FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Whatsapp Çin'de engelleniyor mu?

Ünlü mesajlaşma uygulaması Whatsapp'ın Çin'deki 1 milyarı aşkın kullanıcısı uygulamanın çalışmadığını ifade etti, Çin hükumetinin Whatsapp'ı engellediğine dair söylentiler ortaya çıktı.

Whatsapp Çin'de engelleniyor mu?

Kullanıcılar sesli mesajları ve resimleri Sanal Özel Ağ (VPN) kullanmadan yollayamadıklarını belirttiler. Uygulama, bazı günler sorun yaratmadan çalışsa da son günlerde yaşanan sorunlar artmaya başladı.

Kullanıcılar hafta sonunda videoların, sesli mesajların ve resimlerin gönderilmediğini farkettiler. Bu özellikler çalışmıyor olsa da mesaj yollamada bir sıkıntı yaşanmadı.

Çin hükümeti Whatsapp’ın engellenip veya engellenmediğine dair bilgilendirmede bulunmadı.

Whatsapp tarafı da konu hakkında bir yorum yapmazken kullanıcılara sistemde bir arıza oluştuğuna dair bir bilgi de verilmedi.

Yaptığı araştırmasıyla sansürlenen uygulamaları ortaya çıkaran Özgür Konuşma Savunuculuğu Grubu Whatsapp'ın 12 ülkede engellendiğini söyledi. Bu verilerle Whatsapp dünyada en fazla ülkede engellenen mesajlaşma uygulaması oldu.

Çin, politika üzerine internetten yapılan yorumları hassas bir şekilde karşılıyor. Bunun için de Facebook, Instagram ve Twitter gibi uygulamalara yapılan engellemeleri arttırıyor. Bu hedef doğrultusunda da bilinmeyen yollara başvuruyor.

Hükümet, kısıtlamaları Komünist Parti kongresi öncesinde arttırmayı hedefliyor. Kongrede Devlet Başkanı Xi Jinping'in liderliğini kesinleştirmesi bekleniyor.

Çin son zamanlarda, hükümetin izlediği politikalara muhalif olan Liu Xiaboo'nun ölümü üzerine sosyal medyadaki yayınlamalara büyük kısıtlamalar getirdi. Bu kısıtlamalar arasında özel mesaj atamamak, resim vb. ögeleri yükleyememek ve grup konuşması yapamamak yer aldı.

Google gibi arama motorları da Çin hükümetinin bu politikalarından etkilendi. Google’a erişim engellenmiş durumda ve yurt dışındaki bazı haber siteleri de yasaklılar listesinde.

Telegram gibi şifreli mesajlaşma uygulamaları da sansürlenmiş durumda.

Engellenen uygulamalara erişmeye çalışan kullanıcılara yaptırımlar getireceğini söyleyen hükümet, Sanal Özel Ağ'lar (VPN) üzerindeki denetimlerini de büyük oranda arttıracaklarını vatandaşlarına iletti.
(BBCTürkçe)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler