunların döviz kurunun şu andaki seviyesinin açıklaması olmadığını belirterek, döviz kurunu silah gibi kullananlara karşı Merkez Bankası'nın tedbir alacak imkan ve kabiliyetinin bulunduğunu dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de dün Twitter'dan yaptığı açıklamada, TCMB'nin ellerinin bağlı olmadığını, harekete geçmesi gerektiğini ve geçeceğini söylemişti.

Piyasada likidite eksiği yok

Öte yandan bankaların, TCMB'den yüzde 8.50 faizle kotasyon yoluyla repo imkanından ve yüzde 10.00 faizle geç likidite penceresinden de yararlanma imkanı dün de devam etti. Ancak bankalar yüzde 10'luk imkanı kullanmadı.

Bankacılar dün piyasaya yaklaşık 10 milyar TL'lik SGK ve kamu maaş girişleri olması nedeniyle aslında piyasada likidite eksiği olmadığını, TCMB'nin haftalık repo ihalesi açmamaya devam etmesi halinde gerçekten istisnai gün olacağını söylemişti.

TCMB, TL'deki sert değer kayıplarının ardından Salı günü yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarında indirime giderken, bankalararası para piyasasında borç limitlerini de düşürdü.

Bu çerçevede TCMB bünyesinde faaliyette bulunan bankalararası para piyasasında bankaların borç alabilme limitleri 11 Ocak'tan itibaren toplam 22 milyar TL'ye düşürüldü.

TCMB gecelik piyasalardan fonlama için her ikisi de yüzde 8.5 faiz oranından olmak üzere Bankalararası Para Piyasası ve BIST repo piyasalarını kullanıyor.

TCMB'nin haftalık ihale açmaması ve bankaların likidite ihtiyacının 22 milyar TL'yi aşması halinde bankalar BİST'teki bankalararası para piyasasına yönelecek. Tahvil teminatı kabul edilen BİST'te bu teminatın yetmeyeceği durumda bankalar TCMB'den yüzde 10 faizle geç likidite penceresi imkanından yararlanmak durumunda kalabilir. Bu ise bankalararası piyasada gecelik faizlerin yükselmesine neden olacak.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli de dün Twitter'dan yaptığı açıklamada, TCMB'nin attığı bu adımın spekülatif atakları bertaraf etmek için atılabilecek adımlardan biri olduğunu söyleyerek, "Spekülatif atakları bertaraf için (faizden başka) birçok enstrüman olduğunu belirtmiştik" dedi.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler